Cream puffs med citron- och passionsfrukt

28 maj, 2017

creme-puffs-passion-1

Jag blev ju helt besatt av cream puffs från Popelini i Paris när jag var där i påskas och nu har jag gett mig på att försöka återskapa detta fantastiska bakverk. Och visst, om man vet hur originalet ser ut, så har jag en bit kvar innan jag är där. Men de här smakade faktiskt lika underbart gott som deras förebilder i Paris.

Ja, det är en del pyssel med att få till detta bakverk. Fyllningen måste vara ordentligt kall innan de fylls. Förbered därför gärna fyllningarna dagen innan.

creme-puffs-passion-4

Ok, är ni med nu, för här kommer recpetet!

RECEPT

Pate á choux-degen:
1,25 dl vatten
1,25 dl mjölk
5 gram socker
5 gram salt
90 gram smör
125 gram vetemjöl
4 ägg, lättvispade

Topplocket:
20 gram farinsocker
15 gram smör
20 gram vetemjöl

1. Börja med topplocket. Rör samman alla ingredienser till en deg.
2. Kavla ut degen så tunt du bara kan mellan två bakplåtspapper.
3. Stansa ut rundlar ca 4 cm i diameter, ta inte loss dem, tryck bara ut dem i degen och lägg sedan degen mellan bakplåtspapperna i frysen medan du gör den andra degen.
4. Sätt ugnen på 160 grader.
5. Förbered en spritspåse med en stor rund tyll.
6. Koka upp vatten, mjölk, socker, salt och smör i en kastrull.
7. Dra kastrullen från värmen och häll i allt mjölk och rör med en träslev tills det är en deg.
8. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt röra kraftigt i ett par minuter.
9. Häll över degen i en köksmaskin med en omrörare. Kör i ett par minuter så att en del av värmen hinner gå ur degen.
10. Tillsätt ett ägg i taget, vispa upp det lite innan det hälls i. Se till att varje ägg går in i smeten innan du häller i nästa.
11. När smeten är glansig och trögflytande är den klar. Du kan behöva tillsätta fler eller färre ägg för att uppnå detta.
12. Häll smeten i spritsformen och spritsa små bollar, ca 3 cm stora.
13. Ta fram topplocken ur frysen och med en palett lyft upp dem och lägg en platta på varje boll. Detta lock ska helst hålla dem från att bli bångstyriga utan hålla sig runda och fina i ugnen. Det gick sådär för mig, jag gjorde locket för litet.
14. Sätt in dem i ugnen. Grädda i 40-45 minuter. Ta inte ut dem för tidigt eller öppna luckan för då kan de sjunka ihop.
15. Ta ut dem och låt dem svalna.

creme-puffs-passion-2

Passionsfruktskräm:
Passionsfruktkrämen innehåller lika delar vaniljkräm och citron- och passionsfruktscurd.

Vaniljkräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
0,5 dl maizena
2,5 dl mjölk
0,5 vaniljstång
20 gram smör

1. Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Ställ åt sidan.
2. Häll mjölken och vaniljstången urskrapad i en kastrull och koka upp.
3. Häll ner den kokande vätskan i äggulor, socker och maizena under ständig omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
4. Sjud under konstant omrörning tills krämen har tjocknat. Det ska vara en väldigt tjock kräm.
5. Lyft bort vaniljstången. Tillsätt smöret och rör krämen slät.
6. Låt svalan i kylen.

Citron- och passionsfruktscurd:
1,5 dl strösocker
1 helt ägg
2 äggulor
0,5 dl saft från passionsfrukt
0,5 dl saft från citron
50 gram smör, skuret i kuber

1. Häll socker, ägg och passionfruktssaften i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att äggen inte koagulerar.
2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund men går fort mot slutet), tar du av den från grytan. Om du vill kan du här sila bort kärnorna från passionsfrukten.
3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.
4. Låt curden svalna.

Glasyr:
2 dl florsocker
Saft från citron, så mycket som behövs för att glasyren ska bli trögflytande, ca 1-2 tsk
Gul pastafärg

1. Blanda allt till en glansig trögflytande glasyr.

Montera cream puffs:

1. Blanda 2 dl vaniljkräm med 2 dl citron- och passionsfruktscurd. Se till att krämen är ganska tjock och inte flytande. Försök annars göra den lite tjockare genom att vispa i lite maizena eller potatismjöl (eller om du råkar ha lite marsanpulver hemma).
2. Häll krämen i en sprits med en lång tyll och gör ett hål i botten av creme puffsen och fyll dem med krämen. Fyll inte helt för då kommer krämen att rinna ut när man äter av dem.
3. Häll lite glasyr på toppen av kakan.
4. Låt dem stå i kyl tills servering.

creme-puffs-passion-3

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg