Vol-au-vent med skagenröra

8 november, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Vol-au-vent är ett fräsigt fransk namn på smördegsbakelser. Eller skal av smördeg som du kan fylla med lite vad du vill. Skagenröra exempelvis, eller svampstuvning eller vad som. De är enkla att göra själv.

Jag har ännu aldrig i mitt liv gjort egengjord smördeg och nu när man till och med kan köpa färdigkavlad deg som faktiskt innehåller riktigt smör så lär det inte hända snart heller. Alltså om man ska göra riktigt goda croissanter eller wienerbröd så är det klart att man ska göra egen men om vi snackar som aptitretare eller drinktilltugg så köp färdig för guds skull!

Du kan även köpa färdiga vol-au-vents men det behöver du inte! Det är enkelt att göra från färdig smördeg. Mitt hetaste tips är att vara snabb och jobba med kall och kanske till och med frusen deg. Rulla ut den plant och frys den i 10 minuter innan du börjar ut formar. Du väljer själv storlek och även djup. Jag gjorde munsbitar på ca 4-5 cm. Men du kan göra upp till en decimeter om du exempelvis ska servera dem som förrätt. Jag la på en ring vilket inte gjorde dem superhöga, men vill du ha dem djupare så lägger du på fler lager av ringen. Var noga med att nagga botten innan du gräddar om om den ändå puffat upp sig så kan du bara trycka till den så fort de kommer ut ur ugnen.

Degen som blir över kan du kyla och kavla ut på nytt.

Jag fyllde med skagenröra men du kan fylla med svampstuvning, skinkröra, laxröra, gåslever eller vad som. De går fint att förbereda och du kan till och med frysa dem ofyllda utan problem. Så bra att preppa och kanske ha ett gäng i frysen.

Här hittar du utstickare med vågig kant, men självklart kan du använda helt släta också. IKEA har ett som är riktigt prisvärt.

Här hittar du mer inspiration till drinktilltugg >>

Vol-au-vent med skagenröra

5/5(1)
Röster
Portioner: ca 12

Ingredienser:

Vol-au-vent

1 rulle färdigkalvad smördeg, helst med smör

1 ägg

Skagenröra

130 g handskalade räkor, väl avrunna

2 msk creme fraiche

1 msk majonnäs

1 msk frusen eller färsk hackad dill

rivet skal från 1/2 citron

1 tsk citronsaft

salt och peppar

Instruktioner:

Vol-au-vent

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader över- och undervärme.

2. Ta fram och rulla ut smördegen. Lägg den sen i frysen i 10 minuter.

3. Ta en rund utstickare, ca 4 cm och ta ut så många som du får ut på degen. Lägg hälften av dem på bakplåtspapper på en plåt. Resten av dem sticker du en ny utstickare i, ca 2-3 cm. Sen tar du den yttre ringen och lägger på de som ligger på plåten så att de bildar en yttre mur.

4. Vispa upp ägget och pensla dem. Det fungerar som ett klister, ger dem fin blank färg och skyddar också mot väta från fyllningen sen. Nagga mitten med en gaffel.

5. Grädda i ca 10 minuter tills de puffat upp sig och fått fin färg. Ta ut dem och tryck till botten om den puffat upp sig. Låt dem svalna.

Skagenröra

Vispa creme fraichen tills den är fast. Vänd ner majonnäs, dill, citron, salt och peppar. Vänd till sist ner räkorna.

Lägg skagenröran i smördegsformarna så nära servering som möjligt. Men de går fint att förbereda och ha i kylen i nån timme. Dock är smördegsformarna godast rumstempererade.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg