Vol-au-vent är ett fräsigt fransk namn på smördegsbakelser. Eller skal av smördeg som du kan fylla med lite vad du vill. Skagenröra exempelvis, eller svampstuvning eller vad som. De är enkla att göra själv.
Jag har ännu aldrig i mitt liv gjort egengjord smördeg och nu när man till och med kan köpa färdigkavlad deg som faktiskt innehåller riktigt smör så lär det inte hända snart heller. Alltså om man ska göra riktigt goda croissanter eller wienerbröd så är det klart att man ska göra egen men om vi snackar som aptitretare eller drinktilltugg så köp färdig för guds skull!
Du kan även köpa färdiga vol-au-vents men det behöver du inte! Det är enkelt att göra från färdig smördeg. Mitt hetaste tips är att vara snabb och jobba med kall och kanske till och med frusen deg. Rulla ut den plant och frys den i 10 minuter innan du börjar ut formar. Du väljer själv storlek och även djup. Jag gjorde munsbitar på ca 4-5 cm. Men du kan göra upp till en decimeter om du exempelvis ska servera dem som förrätt. Jag la på en ring vilket inte gjorde dem superhöga, men vill du ha dem djupare så lägger du på fler lager av ringen. Var noga med att nagga botten innan du gräddar om om den ändå puffat upp sig så kan du bara trycka till den så fort de kommer ut ur ugnen.
Degen som blir över kan du kyla och kavla ut på nytt.
Jag fyllde med skagenröra men du kan fylla med svampstuvning, skinkröra, laxröra, gåslever eller vad som. De går fint att förbereda och du kan till och med frysa dem ofyllda utan problem. Så bra att preppa och kanske ha ett gäng i frysen.
Här hittar du utstickare med vågig kant, men självklart kan du använda helt släta också. IKEA har ett som är riktigt prisvärt.
Dominika
Hej!
Vilket bra tips, perfekt nu i adventstider! Jag undrar hur länge och på vilket sätt man bäst kan förvara de färdigbakade smördegsbakelserna, så att de håller sig fina och spröda?
Emma Brink Rask
Du kan ha dem i en tät burk i rumstemperatur i ett par dagar eller nån vecka i kylen. De kan också frysas. Vill man frasa till dem innan servering kan man värma dem lite i ugnen. Ett par minuter på 100 grader.