Enkel och god sockerkaka

13 april, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

sockerkaka i nordic ware-form

En enkel basic sockerkaka som är allt annat än basic. Mjuk, fluffig, smakrik och håller sig saftig länge. Detta recept är perfekt till Nordic Wares formar.

I alla fall om du har de stora formarna som är över 2 liter. Jag har själv saknat ett klassiskt sockerkaksrecept anpassat för Nordic Wares formar. De flesta svenska klassiska är lite för små för dem. Men det här blir perfekt.

sockerkaka i nordic ware-form

sockerkaka i nordic ware-form

För att ge kakan lite mer karaktär så bröade jag den med kokosflingor. Jag brukar mixa dem i några sekunder så att de blir mer fina i sin karaktär och inte så klumpiga. Sen fick kakan extra smak genom rivet citronskal. En vardagsklassiker som räddar alla dagar.

Kolla in ett lite mer avancerat och mer amerikanskt recept på sockerkaka, som också passar för Nordic Ware-formarna här. Det ger en lite tyngre och mer kompakt kaka än denna som är mer luftig och mer svenskt klassisk.

Här hittar ni alla fina formar från Nordic Ware, den som jag har bakat den här kakan i heter Swirl.

sockerkaka i nordic ware-form

Enkel och god sockerkaka

4.1/5(12)
Röster
Portioner: Lagom till en form på ca 2,5 liter

Ingredienser:

280 g socker (3 dl)

4 rumstempererade ägg

Rivet skal från en tvättad citron

2 tsk vaniljpasta/vaniljpulver eller 4 tsk vaniljsocker

75 g gram smör

1 dl mjölk

1 dl grädde

240 g vetemjöl (4 dl)

2 tsk bakpulver

Rumstempererat smör + ca 1 dl kokos till att smörja och bröa formen.

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj formen ordentligt med rumtempererat smör, eller smält smör om du har en form med mycket skrymslen och vrår. Bröa med kokosflingorna (gärna mixade).

2. Smält smöret och blanda rör ner mjölk och grädde.

3. Vispa ägg, socker, vanilj och rivet citronskal riktigt vitt och poröst.

4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggvispet.

5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten. Du behöver röra en del för att det ska blandas, men försök att vända och röra så lite som möjligt ändå för att behålla den fluffiga smeten. Häll smeten i den smorda formen.

6. Grädda i 30-35 minuter tills en sticka kommer ut torr. Här spelar din ugn stor roll och hur den värmer, och det spelar även roll vilken form du har. Om du inte gräddar i en Nordic Ware-form så kommer det att ta längre tid att grädda.

7. Tag ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett bakplåtspapper på en skärbräda och låt kakan svalna under formen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Lotta Bornsjö

    Supergod! Hade bara tre ägg hemma men vispade läääääänge så den blev okej ändå! Bytte även grädden mot bara mjölk.

  • Hej!
    Ska denna kaka gräddas i nedre delen av ugnen eller i mitten?
    Vill också tacka för alla underbara recept!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg