Ljuvligt god och krämig rabarbercheesecake där rabarberstjälkarna bildar ett vackert mönster.
Jag är tokig i rabarber. Det är något särskilt med de där smakerna som man bara kan få under en kort period varje år, då vill man verkligen maxa. Jag har experimenterat med rabarber hela veckan och denna cheesecake är en del av det resultatet.
Det är en så kallad ”no bake cheesecake”, det vill säga den ska inte bakas i ugnen, och inte heller frysas.
Jag gör cheesecaken i en silikonform och fryser den sen innan jag ploppar ut den ur formen och låter den tina i formen. Du hittar silikonform på 16 cm hos Söders Gourmet.
Det som jag verkligen var ute efter var att testa att klä en tårta med rabarber så som ni ser på bilden. Jag tycker att det ser så vackert och effektfullt ut! Det var inte så svårt faktiskt. Lite pilligt och det tog en stund, men inte svårt. Det enda trixet är att det krävs en riktigt vass kniv för att skära upp cheesecaken på ett snygg sätt vid servering.
Jag har uppdaterat det här receptet från när jag bakade den för första gången för två år sen, och oh my, den blev så mycket godare!
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna. Där kan du exempelvis se en film när jag klär den här kakan i rabarber.
Isabellé
Visst borde jag kunna ta upp den ur frysen och klä den i rabarber dagen innan servering?
Annika
Hej!
Finns det någon film på hur man flätar? Jag vet att jag har sett den, men hittar inte den nu när jag ska fläta.
Ser fram emot att äta denna tårtan😋.
Annika
Om jag vill baka i en form med 24 cm i diameter. Räcker det att jag ökar satsen till 1,5 då? Hur många gelatinblad behövs då?
Emma Brink Rask
Om du ska baka i en form på 24 cm så rekommenderar jag att du dubblar receptet.
Jessica
Duger lättdryck som konc. jordgubbssaft eller är den för ”svag”?
Emma Brink Rask
Den är för svag, det krävs en del socker för att den ska fylla sin funktion här.
Amanda Lundberg
Hej! Kan man frysa in kakan och sedan ta fram och sätta dit dekor rabarberna när kakan är fryst, för att sedan tina upp i kylen innan servering?
Emma Brink Rask
Japp, det går strålande!
Linn
Har bakat denna några gånger, så bra recept – riktigt gott och effektfullt!!
Emma Brink Rask
Skönt att höra att det gick bra! Och ja, visst är det kul att fläta.
Erica
Jag fick inte min att stelna ordentligt heller. Efter tre timmar i kylen var den fortfarande väldigt lös. Nu har jag ställt in den i frysen, så får jag hålla tummarna för att det löser det hela.
Ni pratade i podden om att olika gelatinblad är olika stora. Kan det vara det som är problemet? Vad använder du för gelatinblad?
Emma Brink Rask
Så kan det vara. Jag använder gelatinbladen från DrOetker.
Erica
Okej, jag använde Törsleffs, kanske är det skillnad mellan dem. Efter en stund i kylen var den dock bättre, och slutresultatet blev definitivt okej. 🙂
Det var för övrigt riktigt roligt att fläta rabarber, och väldigt effektfullt som dekor. 🙂
Emma Brink Rask
Skönt att höra att det gick bra! Och ja, så kul att fläta rabarber.
Mikael
Hej.
Efter fyra timmar i kylen och den har inte stelnat alls. Kan gelatine mängden vara i underkant? Jag får stoppa den i kylen annars kommer jag inte kunna få på rabarberna.
Emma Brink Rask
Hej! Det var märkligt. Har inte hört någon som haft det problemet. Prova sätta in den sondeusem ett par timmar!