Luftiga bollar med krispig topp fyllda med västerbottenkräm med gräslök. Perfekt drinktilltugg till bubbel eller glögg.
Jag har så länge tänkt att det borde gå att göra choux au craquelin med salt fyllning. Jag har bakat smörgåstårta med pate au choux-deg och den innehåller ju inget socker. Men den krispiga ytan som gör bollarna så runda och fina och krispiga innehåller en del socker och tar man bort det så tappar det egenskaperna som gör det fint och krispigt. Så jag kunde inte ta bort sockret helt i toppen. Men jag reducerade det till hälften och ökade på salt och peppar och drog även i en kryddblanding som jag hade med lite örtsalt och vitlök. Och det blev perfekt. Själva locket blir fortfarande lite sött men när man äter det med den salta ostkrämen så smakar det inte.
Jag gjorde bollarna i en liten storlek så att det bara blir som en munsbit när man serverar dem som tilltugg till bubbel eller glögg. Jag serverade dem på ett glöggmingel och de gjorde succé.
Du kan göra både krämen och bollarna dagen före. Låt bollarna ligga framme i rumstemperatur på en bricka bara, lägg inget över för då blir de för mjuka. Krämen förvarar du i kylen och tar bara fram någon timme innan och när den mjuknat något så vispar du upp den och spritsar den i bollarna.
Laxsnittarna som du ser på bilden hittar du här.
Lovisa
Hej! Låter så gott! Några frågor, hur snabbt inpå ska de ätas? Alltså kan man göra dem någon timme innan? Ska de svalna innan man spritsar i ostkrämen? Tack för recept!