Rabarbercheesecake

1 maj, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Ljuvligt god och krämig rabarbercheesecake där rabarberstjälkarna bildar ett vackert mönster.

Jag är tokig i rabarber. Det är något särskilt med de där smakerna som man bara kan få under en kort period varje år, då vill man verkligen maxa. Jag har experimenterat med rabarber hela veckan och denna cheesecake är en del av det resultatet.

Det är en så kallad ”no bake cheesecake”, det vill säga den ska inte bakas i ugnen, och inte heller frysas.

Jag gör cheesecaken i en silikonform och fryser den sen innan jag ploppar ut den ur formen och låter den tina i formen. Du hittar silikonform på 16 cm hos Söders Gourmet. 

Det som jag verkligen var ute efter var att testa att klä en tårta med rabarber så som ni ser på bilden. Jag tycker att det ser så vackert och effektfullt ut! Det var inte så svårt faktiskt. Lite pilligt och det tog en stund, men inte svårt. Det enda trixet är att det krävs en riktigt vass kniv för att skära upp cheesecaken på ett snygg sätt vid servering.

Jag har uppdaterat det här receptet från när jag bakade den för första gången för två år sen, och oh my, den blev så mycket godare!

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna. Där kan du exempelvis se en film när jag klär den här kakan i rabarber.

Rabarbercheesecake

3.8/5(34)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Cheesecakebotten

130 g Start (frukostmuslin alltså) (ca 2 dl)

40 g smält smör

Cheesecake

2 gelatinblad

200 g rabarber (ca 4 stora stjälkar)

50 g socker (drygt 0,5 dl)

1 dl koncentrerad jordgubbssaft

100 g cream cheese

250 g marscapone

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

50 g florsocker (knappt 1 dl)

1 dl vispgrädde

Dekoration

1 dl koncentrerad jordgubbssaft

1 dl vatten

25 g socker (0,25 dl)

250 g rabarber (ca 4-5 stora stjälkar)

Instruktioner:

Cheesecakebotten

1. Mixa starten och det smälta smöret och tryck ut på botten i en form som du fodrat med bakplåtspapper i botten och runt om. Jag använde en form som var 16 cm i diameter. Ställ sedan in formen i kylen medan du gör cheesecaken.

Cheesecake

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.

2. Skala om dela rabarbern i mindre bitar. Lägg den i en kastrull med socker och jordgubbssaft och låt den koka ihop till en kompott. När den svalnat något, smält ned gelatinet i rabarberkompotten.

3. Vispa ihop cream cheese, marscapone, florsocker och vanilj.

4. Vispa grädden lätt men fluffig.

5. Tillsätt rabarbernkompotten till ostmassan och rör eller vispa tills du har en jämn smet (det får gärna vara lite synliga rabarbertrådar).

6. Vänd ner den vispade grädden i smeten.

7. Häll smeten i formen och låt den stå i kylen i minst 2 timmar.

Dekoration

1. Koka upp saft, socker och vatten.

2. Skär rabarbern i långa strimlor med en potatisskalare. Behåll gärna skalet då det ger en fin färg.

3. Koka 4-5 strimlor i taget i 20-30 sekunder. Lägg dem sedan på ett hushållspapper och låt svalna. Var noga med att inte koka dem för länge, då kommer de inte att hålla ihop.

4. Ta fram cheesecaken och ta ut den ur formen. Klä kakan med rabarbern. Börja med ovansidan och klipp sedan runt med en sax. Om man inte vill göra rutmönster som jag gjort kan man lägga dem bara på rad, det är också fint. Svep sen kanterna med resten av strimlorna.

5. Låt sockerlagen som rabarbern har kokat i koka ner i några minuter tills den blir lite tjockare. Pensla sedan kakan med den för extra glans och klister.

Servera cheesecaken kall.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
16 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Isabellé

    Visst borde jag kunna ta upp den ur frysen och klä den i rabarber dagen innan servering?

  • Hej!
    Finns det någon film på hur man flätar? Jag vet att jag har sett den, men hittar inte den nu när jag ska fläta.
    Ser fram emot att äta denna tårtan😋.

  • Om jag vill baka i en form med 24 cm i diameter. Räcker det att jag ökar satsen till 1,5 då? Hur många gelatinblad behövs då?

    • A
      Emma Brink Rask

      Om du ska baka i en form på 24 cm så rekommenderar jag att du dubblar receptet.

  • Jessica

    Duger lättdryck som konc. jordgubbssaft eller är den för ”svag”?

    • A
      Emma Brink Rask

      Den är för svag, det krävs en del socker för att den ska fylla sin funktion här.

  • Amanda Lundberg

    Hej! Kan man frysa in kakan och sedan ta fram och sätta dit dekor rabarberna när kakan är fryst, för att sedan tina upp i kylen innan servering?

  • Har bakat denna några gånger, så bra recept – riktigt gott och effektfullt!!

  • A
    Emma Brink Rask

    Skönt att höra att det gick bra! Och ja, visst är det kul att fläta.

  • Jag fick inte min att stelna ordentligt heller. Efter tre timmar i kylen var den fortfarande väldigt lös. Nu har jag ställt in den i frysen, så får jag hålla tummarna för att det löser det hela.

    Ni pratade i podden om att olika gelatinblad är olika stora. Kan det vara det som är problemet? Vad använder du för gelatinblad?

    • A
      Emma Brink Rask

      Så kan det vara. Jag använder gelatinbladen från DrOetker.

      • Okej, jag använde Törsleffs, kanske är det skillnad mellan dem. Efter en stund i kylen var den dock bättre, och slutresultatet blev definitivt okej. 🙂

        Det var för övrigt riktigt roligt att fläta rabarber, och väldigt effektfullt som dekor. 🙂

        • A
          Emma Brink Rask

          Skönt att höra att det gick bra! Och ja, så kul att fläta rabarber.

  • Hej.
    Efter fyra timmar i kylen och den har inte stelnat alls. Kan gelatine mängden vara i underkant? Jag får stoppa den i kylen annars kommer jag inte kunna få på rabarberna.

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det var märkligt. Har inte hört någon som haft det problemet. Prova sätta in den sondeusem ett par timmar!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg