Donutssemlor

7 februari, 2019

Får man lov att fresta med en nyfriterad donut, fylld med hemgjord mandelmassa, vaniljkräm och vispgrädde?

Oh. My. God. Det här var faktiskt en upplevelse utöver det vanliga. Ja, det är lite pill att hålla på att fritera grejer hemma. Det underlättar om man har en fritös, eller i alla fall en bra gryta med en ordentlig termometer. Jag hade ingetdera och slet mitt hår innan jag var klar. Men gissa om det var värt det? Oh yes!

Jag gjorde exakt samma deg som till mina klassiska semlor, men kavlade den och stansade ut rundlar som jag lät jäsa på plåt och sen friterade och rullade i socker. När de svalnat fyllde jag dem med en blandning av mandelmassa, vaniljkräm och vispad grädde. Magiskt gott!

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick (bak)om kulisserna.

Donutssemlor

5/5(2)
Röster
Portioner: Ca 14 donuts

Ingredienser:

Donutsdeg

Fördeg:

200 g fingervarm mjölk (2 dl)

260 g vetemjöl (4 dl)

25 g jäst

Tillsätt sen:

160 g vetemjöl (3 dl)

1 litet ägg

2 g salt (0,5 tsk)

1 msk nymald kardemumma

100 g rumstempererat smör

90 gram socker (1 dl)

Fyllningen

3 dl grädde

Instruktioner:

Degen

1. Blanda ut jästen med mjölken och rör ihop med mjölet. Blanda i bakmaskin tills i ett par minuter tills det går ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.

2. Tillsätt sedan övriga ingredienser till degen och blanda med degkrok i maskin i 10-15 minuter tills du har en riktigt blank och smidig deg som går att ta i utan att bli kladdig.

3. Låt degen vila i 30 minuter.

4. Kavla ut degen, ca 1 cm tjockt och tryck ut rundlar, på ca 10 cm, lägg dem på en plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.

5. Häll en smakneutral olja, jag tog rapsolja,  i en tjockbottnad kastrull, ha ett lock nära till hands. När oljan når 180 grader, lägg i två donuts i taget och fritera ca 2 minuter på varje sida. Ta upp och låt rinna av på ett papper, rulla dem sedan i socker. När de svalnat helt, fyll dem med fyllningen.

Fyllning

1. Vispa grädden lätt och vänd samman med vaniljkräm och mandelmassa. Fyll den på en spritspåse med en spetsig tyll och fyll donutsen.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg