En lite annorlunda semla där mandelmassan är utbytt till valnötspraliné med kaffesmak och en grädden är smaksatt med kolasås.
Jag vet att många tycker att en semla ska vara en semla och en ska inte hålla på och krångla. Men säsongen är lång oc en kan väl tycka att det är lite roligt att variera sig en smula. Både i smak och utseende.
Så, vad är en praliné undrar du. Praliné är när man gör karamell av socker, blandar nötter i dem, låter dem svalna och sedan mixar dem till ett smör. Ett karamelliserat nötsmör helt enkelt. Här gjorde jag dem av valnötter och smaksatte sedan nötsmöret med espressopulver.
Grädden smaksatte jag med egenkokt kolasås, för det hade jag färdig i kylen. Men det går lika bra med samma mängd karamelliserad mjölk, alltså dulce de leche eller annan färdigköpt kolasås.
Isabelle
Hej!
Om man gör bullarna med tanzhongmetoden, håller de sig saftiga till dagen efter?
Adrian och Yayu
Hej Emma!
Vi tycker att dina semlor ser helt magiska ut! Men vi har en liten fråga.
När du spritsar bollarna, hur får du dem så perfekta? Är det en viss vinkel? En speciell storlek på tyllen? Eller helt enkelt rätt tid på vispningen av grädden?
Vi är väldigt tacksamma för svar då vi har lite svårt med detta moment!
(Ska dock tillägga att vi inte hade kolasås i grädden i om det skulle göra en skillnad.)
Emma Brink Rask
Hej! Det är inga konstigheter, jag håller bara tyllen helt rakt upp och spritsar ut bollar. Men grädden får inte vara för lös eller för hård för då blir det inte fint.
Johanna
Blandar du valnötspralinén med grädde eller något? Den ser lösare ut när man ser den i semlan. Tacksam för svar!
Emma Brink Rask
Nej, det gör jag inte. Det du ser i skål och på sked på bilderna är inte praliné utan kolasås som varit i kylskåp.