Dessert med hallon, choklad och crème brûlée

21 december, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En bakelse med tre smaker, mjölkchoklad, hallon och crème brûlée serveras tillsammans med browniebitar, hallonkaviar och chokladlöv.

En dessert med ganska många moment, men väldigt enkla moment. Som vanligt kan du välja att göra alla eller bara några, eller kanske använda dig av några moment till andra desserter.

Här har vi en bakelse som har en mjölkchokladmousse med krisp i botten, ett lager av hallonmousse och överst en crème brûlée. Den serveras tillsammans med bitar av brownie, en chokladtuile och hallongelé som jag gjort som kaviar.

Det krävs att du har någon slags bakelseform/muffinsform i silikon för att göra dessa. Du behöver nämligen börja med att baka crème brûlée i  formen för att sedan frysa den och  stöpa hallon- och chokladmousse över och slutligen ploppa ut hela bakelsen  för att tina på tallrik.

Jag har använt de här formarna, som heter Universo 90, det är sex stycken  om 0,9 dl. Men du kan även  använda exempelvis de här. 

Formarna som jag använt till chokladlöven hittar du här.

Dessert med hallon, choklad och crème brûlée

3.9/5(141)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

crème brûlée

100 g vispgrädde  (1 dl)

30 g mjölk (0,3 dl)

1 tsk vaniljpasta

40 g äggula (ca 2 st)

20 g strösocker (0,25 dl)

Hallonmousse

1 gelatinblad

50 g hallonpuré (mixade och silade hallon)

45 g strösocker (0,5 dl)

100 g vispgrädde (1 dl)

50 g creme fraiche (0,5 dl)

Mjölkchokladmousse

50 g mjölkchoklad (helst runt 35 % kakaohalt)

75 g vispgrädde (0,75 dl)

Brownie

40 g smör

40 g mörk choklad

45 g strösocker (0,5 dl)

1 ägg

1 msk vetemjöl

Chokladtuile

Här finns recept (byt ut 2 tsk mjöl mot kakao)

Hallonkaviar

ca o,5 liter neutral olja

1,25 gelatinblad

50 g hallonpuré (mixade och silade hallon)

15 g strösocker (ca 1 msk)

Instruktioner:

crème brûlée

1. Sätt ugnen på 90 grader varmluft (100 grader vanlig ung). Placera sililonformen på en plåt.

2. Koka upp grädde, mjölk och vanilj.

3. Rör ihop äggulor och socker försiktigt utan att vispa in luft. Häll gräddmjölken över ägg- och sockerblandningen medan du rör utan att vispa.

4. Fördela smeten i formarna och grädda i ca 20 minuter tills smeten har satt sig. Ställ in formen i frysen.

Hallonmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Värm hallonpurén med sockret tills det smält. Smält ner gelatinet där i och rör samman med creme fraiche.

3. Vispa grädden lätt och luftig och vänd samman  med hallonblandningen till en mousse. Fördela moussen i formarna, se till att du bara fyller upp 2/3 av formen, så att chokladmoussen också får plats. Ställ in formen i frysen igen.

Mjölkchokladmousse

1. Häll 25 g av grädden på finhackad choklad i en skål och värm försiktigt i mikron tills du kan röra ihop det till en slät kräm. Låt krämen komma ner i fingertemperatur om den är högre än så.

2. Vispa resten av grädden lätt och luftig och vänd samman med chokladganachen till en mousse. Vänd ner krispkulorna (om du inte hittar såna så kan du skippa eller ta typ kinapuffar).

3. Fyll formarna upp till kanten med mjölkchokladmoussen och sätt in i frysen och låt dem stå där i minst 3-4 timmar.

Chokladbrownie

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn)

2. Smält smöret i en kastrull och smält sedan chokladen där i.

3. Rör ner sockret och rör sedan ner ägget. Vänd ner mjöl och salt och fördela formen i en form som är ca 15×15 i cm.

4. Grädda i ca 15 minuter tills brownien är gräddad. Låt den bli helt kall i kylen.

Hallonkaviar

1. Häll olja in en kanna och ställ in i frysen i 4-5 timmar. (obs ej över natten, då fryser den, den ska bara bli riktigt kall.

2. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

3. Koka upp hallonpurén med socker och smält gelatinet där i. Låt svalna till ca 37 grader och häll sedan över på en flaska med pip.

4. Droppa en droppe i taget i den kalla oljan. Små kulor kommer sakta att åka ner till botten av kannan. Låt dem ligga kvar där och förvara kannan i kylskåp tills du ska använda dem. Sila sedan bort oljan (du kan spara och använda den igen) och skölj försiktigt kaviarn i med kallt vatten i en sil och låt dem rinna av lite på ett hushållspapper.

Montering

1. Ta loss de frusna bakelserna från formen och lägg dem på en skärbräda. Strö ut socker på toppen och bränn av med en brännare. Försiktigt så att du inte bränner för länge på varje, för då smälter du bruléen så att den tappar sin form. Lägg dem sedan på varsin tallrik.

2. Ta ut små rundlar av brownien och lägg en på bakelsen och ett par på tallriken.

3. Lägg ett chokladlöv på bakelsen och lägg med en liten sked lite hallonkaviar på bakelsen och lite på tallriken.

4. Servera efter ca 30-45 minuter när bakelserna tinat. Men låt dem inte stå framme i rumstemperatur i flera timmar, då tappar de lite av sin fina form.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • De ser väldugt fina ut, har två lager klara och ska göra kaviaren nu. Tinar du bakelserna i rumstemperatur? Du brukar alltid skriva att det är no no med moussetårtor så jag blev fundersam.

  • Lavede så god en nytårsdessert med inspiration fra den her. Tak for guide til de fine kaviar – endelig lykkedes det!
    Og det samme med tuilles – blev så fine og mine fingre blev brændte 🙂
    Det var det hele værd.

    Knus Laura (copycatlady)

  • Hur länge tar det för bakelserna att tina ? Hur länge innan servering?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg