Danska kanelbullar med choklad och vaniljkräm

16 april, 2024

Kanelbullar extra allt. Förutom choklad i fyllningen så är de också fyllda med vaniljkräm och toppade med en söt chokladglasyr, som är typisk för de danska bullarna. 

Kanelsnegle, som de säger i Danmark, är ju egentligen bara en kanelbulle. Det som skiljer de danska från den svenska kanelbullen är att de alltid har farinsocker i fyllningen, och ibland också choklad. Sen istället för vårt pärlsocker så toppar de bullarna med en glasyr, gärna även den med chokladsmak. Och de räds inte för att fylla sina bakverk med vaniljkräm och jag är inte den som säger emot! Detta är så långt ifrån en torr bulle du kan komma.

När man ska göra en rulle och skära fina bullar så finns det ett par saker man kan göra för att undvika kladd. Det första är att jobba med en kall deg. Låt den jäsa i kylen över natten eller lägg bara in den i kylen eller frysen nån halvtimme, timme innan du ska kavla ut den. Att kavla ut en kall vetedeg är en game changer. Se sen till att din fyllning är riktigt krämig så att den är lätt att bre ut. Platta till degen längs kanten som är emot dig, så att du inte får en allt för markant kant, utan att rullen blir nästan sömlös, då rullar inte heller bullarna upp sig under gräddning. Sen rullar du rullen, emot dig för bäst kontroll.

När bullarna ska skäras så tar du fram en sytråd och sätter runt degen och liksom skär av bullarna med tråden. Då får man helt perfekta virvlar som ingen kniv har tryckt till eller kladdat ut.

Jag gjorde 12 bullar och la tillsammans på en plåt, här finns den. Du kan lägga dem i en form eller lägga dem längre ifrån varandra på en större plåt om du vill att de ska gräddas mer individuellt.

Satsen nedan räcker till två såna här plåtar, men den går fint att dubbla och du kan såklart göra bullarna större om du vill, dessa är ganska små.

Läs min fikaguide till Köpenhamn här >>

Danska kanelbullar med choklad och vaniljkräm

4/5(13)
Röster
Portioner: 24 bullar

Ingredienser:

Vetedeg

3 dl mjölk

25 g jäst

600 g mjöl (Ca 10 dl)

110 g socker (ca 1,25 dl)

120 g smör

0,5 tsk salt

Fyllning

100 g mörk choklad (ca 55% kakaohalt)

200 g smör

160 g brun farin (2 dl)

2 msk kanel

1 msk maizena

1 nypa salt

Vaniljkräm

Se recept här, en sats är lagom

Chokladglasyr

240 g florsocker (4 dl)

20 g smör

2 msk kakao

vatten, lite i taget tills du får en krämig trögflytande glasyr

Instruktioner:

Vetedeg

1. Lägg mjölk, jäst, socker och mjöl i din degbunke och kör långsamt i 2-3 minuter. Tillsätt smör och salt och kör på medelhög hastighet tills du har en blank och elastisk deg.

2. Lägg degen i kylen nån timme eller  i kylen över natten för att baka ut bullarna nästa dag.

Fyllning

1. Smält chokladen och låt den svalna något.

2. Se till att smöret är rumstempererat och krämig, rör samman det med farinsocker, kanel, maizena och salt. Rör sen ner den smälta chokladen.

Gör bullarna

1. Dela degen i två delar och kavla ut var och en till en kvadrat på ca 40×40 cm. Platta till kanten av deg längst emot dig så att den blir tunnare.

2. Bred ut fyllningen, hälften till varje deg, över degen i ett jämnt lager. Låt nån cm längs kanten emot dig vara utan fyllning. Rulla ihop rullen emot dig och se till att skarven fäster ordentligt.

3. Lägg rullen med skarven neråt och skär 12 lika stora bullar, gärna med sytråd. De ska vara ca 3 cm breda. Lägg dem med jämna mellanrum på en plåt eller form som du klätt med bakplåtspapper.

4. Låt bullarna jäsa under en handduk eller plastfolie i ett par timmar i rumstemperatur.

5. Häll vaniljkrämen på en spritspåse och tryck ner toppen i mitten i varje bulle och fyll hålet med kräm.

6. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader över-undervärme). Grädda bullarna i 8-10 minuter tills de fått fin färg. Ta ut dem och låt dem svalna helt innan du lägger på glasyren.

Glasyr

1. Smält smöret och blanda med florsocker och kakao. Tillsätt nån tesked vatten i taget och rör om till du har en trögflytande glasyr. Häll den på en spritspåse och klipp av toppen. Ringla glasyren på bullarna.

Det går fint att frysa bullarna med glasyr och allt, men de är absolut som godast när de är nybakade.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg