Chokladgrottor med saffransfudge

8 november, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Spröda chokladgrottor fyllda med en ljuvlig saffransfudge som du enkelt gör med kondenserad mjölk och vit choklad. Enklast gör du dem i en minimuffinsplåt.

Syltkakor har aldrig varit en favorit hos mig, jag tycker inte att de är så goda och lite krångliga att få snygga. Men när jag insåg hur enkelt det är att göra dem snygga i en minimuffinsplåt så har jag ändrat mig. Det blir så fina, det är lätt att göra en djup grop och då kan man ju även fylla dem med godare saker än sylt.

Här har jag gjort en chokladeg och jag gör en grop innan jag gräddar dem men jag fyller dem inte. Sen när de kommer ut från ugnen så trycker jag till gropen igen och fyller dem sen med en ljuvligt god och enkel saffransfudge. Sen får de stelna lite innan jag lossar dem från plåten. Man kan tro att det är svårt att få loss dem men det är det inte. Jag satte in hela plåten i kylen och då var de lite svåra att få loss. Men när den blev rumstempererad igen så gick det bra. Snurra lite på kakan så att du känner att den inte sitter fast, och sen går de fint att lyfta ur. Jag upplever också att det hjälper att trycka lite från undersidan av plåten, även om det är plåt. Här hittar du plåten som jag använder. 

Jag drog på lite flingsalt ovanpå och det tycker jag att du också ska göra, det bryter av fint mot den väldigt söta fudgen. Men festligt eller hur? Känner mig väldigt nöjd med dessa kakor och jag är rätt säker på att jag kommer att baka en ny omgång att ta med till min mans familj över julen.

Den är enklast att göra gropar som inte spricker om man har en mjuk deg, men en mjuk deg håller inte formen lika fint i ugnen, därför satte jag in hela formen med kakorna som jag gjort hål i i frysen i 15 minuter innan jag gräddade dem. Frysen en kort stund eller i kylen nån timme rekommenderar jag för att vara säker på att de behåller en fin form i ugnen.

Angående sötad kondenserad mjölk, som du använder i fudgen. De kommer ju i burkar om 400 gram. Men du vet väl att det går fint att hälla över resten i en burk och ha i frysen? Den håller superlänge och eftersom den är så söt så blir den inte stenhård så det är ganska enkelt att bara ta fram så mycket som man behöver.

Chokladgrottor med saffransfudge

3.9/5(69)
Röster
Portioner: 24 kakor

Ingredienser:

Chokladmördeg

200 g smör, rumstempererat

90 g rörsocker (eller strösocker) (1 dl)

200 g vetemjöl (3,3 dl)

40 g kakao (1 dl)

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Saffransfudge

1oo g sötad kondenserad mjölk

100 g vit choklad

0,5 g saffran

1 nypa flingsalt

Övrigt

Flingsalt att strö över

Instruktioner:

Chokladgrottor

1.Rör smöret och sockret ljust och fluffigt med en elvisp eller i en köksmaskin med vinge eller visp.

2. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och rör ner det i degen och jobba snabbt ihop till en jämn deg. Dela degen i 24 delar, det är dryg 20 g per kaka. Rulla dem till bollar och lägg en i varje hål i minimuffinsformen. Tryck ett hål med änden på en slev eller nåt som är format så. Doppa i mjöl mellan varven om det fastnar. Sätt in plåten i kylen i en timme eller i frysen i 15 minuter.

3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- och undervärme.) Grädda kakorna i 18-20 minuter. Ta ut dem och gör groparna igen, snurra gärna så att de blir ganska vida.

Saffransfudge

1. Lägg sötad kondenserad mjölk, vit choklad, saffran och en nypa flingsalt i en kastrull och smält samman på låg värme. Det ska inte koka utan bara smälta samman.

2. Häll sen upp på en liten tillbringare, en spritspåse eller en knäcktratt och fyll groparna i kakorna. Strö över flingsalt och låt fudgen sätta sig och stelna innan du tar loss kakorna från plåten.

Kakorna håller i kylen i ett par veckor och de går finfint att frysa.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg