Maränger

23 augusti, 2018

Det här är det bästa receptet på vanliga maränger. Succé varje gång!

Jag hade länge problem med att baka vanliga franska, alltså kallvispade, maränger. De blev gula, blanka, de sprack och betedde sig allmänt omoget emot mig. Jag vill ha dem krispiga, men med en liten seg kärna, de ska vara matta och kritvita. När jag började använda det här receptet, som jag tror att jag från början hittade i Roy Fares bakbok för barn, så har allt gått som på räls. Nu använder jag aldrig något annat recept. Smeten tål också att röra ner färger och smaker utan att påverkas.

De lila marängerna här har jag smaksatt med svart vinbärspulver. Jag hittade det i en butik i Helsingör och det kanske inte är så lätt att få tag på här. Men jag vet att det finns både blåbärspulver och lingonpulver i vanliga ICA-butiker så det kan ni använda istället om ni vill. Ta då ca 2 tsk pulver till halva den här satsen.

Maränger

3.8/5(185)
Röster
Portioner: ca 50 maränger beroende på storlek

Ingredienser:

100 g äggvita (3-4 äggvitor)

90 g strösocker (1 dl)

120 g florsocker (2 dl)

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 80 grader, varmluft. (90 grader vanlig ugn)

2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.

3. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en blank och fast maräng.

4. Sikta ner florsockret lite i taget och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat.

5. Häll upp smeten i en spritspåse med valfri tyll.

6. Grädda i 2 timmar. Stäng sen av ugnen och låt dem stå kvar i 1 timme till.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
13 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Grymt recept, äntligen kan jag göra fina maränger. Tack för alla recept du bjuder oss på!

  • Hej! Vispde äggvitorna till hårt skum och försökte svänga bunken upp och ner och skummet hölls i botten. När jag spritsade så rann de ut, blev alltså inte mönster av tyllen…Borde det vispas längre då? Eller vad kan ha gått snett🤔

    • Om man vill tillsätta någon smak i vilket skede ska man göra det?

      • A
        Emma Brink Rask

        Smak i form av pulver kan du tillsätta när det börjar ta form. Choklad eller nötter kan du vända ner på slutet. Tillsätt ingen vätska, då blir de inte frasiga i ugnen.

    • A
      Emma Brink Rask

      Det låter som att du kan ha haft rester av fett i bunken, då stelnar inte maräng.

  • Therese

    Om man gör dem små ska de vara inne 2 timmar då? Har varmluftsugn 80grader ? Tack för ett smidigt recept

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, det brukar bli lagom.

      • Bästa marängerna! Har en son på precis 13 fyllda som ”avskyr” maräng, men inte ens han kunde hålla inne ett, mmm, mums!

  • Kristin

    Hej!
    Funkar det att smaksätta med kakao? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag har inte testat men det borde väl funka.

      • Kristin

        Gick jättebra! Tack!
        Hur förvarar jag marängerna bäst? Hur länge håller dem?
        Första gången jag bakar maränger därav alla frågor 🙈🤗

        • A
          Emma Brink Rask

          Förvara dem i en tät burk eller påse i rumstemperatur. De håller i ett par månader.

  • Superbt recept! Lätt att smak- och färgsätta, får jättefina maränger.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg