Perfekta mjuka fluffiga bullar till semlor eller fastelavnsboller. Eller ät dem bara som de är.
Om du inte ska äta eller använda bullarna direkt. Så fort de har svalnat, frys in dem och ta sen fram när du behöver, även om det är nästa dag.
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
Fördeg
200 gram rumsvarm mjölk (2 dl)
260 gram vetemjöl special (4 1/3 dl)
25 gram jäst
Tillsätt sen:
180 gram vetemjöl special (3 dl)
55 gram ägg (ca 1 ägg)
3 gram salt (0,5 tsk)
4 tsk nymald kardemumma
100 gram rumstempererat smör
90 gram socker (1 dl)
1. Blanda ut jästen med mjölken och rör ihop med mjölet. Blanda i bakmaskin tills i ett par minuter tills det går ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.
2. Tillsätt sedan övriga ingredienser till degen och blanda med degkrok i maskin i 10-15 minuter tills du har en riktigt blank och smidig deg som går att ta i utan att bli kladdig.
3. Låt degen vila i 30 minuter, antingen i bunken eller på bakbordet.
4. Dela degen i 15-20 delar, ca 45-50 gram styck, rulla till runda bollar och lägg på en plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar. Lägg gärna en fuktig handduk över så att ytan på bullarna inte torkar ut.
5. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (220 grader vanlig ugn). När ugnen är varm, sätt in plåten och sänk temperaturen till 180 grader (200 grader). Baka i ca 8 minuter tills bullarna fått fin färg. Om du vill kan du direkt när du tagit ut dem pensla dem med ägg uppvispat med en nypa salt och en skvätt vatten.
6. Låt bullarna svalna.
Ida
Går det att använda något annat mjöl än vetemjöl special? Ex eko-vetemjöl eller Manitoba Cream (som har högre proteinhalt men också lite mer fibrer)
Emma Brink Rask
Självklart
Eivor
De var det bästa semmel-bullarna jag har bakat. Otroligtt luftiga, mycket bättre än ”köpe-bullar”.
Therese
Har bakat nästan alla dina vetedegar som alltid blir magiska men denna, så kladdig som flera ovan skriver … Tyckte mina ägg var små men det hade varit hjälpsamt om det stod angivet i gram hur mycket ägg det ska vara. Tror jag fick alldeles för mycket väska i degen pga äggen. Degen gick en kvart i min kitchenaid men trots det var den för kladdig för att kunna hantera.
Emma Brink Rask
Ibland räcker inte en kvart, det händer att jag kör degar i 25 minuter för att de ska bli helt rätt i konsistensen. Men du har rätt i att det kan vara att äggen är för stora. Jag ska skriva dit gram.
Maria
Vår deg blev väldigt kladdig, nästan som en smet trots att vi vägde allt. Mer mjöl i receptet kanske? Annars ser jag inte hur degen ska bli en deg.
Mikaela
Samma här. Låter den jobba i bakmaskinen ett tag till 🙂
Emma Brink Rask
Det ska inte vara mer mjöl i, men den är kladdig i början. Viktigt att låta den arbetas i minst 10 minuter (med bakmaskin, annars ännu längre), först då går den ihop och blir glansig och fin.
Isabelle
Det här receptet var SÅ bra! Verkligen en lättarbetat deg och härligt fluffiga bullar!
Sara
Otroligt fluffiga och samtidigt saftiga. Varför bakar inte alla släta bullar såhär! Jag använde stenmalet vetemjöl och tog då lite mindre än i receptet efter det suger åt sig vätska. Blev perfekta
Sara
(råkade svara Isabelle, tänkte skriva en egen kommentar)
Kan tillägga att min deg också var kladdig i början men superfin efter 15-20 min i maskin
Linnea
Vad kul, ska testa dessa! Ska man verkligen ha högre temperatur med varmluftsugn än med vanlig? Är det inte tvärtom?
emmabrink
Bra där, tack. Ändrat nu.