Kanelbullar extra allt. Förutom choklad i fyllningen så är de också fyllda med vaniljkräm och toppade med en söt chokladglasyr, som är typisk för de danska bullarna.
Kanelsnegle, som de säger i Danmark, är ju egentligen bara en kanelbulle. Det som skiljer de danska från den svenska kanelbullen är att de alltid har farinsocker i fyllningen, och ibland också choklad. Sen istället för vårt pärlsocker så toppar de bullarna med en glasyr, gärna även den med chokladsmak. Och de räds inte för att fylla sina bakverk med vaniljkräm och jag är inte den som säger emot! Detta är så långt ifrån en torr bulle du kan komma.
När man ska göra en rulle och skära fina bullar så finns det ett par saker man kan göra för att undvika kladd. Det första är att jobba med en kall deg. Låt den jäsa i kylen över natten eller lägg bara in den i kylen eller frysen nån halvtimme, timme innan du ska kavla ut den. Att kavla ut en kall vetedeg är en game changer. Se sen till att din fyllning är riktigt krämig så att den är lätt att bre ut. Platta till degen längs kanten som är emot dig, så att du inte får en allt för markant kant, utan att rullen blir nästan sömlös, då rullar inte heller bullarna upp sig under gräddning. Sen rullar du rullen, emot dig för bäst kontroll.
När bullarna ska skäras så tar du fram en sytråd och sätter runt degen och liksom skär av bullarna med tråden. Då får man helt perfekta virvlar som ingen kniv har tryckt till eller kladdat ut.
Jag gjorde 12 bullar och la tillsammans på en plåt, här finns den. Du kan lägga dem i en form eller lägga dem längre ifrån varandra på en större plåt om du vill att de ska gräddas mer individuellt.
Satsen nedan räcker till två såna här plåtar, men den går fint att dubbla och du kan såklart göra bullarna större om du vill, dessa är ganska små.