Jordgubb- och rabarbereclairs

9 juni, 2018

Franska fluffiga bakverk fyllda med vaniljkräm och rabarbercurd toppade med jordgubbsfrosting.

RECEPT
Ca 25 eclairs

Eclairs
150 ml vatten
60 gram smör
1 msk socker
0,5 tsk salt
80 gram vetemjöl
2 ägg, sammanvispade

1. Sätt ugnen på 200 grader, vanlig, ej varmluft.
2. Häll vatten, smör, socker och salt i en kastrull och koka upp.
3. Tag grytan från värmen och häll i mjölet, rör hela tiden tills du får en elastisk deg. Ställ tillbaka på värmen och under omrörning låt den ”rostas” i ett par minuter.
4. Lägg sedan smeten i en skål, vispa i nån minut så att den svalnar lite. Tillsätt äggen lite i taget och vispa tills du har en slät smet.
5. Häll smeten på spritspåse med en stjärntyll och spritsa ca 10 cm långa ”korvar” på ett bakplåtspapper.
6. Baka i 20-22 minuter tills de är gyllene men inte bruna. Öppna inte ugnsluckan innan. Låt dem svalna helt. 

Vaniljkräm
2 tsk vaniljsocker
25 gram socker
20 gram majsstärkelse
2 dl mjölk
2 äggula

1. Rör samman vaniljsocker, socker och majsstärkelse. Tillsätt 0,5 dl av mjölken och äggulorna och vispa samman.
2. Koka upp resten av mjölken och häll ner den tillsammans med ägguleblandningen, vispa hela tiden.
3. Häll tillbaka allt i grytan och låt den tjockna under konstant omrörning.
4. Kyl ner.

Rabarber-curd
250 gram rabarber
0,5 dl vatten
1,5 dl socker
1 helt ägg
2 äggulor
50 gram smör
Eventuellt lite rosa pastafärg om du inte är nöjd med färgen på curden

1. Hacka rabarbern i småbitar, lägg den tillsammans med vattnet i en kastrull och låt koka upp. Sjud i 5-6 minuter tills rabarbern är helt mjuk. Mixa och sila. Du ska få ungefär 1 dl ”rabarbervätska” kvar.
2. Blanda rabarbervätskan med socker, ägg och äggulor i en skål över ett vattenbad. Vispa eller rör hela tiden.
3. När curden blivit tjock tar du den från värmen och rör ner smöret.
4. Låt curden svalna och häll den sedan över den stelnade moussen, upp till kanten på formarna.

Jordgubbsfrosting
2 dl vispgrädde
100 gram marscarponeost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mixade jordgubbar

1. Vispa allt utom jordgubbarna tills det blir krämigt.
2. Vänd försiktigt ner jordgubbarna, lite i taget. 

Montera
1. Blanda vaniljkräm och curd, rör inte för mycket så det blir rinnigt utan vänd samman dem.
2. Ta fram en spritspåse med en spetsig tyll och spritsa in krämen i eclarsen från båda hållen, eller från undersidan. Man kan också välja att skära av ett lock, spritsa i, och sen lägga på.
3. Spritsa jordgubbsfrosting på toppen.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hejsan. Planerar att testa detta receptet men blir lite fundersam. Är det vaniljkrämen du menar att man ska hälla den avsvalnade curden på? Tack/ Sara

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg