Kaffe- och kolasemlor med valnötspraliné

27 januari, 2021

En lite annorlunda semla där mandelmassan är utbytt till valnötspraliné med kaffesmak och en grädden är smaksatt med kolasås.

Jag vet att många tycker att en semla ska vara en semla och en ska inte hålla på och krångla. Men säsongen är lång oc en kan väl tycka att det är lite roligt att variera sig en smula. Både i smak och utseende.

Så, vad är en praliné undrar du. Praliné är när man gör karamell av socker, blandar nötter i dem, låter dem svalna och sedan mixar dem till ett smör. Ett karamelliserat nötsmör helt enkelt. Här gjorde jag dem av valnötter och smaksatte sedan nötsmöret med espressopulver.

Grädden smaksatte jag med egenkokt kolasås, för det hade jag färdig i kylen. Men det går lika bra med samma mängd karamelliserad mjölk, alltså dulce de leche eller annan färdigköpt kolasås.

 

Kaffe- och kolasemlor med valnötspraliné

4.4/5(8)
Röster
Portioner: 8 semlor

Ingredienser:

Semmelbullar

Baka från antingen mitt recept med fördeg eller med tangzhongmetoden. (Båda ger fler än 8 bullar dock)

Valnötspraliné med kaffesmak

100 g valnötter

100 g strösocker (drygt 1 dl)

1 liten nypa salt

Kolagrädde

4-5 dl vispgrädde

3 msk kolasås (koka denna eller köp färdig)

Instruktioner:

Valnötspraliné

1. Rosta nötterna på en plåt i ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) tills de fått lite färg och börjar lukta rostade. Ca 10 minuter.

2. Lägg sockret i en torr panna med tjock botten och låt det smältas till gyllenbrunt på medelhög värme.

3. Rör ner nötterna och saltet och rör om så att nötterna helt täcks av karamell. Häll sedan ut på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.

4. Mixa 2/3 av nötterna till en smörig massa i en mixer. Om det inte vill gå ihop utan blir lite smuligt, tillsätt någon tsk neutral olja.

Kolagrädde

5. Finhacka sedan resten av nötterna och vänd ner i massan tillsammans med espressopulvret.

Kolagrädde

1. Se till att grädden är riktigt kall. Klicka ner kolasåsen i den ovispade grädden och vispa krämigt.

Lägg ihop semlorna

1. Skär av ett lock på bullen. (jag jämnade sedan till locken med en rund utstickare så att de blev helt exakt runda). Gröp up lite bulle så att det blir ett hål.

2. Fyll hålet med valnötspraliné.

3. Lägg grädden i en spritspåse med en rund tyll. Spritsa bollar som en krans runt bullen och en boll i mitten. Sätt sedan på locket och pudra med florsocker som du blandat med lite espressopulver.

Servera genast!

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!
    Om man gör bullarna med tanzhongmetoden, håller de sig saftiga till dagen efter?

  • Adrian och Yayu

    Hej Emma!
    Vi tycker att dina semlor ser helt magiska ut! Men vi har en liten fråga.
    När du spritsar bollarna, hur får du dem så perfekta? Är det en viss vinkel? En speciell storlek på tyllen? Eller helt enkelt rätt tid på vispningen av grädden?
    Vi är väldigt tacksamma för svar då vi har lite svårt med detta moment!
    (Ska dock tillägga att vi inte hade kolasås i grädden i om det skulle göra en skillnad.)

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det är inga konstigheter, jag håller bara tyllen helt rakt upp och spritsar ut bollar. Men grädden får inte vara för lös eller för hård för då blir det inte fint.

  • Johanna

    Blandar du valnötspralinén med grädde eller något? Den ser lösare ut när man ser den i semlan. Tacksam för svar!

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, det gör jag inte. Det du ser i skål och på sked på bilderna är inte praliné utan kolasås som varit i kylskåp.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg