Nyfriterade munkar fyllda med vaniljkräm och jordgubbssylt. Jag tror faktiskt inte att jag behöver säga mer än så. Så här kommer receptet!
RECEPT
Blir ca 14 donuts
Donutsdeg
Fördeg
200 gram fingervarm mjölk (2 dl)
260 gram vetemjöl (4 dl)
25 gram jäst
Tillsätt sen:
160 gram vetemjöl (3 dl)
1 litet ägg
2 gram salt (0,5 tsk)
1 msk nymald kardemumma
100 gram rumstempererat smör
90 gram socker (1 dl)
1. Blanda ut jästen med mjölken och rör ihop med mjölet. Blanda i bakmaskin tills i ett par minuter tills det går ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.
2. Tillsätt sedan övriga ingredienser till degen och blanda med degkrok i maskin i 10-15 minuter tills du har en riktigt blank och smidig deg som går att ta i utan att bli kladdig.
3. Låt degen vila i 30 minuter.
4. Kavla ut degen, ca 1 cm tjockt och tryck ut rundlar, på ca 10 cm, lägg dem på en plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
5. Häll en smakneutral olja, jag tog rapsolja, i en tjockbottnad kastrull, ha ett lock nära till hands. (Eller ännu hellre, använd en fritös). När oljan når 180 grader, lägg i två donuts i taget och fritera ca 2 minuter på varje sida. Ta upp och låt rinna av på ett papper, rulla dem sedan i socker. När de svalnat helt, fyll dem med fyllningen, först vanljkräm och sen sylt.
Fyllningen
Vaniljkräm
En god jordgubbssylt
Vaniljkräm
45 gram äggula (ca 3)
65 gram strösocker
20 gram maizena
2 dl mjölk
15 gram smör
2 tsk vaniljsocker
1. Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke.
2. Koka upp mjölken. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
3. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
4. Tag från plattan och tillsätt smör och vaniljsocker.
5. Häll över i en bunke och lägg över plastfolie och ställ i kylen tills det svalnat.