Jordgubbstårta med marsipanband

26 maj, 2020

En blandning av en klassisk jordgubbstårta och prinsesstårta med luftiga bottnar fyllda med jordgubbar och vaniljkräm och med ett vackert marsipanband runt om.

Ljusa luftiga bottnar varvade med krämgrädde och färska jordgubbar. Runt om har jag klätt tårtan med ett marsipanband. Jordgubbarna på toppen har jag vänt lite snabbt i en sockerlag så att de blir så där härligt fina och glansiga.

Man kan absolut kavla marsipanen lite tjockare, då står den mer rakt ut. Men jag är inte så förtjust i tjock marsipan, jag tycker helt enkelt inte att det blir gott. Och det måste alltid gå först!

Jordgubbstårta med marsipanband

4.2/5(23)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

180 g socker (2 dl)

3 ägg

1 tsk vaniljpasta

40 gram smör

1 dl mjölk

180 g vetemjöl (3 dl)

1,5 tsk bakpulver

Övrigt

3 dl vispgrädde

300 g vit marsipan

750 g färska jordgubbar (250 till fyllning och 500 till dekoration)

1 dl sockerlag (0,5 dl strösocker + 0,5 dl vatten)

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 18-20 cm i diameter.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen.

5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och fördela den i formarna.

6. Baka i 20-25 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.

7. Låt tårtbottnen svalna helt.

Lägg ihop tårtan

1. Vispa grädden. Rör ner hälften av den i vaniljkrämen.

2. Dela 250 g jordgubbar i cm-stora bitar.

3. Dela tårtbotten i 3 lika stora delar. Lägg den första på ett fat. Bred ut hälften av krämgrädden och strö över hälften av de delade jordgubbarna. Lägg på nästa botten, gör likadant och lägg till sist på den sista botten.

4. Stryk resten av grädden runt och och över tårtan. Så här långt kan du förbereda dagen innan. Plasta då in tårtan och ställ in den i kylen.

Dekorera tårtan

1. Koka upp vatten och strösocker till en sockerlag och låt den svalna.

2. Mät tårtan runt om och på höjden så att du vet hur långt marsipanband du behöver göra. Kavla sedan ut det så tjockt som du vill ha det, skär till och sätt bandet runt tårtan. (det finns en film i stories på min instagram där jag visar hur jag gör.)

3. Ta bort det gröna på jordgubbarna och dela dem i 4 delar på längden. Vänd dem i sockerlagen och sila bort den. Fördela dem sedan på tårtan. Dekorera med ätbara blommor om du vill (mina gula blommor är kommer från min oxalisplanta).

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Älskar dina recept och saknar podden så mycket – min bästa feelgood-lyssning (är inne på tredje lyssningen och skulle verkligen behöva nya avsnitt )!

  Nu till frågan: min pappa önskar sig en klassisk jordgubbstårta i 60-års present. Kan jag använda mig av frysta jordgubbar i fyllningen? Kommer dekorera med färska jordgubbar men vågar inte chansa på att dem ger tillräckligt med smak till fyllningen.

 • Inte något särskilt bra receptet på botten, jag följde måtten och receptet i detalj och fick 2cm tjocka bottnar som ska delas i tre (?!) 🙁 Reste sig typ 2%…

 • Sååå fin!!!
  Älskar idéen att kombinera prinsesstårta (älskar marsipan) och en somrig jordgubbstårta!

 • Helt fantastiskt recept, Jag älskar både jordgubbstårta och princesstårta.
  Detta är det bästa av två världar.
  Tack för receptet

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg