En mjuk och saftig mjuk pepparkaka som toppas av en krämig mascarponefrosting med brynt smör. Mjuk och krämig ljuvlighet i varje tugga.
Jag fullkomligt älskar mjuk pepparkaka och jag frångår nästan aldrig receptet som jag hittade i rutiga kokboken för en herrans massa år sen. Den blir godast och saftigast och så är det bara!
Jag gräddade denna kakan i en form som är 20×20 och i ärlighetens namn så blev den kanske lite lite hög för att kunna serveras i så här små rutor. Receptet passar perfekt i att baka i en springform på 23 cm eller en sockerkaksform på runt 2 liter. Men du kan som sagt också göra den i en långpanna som kanske är 20×25 eller motsvarande.
Här hittar du en form som är 20×20 cm.
Och brynt smör. Ja men allt blir bättre med brynt smör. Jag gjorde den i en frosting med mascarpone vilket ger en lite mer neutral smak än exempelvis Philadelphia, men med det sagt så kan du byta rakt av mot det om du vill.
De fina små löven är från min Oxalis, örten som bara ger och ger. Fina små lila blad och gula blommor som är helt ätbara, och så här års på hösten och vintern så är de nya bladen som kommer gröna och det blir ju bara så fint.
Den här pritstekniken är en av mina nya favoriter, den ser liksom avancerad ut utan att vara det. Ta bara en rund tyll och börja på diagonalen mitt på, spritsa från hörn till hörn. Sen fyller du bara på med spritsade rader ut till hörnen. Sen tar du en palett och drar till kanten. Se till att du går åt ”samma håll” som raderna är spritsade, du kommer att förstå hur jag menar när du har kakan framför dig. Tjusigt och enkelt!
Kakan går fint att frysa både med och utan frosting.