Mandelmarängbottnar med en smörkräm av vaniljkräm. I Sverige kallar vi den Oscar II tårta, i Norge kallar de den suksessterte. Naturligt glutenfri och supergod!
I Sverige är detta en av våra mest älskade tårtor, och kanske har den hamnat lite i glömska. När jag växte upp på 80- och 90-talet så var det en given favorit. Den är naturligt glutenfri och smakar så gott. Almondytårtan med daim är också en variant av denna kaka. I Sverige gör vi den ofta med tunna bottnar av mandelmaräng som varvas med en vaniljkräm med mycket smör. Krämen är ganska lös och man brer oftast bara ut den mellan och över marängbottnarna. Sedan strör man rostade mandelspån över.
I Norge kallas tårtan Suksessterte och receptet är typ detsamma men där gör man bottnarna lite tjockare och ofta så så smälter man inte smöret i vaniljkrämen (man kan göra det), utan väntar tills vaniljkrämen har kallnat och vispar sedan i rumsvarmt smör. Det blir då som en fransk smörkräm, alltså en smörkräm som grundar sig i en creme anglais. Det jag gillar med den varianten är dels att krämen blir lite luftigare, men också att den går att spritsa och det ger dig mer spelutrymme när det kommer till att dekorera tårtan. Jag spritsade blommor med tyllen Wilton 104. Jag spritsar dem på utklippta bitar av bakplåtspapper och fryser dem sedan innan jag lägger dem på tårtan.
Jag har tidigare gjort en likande tårta, men mer som en svensk variant som jag täckt med choklad. Du hittar det receptet här.
Två tips!
Om smörkrämen skär sig när du vispar ihop den. Ta ca 0,5 dl, värm i mikron och häll sedan tillbaka i krämen medan du vispar, då kommer den att gå ihop fint.
Om du tycker att smörkrämen blir för mjuk och lös när du spritsar. Sätt in den i kylen i 30 minuter, vispa upp och gör ett nytt försök.
Jag bakade av bottnarna i två formar som är 16 cm i diameter. Du kan lika gärna göra en botten som är 22-24 cm och bara har krämen ovanpå.
Monica
Det ser så smått ut när jag tar min 16 cm form… Blir det för stort/tunt med en form som är 19 cm?
Dalia
Hej!
Vad kan man använda istället för smörkräm?
Emma Brink Rask
Du kan ju såklart använda chokladganache eller nåt sånt, men då blir det ju en helt annan tårta.
Nathalie
Tror du man kan frysa in hela tårtan om man vill servera den om en vecka
Lovisa
Hej! Kan man göra smörkrämen någon dag innan och låta den stå i kylen tills man ska ”montera”? Tack för otroliga recept! 😍
Emma Brink Rask
Det kan du. Men du kan också lägga ihop tårtan 1-2 dagar innan servering.
Flavia
Bakade den här tårtan åt min glutenintoleranta vän och den blev en sån hit! Tack för ännu ett perfekt recept! Tycker förresten att den är godast när den är rumstemperatur när den serveras. Hon gav mig även din första bok som en sen julklapp så nu ska det definitivt bakas mer!
Astrid
Det så god ut!!! Jag har tänkt baka den här tårtan till påsk, går det bra att göra bottnarna redan nu då och frysa in? Och skulle det funka att ha ett lager choklad i mitten ovanpå vaniljsmörkrämen? Vill få den lite som smaken av almondytårtan utan att behöva ha choklad ovanpå
Emma Brink Rask
Det går bra att baka och frysa bottnarna redan nu. Jag skulle göra en mjölkchokladganache och bre ut emellan. Funkar fint.