Chokladmoussetårta med nötmarängbotten

18 februari, 2019

Den här trippelchokladmoussetårtan med bollar på hade jag gått och tänkt på ett bra tag innan jag bakade den. Sen blev den inte alls som jag ville ändå, utan lite för rustik och inte med den kontrasten mellan de olika chokladlagren som jag ville ha. Men! Jag tyckte ändå att den blev god och fin nog att få hamna på bloggen, så här är den.

Botten är en variant av den som jag har gjort till min mangotårta och min bröllopstårta, men med hasselnötter och kakao, och kolasåsen i mitten är enbart karamelliserad mjölk med smält choklad i. Sen är det mousse i tre olika lager, och varje sort hällde jag också i silikonformar som är som halva kupoler. Sen när de var frusna så satte jag ihop två och två till bollar och dekorerade tårtan med.

Eftersom jag skulle göra tre olika mousser, så gjorde jag det enkelt för mig och gjorde en enkel variant med choklad, grädde och äggula. Ingen maräng och ingen gelatin.

RECEPT
Tårtan är gjord i en form som är 18 cm i diameter och räcker till 8-10 personer.

Chokladmarängbotten
150 gram malda hasselnötter
50 gram kakao
3 äggvitor
110 gram socker
150 gram karamelliserad mjölk
50 gram smält mörk choklad

1. Blanda hasselnötsmjöl och kakao.
2. Vispa äggvitorna tills de är styva, tillsätt lite socker i taget och vispa till en glansig maräng.
3. Vänd ner nötterna och kakaon i marängen och bred ut hälften i en form som är 16 cm i diameter som du klätt med bakplåtspapper. Baka i 10 minuter på 160 grader varmluft (180 grader vanlig ugn).
4. Blanda karamelliserad mjölk och smält choklad och bred på den botten som varit i ugnen. Bred på resten av nötmarängsmeten och baka i 15 minuter till.
5. Låt botten svalna helt.

Mörk chokladmousse
100 gram mörk choklad
1 äggula
2,5 dl vispgrädde

1. Smält chokladen.
2. Vispa grädden väldigt lätt.
3. Rör samman lite av grädden med chokladen, tillsätt äggulan och rör om. Vänd ner med resten av grädden.

Ljus chokladmousse
150 gram mjölkchoklad
1 äggula
2 dl vispgrädde

1. Smält chokladen.
2. Vispa grädden väldigt lätt.
3. Rör samman lite av grädden med chokladen, tillsätt äggulan och rör om. Vänd ner med resten av grädden.

Vit chokladmousse
150 gram vit choklad
1 äggula
2 dl vispgrädde

1. Smält chokladen.
2. Vispa grädden väldigt lätt.
3. Rör samman lite av grädden med chokladen, tillsätt äggulan och rör om. Vänd ner med resten av grädden.

Montera tårtan
1. Lägg tårtbotten på botten av en form som är 18 cm i diameter, klä den med tårtplast längs kanterna och plastfolie i botten.
2. Häll den mörka chokladmoussen runt om tårtbotten, häll resten i silikonformar. Ställ in tårtan och silikonformarna i frysen i 30 minuter.
3. Häll sedan den ljusa chokladmoussen i ett lager över tårtbotten och den mörka chokladbotten, och resten i silikonformar. In i frysen i 30 minuter.
4. Avsluta med att hälla den vita chokladmoussen över den ljusa och resten i silikonformar. Frys över natten.  (Det är alltså enklaste att göra en chokladmousse i taget och montera, sen göra nästa när det är dags för nästa lag)
5. Ta fram allt ur frysen, ta ut tårtan ur formen och lägg den på ett fat. Tag loss halvkloten från silikonformarna och sätt ihop den två och två till kulor. Värm den platta ytan mot något om det behövs. Lägg sen kulorna på tårtan.
6. Låt tårtan sedan tina i kylen i 4-5 timmar innan servering.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg