Mandeltårta à la Oscar II

15 februari, 2021

Mandelmarängbottnar med en smörkräm av vaniljkräm. I Sverige kallar vi den Oscar II tårta, i Norge kallar de den suksessterte. Naturligt glutenfri och supergod!

I Sverige är detta en av våra mest älskade tårtor, och kanske har den hamnat lite i glömska. När jag växte upp på 80- och 90-talet så var det en given favorit. Den är naturligt glutenfri och smakar så gott. Almondytårtan med daim är också en variant av denna kaka. I Sverige gör vi den ofta med tunna bottnar av mandelmaräng som varvas med en vaniljkräm med mycket smör. Krämen är ganska lös och man brer oftast bara ut den mellan och över marängbottnarna. Sedan strör man rostade mandelspån över.

I Norge kallas tårtan Suksessterte och receptet är typ detsamma men där gör man bottnarna lite tjockare och ofta så så smälter man inte smöret i vaniljkrämen (man kan göra det), utan väntar tills vaniljkrämen har kallnat och vispar sedan i rumsvarmt smör. Det blir då som en fransk smörkräm, alltså en smörkräm som grundar sig i en creme anglais. Det jag gillar med den varianten är dels att krämen blir lite luftigare, men också att den går att spritsa och det ger dig mer spelutrymme när det kommer till att dekorera tårtan.  Jag spritsade blommor med tyllen Wilton 104. Jag spritsar dem på utklippta bitar av bakplåtspapper och fryser dem sedan innan jag lägger dem på tårtan.

Jag har tidigare gjort en likande tårta, men mer som en svensk variant som jag täckt med choklad. Du hittar det receptet här. 

Två tips!
Om smörkrämen skär sig när du vispar ihop den. Ta ca 0,5 dl, värm i mikron och häll sedan tillbaka i krämen medan du vispar, då kommer den att gå ihop fint.

Om du tycker att smörkrämen blir för mjuk och lös när du spritsar. Sätt in den i kylen i 30 minuter, vispa upp och gör ett nytt försök.

Jag bakade av bottnarna i två formar som är 16 cm i diameter. Du kan lika gärna göra en botten som är 22-24 cm och bara har krämen ovanpå.

Mandeltårta à la Oskar II

4/5(47)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

4 äggvitor

120 g florsocker (2 dl)

175 g hela skalade mandlar (eller mandelmjöl)

0,5 tsk bakpulver

Vaniljsmörkräm

4 äggulor

90 g strösocker (1 dl)

1-2 tsk vaniljpasta

1,5 dl vispgrädde

en nypa salt

1 msk maizena

150 g rumstempererat smör

Övrigt

Rostade mandelspån eller mandelflis

Gula strösselkulor

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn). Rosta de skalade mandlarna i ca 8-10 minuter tills de fått lite färg. Håll koll och se till att de inte får för mycket färg. Låt dem sedan svalna.

2. Sänk temperaturen till 140 grader varmluft (160 grader vanlig ugn) och mixa mandlarna till ett mandelmjöl. Blanda dem med bakpulvret och ställ åt sidan.

3. Smörj och klä två formar på 16 cm med bakplåtspapper. Eller en form på ca 22-24 cm.

4. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt lite florsocker i taget och vispa sedan i 3-4 minuter tills du har en glansig maräng. Vänd ner mandelmjöl och bakpulver och rör om tills du har en enhetlig smet, men försök behålla så mycket luft som möjligt. Fördela smeten i de två formarna och stryk ut så att de blir jämna. Grädda i 30-35 minuter tills du känner på dem och de känns genom bakade. Ta ut dem och låt dem svalna helt.

Vaniljsmörkräm

1. Häll alla ingredienser utom smöret i en kastrull och värm under konstant omrörning tills krämen är 84 grader och har tjocknat något. Ta från värmen, häll i en bunke, lägg plastfilm tätt intill krämen och låt den bli helt kall i kylskåpet.

2. Vispa krämen med elvisp eller i köksmaskin och tillsätt lite rumstempererat smör i taget. Vispa tills du har en tjock och slät kräm. Om det skär sig, eller inte vill gå ihop, kolla mitt tips i texten ovan.

Montera tårtan

1. Lägg en marängbotten på ett fat. Stryk ut ca ett par dl av krämen på den och lägg nästa botten på. Stryk ett tunt lager av krämen runt om på kanterna och ovanpå tårtan.

2. Tryck fast rostad mandel längs kanterna.

3. Bred ut eller spritsa önskat mönster av krämen som är kvar ovanpå tårtan. Jag gjorde blommor med hjälp av en kronbladstyll, ex Wilton 104. Jag spritsade varje blomma på ett utklippt bakplåtspapper och lät dem sedan stelna i frysen så att jag kunde lägga dem på tårtan.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
9 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Det ser så smått ut när jag tar min 16 cm form… Blir det för stort/tunt med en form som är 19 cm?

  • Hej!
    Vad kan man använda istället för smörkräm?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan ju såklart använda chokladganache eller nåt sånt, men då blir det ju en helt annan tårta.

  • Nathalie

    Tror du man kan frysa in hela tårtan om man vill servera den om en vecka

  • Hej! Kan man göra smörkrämen någon dag innan och låta den stå i kylen tills man ska ”montera”? Tack för otroliga recept! 😍

    • A
      Emma Brink Rask

      Det kan du. Men du kan också lägga ihop tårtan 1-2 dagar innan servering.

  • Bakade den här tårtan åt min glutenintoleranta vän och den blev en sån hit! Tack för ännu ett perfekt recept! Tycker förresten att den är godast när den är rumstemperatur när den serveras. Hon gav mig även din första bok som en sen julklapp så nu ska det definitivt bakas mer!

  • Det så god ut!!! Jag har tänkt baka den här tårtan till påsk, går det bra att göra bottnarna redan nu då och frysa in? Och skulle det funka att ha ett lager choklad i mitten ovanpå vaniljsmörkrämen? Vill få den lite som smaken av almondytårtan utan att behöva ha choklad ovanpå

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går bra att baka och frysa bottnarna redan nu. Jag skulle göra en mjölkchokladganache och bre ut emellan. Funkar fint.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg