Banankaka med chokladbavaroise

27 januari, 2021

En riktigt saftig banankaka toppad med en krämig bavaroise som smakar som chokladpudding.

En bavaroise är en väldigt krämig chokladmousse som har en vaniljkräm som bas. Läs gärna mitt inlägg om vad som är vad när det kommer till krämer i bakvärlden. 

Den här banankakan är så god. Vet inte om det är en banankaka eller en bananbrownie, men den blir så god, saftig och mastig. Speciellt med lite choklad i botten.

Formen som jag bakat i, både kakan och som jag stöpt moussen i kommer från ett danskt märke som heter By Ditte Julie, jag tror inte att de går att få tag på i sverige, men här finns liknande. Och som vanligt så kan du såklart baka den  här i en rund form, dubbla i så fall receptet på kakan och baka i en form som är ca 18-20 cm, och stöpa moussen i vilka formar du än har, eller hälla den  på banankakan när den är i formen och låta den sätta sig där. Om du använder exakt en sån här form så kommer du att få lite bavaroise över. Stöp den i andra formar, frys in och spara till nåt annat. Eller häll upp i glas, låt stelna och njut som en dessert.

Banankaka med chokladbavaroise

3.6/5(4)
Röster
Portioner: 8

Ingredienser:

Banan- och chokladkaka

55 g smör

55 g farin strö (drygt 0,5 dl)

50 g strösocker (drygt 0,5 dl)

1 litet ägg

60 g vetemjöl (1 dl)

1 mogen banan

1 tsk vaniljsocker

50 g grovt hackad choklad av olika och valfri sort

Chokladbavaroise

0,5 gelatinblad

0,4 dl mjölk

0,4 dl grädde

15 g strösocker (drygt 1 msk)

20 g äggula (1 st)

40 g hackad mörk choklad

1 dl vispgrädde

Instruktioner:

Banan- och chokladkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och förbered din form.

2.Vispa ägg, farinsocker och strösocker fluffigt.

3. Smält smöret och vispa det i ägg- och sockerblandningen.

4. Mosa bananen och vänd ner dem i smeten.

5. Tillsätt mjöl och vanilj och blanda tills smeten är blandad.

6. Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten. Jag hade mörk choklad och dulcey-choklad.

7. Häll smeten i formen och baka i ca 15 minuter. Kakan ska ha satt sig men vara lite ”wobblig”.

8. Låt kakan svalna helt.

Chokladbavarois

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Koka upp grädde och mjölk.

3. Vispa ihop sockret med äggulorna. Häll ner den varma gräddmjölken i ägg och socker under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm under omrörning till det når 84 grader och tjocknar något.

4. Smält gelatinet där i och rör sedan ner den hackade chokladen och rör om till en slät kräm. Sätt in den i kylskåp eller ett kallt vattenbad och kyl ner den till max ca 37 grader.

5. Vispa grädden lätt och vänd samman med chokladkrämen. Häll ner i den smeten i din form och ställ i frysen, helst över natten.

Montera

1. Ta fram din frusna form. Lossa bavaroisen och lägg den på banankakan. Dekorera med chokladdekorationer och bananchips. Låt tina i 30 minuter i rumstemperatur innan du serverar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej Emma!
    Går det att vispa och spritsa denna bavaroise på samma sätt som man kan göra med en pannacotta?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Nej det skulle jag inte göra, grädden i den är ju redan vispad.

  • Till er som eventuellt läser detta: Jag bakar väldigt mycket och får säga att detta är nog det godaste jag någonsin gjort, alla kategorier! Gjorde endast några mindre justeringar: Dubbel sats i TOR 180 med längre tid i ugnen, brynt smör, 50/50 vanligt mjöl och hasselnötsmjöl samt tre dygn i kylen.
    Till Emma: tack för alla recept och inspiration! Bäst på Instagram!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg