Spröda chokladgrottor fyllda med en ljuvlig saffransfudge som du enkelt gör med kondenserad mjölk och vit choklad. Enklast gör du dem i en minimuffinsplåt.
Syltkakor har aldrig varit en favorit hos mig, jag tycker inte att de är så goda och lite krångliga att få snygga. Men när jag insåg hur enkelt det är att göra dem snygga i en minimuffinsplåt så har jag ändrat mig. Det blir så fina, det är lätt att göra en djup grop och då kan man ju även fylla dem med godare saker än sylt.
Här har jag gjort en chokladeg och jag gör en grop innan jag gräddar dem men jag fyller dem inte. Sen när de kommer ut från ugnen så trycker jag till gropen igen och fyller dem sen med en ljuvligt god och enkel saffransfudge. Sen får de stelna lite innan jag lossar dem från plåten. Man kan tro att det är svårt att få loss dem men det är det inte. Jag satte in hela plåten i kylen och då var de lite svåra att få loss. Men när den blev rumstempererad igen så gick det bra. Snurra lite på kakan så att du känner att den inte sitter fast, och sen går de fint att lyfta ur. Jag upplever också att det hjälper att trycka lite från undersidan av plåten, även om det är plåt. Här hittar du plåten som jag använder.
Jag drog på lite flingsalt ovanpå och det tycker jag att du också ska göra, det bryter av fint mot den väldigt söta fudgen. Men festligt eller hur? Känner mig väldigt nöjd med dessa kakor och jag är rätt säker på att jag kommer att baka en ny omgång att ta med till min mans familj över julen.
Den är enklast att göra gropar som inte spricker om man har en mjuk deg, men en mjuk deg håller inte formen lika fint i ugnen, därför satte jag in hela formen med kakorna som jag gjort hål i i frysen i 15 minuter innan jag gräddade dem. Frysen en kort stund eller i kylen nån timme rekommenderar jag för att vara säker på att de behåller en fin form i ugnen.
Angående sötad kondenserad mjölk, som du använder i fudgen. De kommer ju i burkar om 400 gram. Men du vet väl att det går fint att hälla över resten i en burk och ha i frysen? Den håller superlänge och eftersom den är så söt så blir den inte stenhård så det är ganska enkelt att bara ta fram så mycket som man behöver.