Choux au craquelin med västerbottenkräm

17 december, 2021

Luftiga bollar med krispig topp fyllda med västerbottenkräm med gräslök. Perfekt drinktilltugg till bubbel eller glögg.

Jag har så länge tänkt att det borde gå att göra choux au craquelin med salt fyllning. Jag har bakat smörgåstårta med pate au choux-deg och den innehåller ju inget socker. Men den krispiga ytan som gör bollarna så runda och fina och krispiga innehåller en del socker och tar man bort det så tappar det egenskaperna som gör det fint och krispigt. Så jag kunde inte ta bort sockret helt i toppen. Men jag reducerade det till hälften och ökade på salt och peppar och drog även i en kryddblanding som jag hade med lite örtsalt och vitlök. Och det blev perfekt. Själva locket blir fortfarande lite sött men när man äter det med den salta ostkrämen så smakar det inte.

Jag gjorde bollarna i en liten storlek så att det bara blir som en munsbit när man serverar dem som tilltugg till bubbel eller glögg. Jag serverade dem på ett glöggmingel och de gjorde succé.

Du kan göra både krämen och bollarna dagen före. Låt bollarna ligga framme i rumstemperatur på en bricka bara, lägg inget över för då blir de för mjuka. Krämen förvarar du i kylen och tar bara fram någon timme innan och när den mjuknat något så vispar du upp den och spritsar den i bollarna.

Laxsnittarna som du ser på bilden hittar du här.

Choux au craquelin med västerbottenkräm

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: ca 40 st

Ingredienser:

Pâte à choux

130 gram vatten (1,3 dl)

65 gram smör

0,5 tsk salt

65 gram vetemjöl (1 dl)

2 ägg

Mördeg

50 gram mjöl (knappt 1 dl)

25 gram socker (1/3 dl)

50 gram smör

Svartpeppar + örtsalt + chiliflakes (här kan du ta lite var du har, ca 1-2 krm salt sammanlagt och gärna någon krydda som smakar lite örtigt. Jag tog bagelkrydda som köpt i USA).

Västerbottenkräm

200 g västerbottenost

2 dl creme fraiche

4 äggulor

Svartpeppar

1 dl fint hackad gräslök

Instruktioner:

Pâte à choux

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanilj, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.

2. Lägg vatten, smör och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Rör ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. När du drar ett finger genom smeten så ska du kunna göra det enkelt, men smeten ska inte gå ihop igen. Då är den i rätt konsistens.

7. Spritsa ca 40 bollar, ca 1,5-2 cm i diameter, de blir ca dubbelt så stora i ugnen. Lägg på mördegscirklarna och grädda sedan enligt nedan.

Mördeg

1. Blanda samman allt till en deg, gärna i en mixer.

2. Kavla ut degen tunt mellan tvåbakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frysna degen, 2 cm i diameter och lägg på varje boll. De ska täcka bollen du spritsat och gå ut lite utanför, på så sätt täcker de hela bollen i ugnen och de blir runda och fina.

3. Baka i ugnen i ca 25-30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.

Västerbottenkräm

1. Riv osten och lägg den i en kastrull med creme fraiche och värm på låg värme tills allt är smält.

2. Vispa ner äggulorna och sjud på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Krydda med svartpeppar och häll på en bunke och låt krämen svalna.

3. Låt krämen bli rumstempererad om du haft i den i kylen. Vispa upp den med elvisp tills den blir krämig och rör ner fint hackad gräslök.

 

4. Häll den på en spritspåse med en liten rund tyll. Tryck in tyllen i botten eller sidan av bollarna och fyll med ostkräm.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Låter så gott! Några frågor, hur snabbt inpå ska de ätas? Alltså kan man göra dem någon timme innan? Ska de svalna innan man spritsar i ostkrämen? Tack för recept!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg