Mjuk pepparkaka med brynt smörfrosting

8 november, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En mjuk och saftig mjuk pepparkaka som toppas av en krämig mascarponefrosting med brynt smör. Mjuk och krämig ljuvlighet i varje tugga.

Jag fullkomligt älskar mjuk pepparkaka och jag frångår nästan aldrig receptet som jag hittade i rutiga kokboken för en herrans massa år sen. Den blir godast och saftigast och så är det bara!

Jag gräddade denna kakan i en form som är 20×20 och i ärlighetens namn så blev den kanske lite lite hög för att kunna serveras i så här små rutor. Receptet passar perfekt i att baka i en springform på 23 cm eller en sockerkaksform på runt 2 liter. Men du kan som sagt också göra den i en långpanna som kanske är 20×25 eller motsvarande.

Här hittar du en form som är 20×20 cm. 

Och brynt smör. Ja men allt blir bättre med brynt smör. Jag gjorde den i en frosting med mascarpone vilket ger en lite mer neutral smak än exempelvis Philadelphia, men med det sagt så kan du byta rakt av mot det om du vill.

De fina små löven är från min Oxalis, örten som bara ger och ger. Fina små lila blad och gula blommor som är helt ätbara, och så här års på hösten och vintern så är de nya bladen som kommer gröna och det blir ju bara så fint.

Den här pritstekniken är en av mina nya favoriter, den ser liksom avancerad ut utan att vara det. Ta bara en rund tyll och börja på diagonalen mitt på, spritsa från hörn till hörn. Sen fyller du bara på med spritsade rader ut till hörnen. Sen tar du en palett och drar till kanten. Se till att du går åt ”samma håll” som raderna är spritsade, du kommer att förstå hur jag menar när du har kakan framför dig. Tjusigt och enkelt!

Kakan går fint att frysa både med och utan frosting.

Mjuk pepparkaka med brynt smörfrosting

3.8/5(49)
Röster
Portioner: 16 bitar

Ingredienser:

Mjuk pepparkaka

150 gram smör

3 ägg

270 gram socker (3 dl)

250 gram mjöl (4 dl)

1 msk kanel

1 msk mald ingefära

1 tsk mald nejlika

1 tsk bikarbonat

150 gram fet filmjölk eller gräddfil (1,5 dl)

180 gram lingonsylt (1,5 dl)

Brynt smörfrosting

200 g smör

90 g florsocker (1,5 dl)

200 g mascarponeost

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Övrigt

oxalis

Instruktioner:

Mjuk pepparkaka

1. Smörj (eller klä med bakplåtspapper) en form, ca 20×20 cm.

2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft, (200 grader över- undervärme ugn).

3. Smält smöret och ställ det åt sidan.

4. Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.

5. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.

6. Rör ner de torra ingredienserna i ägg och socker. Blanda sedan fil, lingon och smör och vänd ner det i smeten.

7. Häll smeten i formen. Grädda i ca 35-40 minuter tills en trästicka kommer ut torr när du känner mitt i kakan. Ta ut kakan och vänd den upp och ner på ett bakplåtspapper på en skärbräda. Låt den svalna under formen.

Brynt smörfrosting

1. Bryn smöret och häll över på en bunke. Låt det stelna tills det är krämigt. Det går på nån timme i kylen.

2. Vispa smöret med florsockret tills det är ljust och krämigt.

3. Tillsätt mascarpone, vanilj och salt och vispa ihop till en slät kräm.

4. Lägg över krämen på en spritspåse med en rund tyll, ca 1,5 cm i diameter. Spritsa diagonalt över kakan, börja i mitten genom att spritsa från ett hörn till det andra och fyll sedan på ut till de andra hörnen.

Dekorera med oxalis

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Ska aldrig mer använda annat recept för den mjuka pepparkakan för det här var alldeles ljuvligt gott!!! Bästa någonsin, luktade helt otroligt i ugnen. Jag hade bara creme fraiche hemma så tog det istället för gräddfil/fil. Brynt smör-frostingen var verkligen pricken över i 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg