Glutenfri hasselnötsbrownie toppad med saltkolapannacotta med dulce de leche. Lättbakat och vansinnigt gott!
Wow! Det här är verkligen en tårta i min smak. Kanske något av det godaste jag har bakat.
I botten har vi en glutenfri brownie med hasselnötsmjöl och rostade hasselnötter. Lager två är en saltkolapannacotta, som endast består av tre ingredienser (och salt).
Jag har bakat den här kakan vid ett flertal tillfällen, så här kan den också se ut!
Lisa
Skulle man kunna göra denna i en silikonform uppochner? ska man då ha brownien i botten av formen och sen pannacottan, in i frysen och sen vända den när man tagit ut den? Eller är brownien för kladdig?
Anne
Hej, fantastiskt recept men det står att man ska spritsa macaronerna men är det så du har gjort verkligen? De är så släta?? Hur gör man i så fall? Det skulle ju vara toppen om du förklarar det. Med vänlig hälsning, Anne
Emma Brink Rask
Ja, Macarons spritsas med en rund tyll. Googla det så får du säkert upp filmer som visar hur det ser ut.
Linn
Hej! Jag undrar om det går att göra denna tårta som bakelser i muffinsformar? Liknande chokladcheesecake-bakelserna? Hälsningar, Linn
Emma Brink Rask
Nja, det kan du nog. Men fyllningen är mycket lösare så det kanske blir lite kladdigare.
Paulette
Hej, fantastiskt god tårta. Bra balans mellan det söta o salta. När jag gräddade brownien hade jag bakplåtspapper både i botten o runt kanterna plus Jag använde tårtplast runt springformen innan jag hällde panacottan på brownien men Vill gärna ha tips på hur du flyttade tårtan (med kall botten o panacottan i) från springformen till tårtfatet. Satt fast nästan som ett berg i springformbotten. jag kan inte se att jag missat nåt i beskrivningen. Använde du nåt special verktyg för det?
Therese
Hej! Funkar det att dekorera några timmar innan den ska ätas? Eller måste dekorationerna göras innan precis? Vill förbereda så mycket som möjligt och inte behöva stressa med spritspåsar och grejer under middagen pga baktummen mitt i handen så att säga. 🙂
Emma Brink Rask
Du kan dekorera den på morgonen.
Therese
Hej! Funkar det att dekorera några timmar innan den ska ätas? Eller måste dekorationerna göras innan precis? Vill förbereda så mycket som möjligt och inte behöva stressa med spritspåsar och grejer under middagen pga baktummen mitt i handen så att säga.
Sara
Hej!
Går den här pannacottan att vispa istället och spritsa på brownien?
Emma Brink Rask
Har inte testat att vispa just den här pannacottan, men det borde funka.
Carina Persson
Fantastiskt god!! En av de godaste efterrätter jag ätit.
Erika
Ska servera denna kakan ikväll. Har gjort sådana ”halvkulor” av pannacottan i silikonform och fryst in. Själva kakan är i kylen. Kan jag lägga på halvkulorna som är frusna (annars får jag inte ur dem från formen) på den kylskåpskalla kakan? De sjunker inte ner eller? Hur gör man??
Emma Brink Rask
Precis så gör man!
Hanna
Hej!
Wow vad du är duktig på det du gör. Och ögat för dekoration är magiskt.
Jag tänkte göra detta recept nästa helg. Behöver dock frakta den via bil i en timma. Tror du den klarar av det färdigdekorerad eller bör jag dekorera på plats. Ska jag frysa in dekorerad tårtan och så får den tina i bilen?
Allt gott!
Emma Brink Rask
Hej! Tack snälla!
Ja, det allra bästa är att dekorera den när den är frusen och låta den tina i bilen. Så gjorde jag med just denna tårtan, fraktade den från Stockholm till Skåne.
Erika
Så bra. Och tack för snabbt svar. Provbakade den till julen och den är sååå god!
Eva
Hej!
Har du koll på mängder på veg. alternativ? Tänkte göra den på lördag med agar agar. Har letat igenom hela internet efter hur mängderna skall vara.
Emma Brink Rask
Det står på påsen med agar agar hur mycket det motsvarar i gelatin.
Eva
Det blev hur bra som helst. Otroligt uppskattad!
Monica
Hej!
Går det bra att byta ut gelatinet mot något vegetariskt alternativ?
Emma Brink Rask
Det går fint!
Amanda
Hej! På första bilden (ech ett par längre ner) ser det ut som du har spritsat med någon form av kolasås. Har du något recept på den? 🙂
Emma Brink Rask
Det är bara karamelliserad mjölk, det står i receptet.
Amanda
Ser det nu. Tack för svar! 🙂
Caroline
Låter supergott! Jag har tänkt baka denna idag för att bjuda på imorgonkväll. Hade du fryst in den eller låtit den stå i kylen till imorgon? Om jag ska frysa den, bör den frysas direkt efter montering eller borde den första stelna i kylen innan den fryses om du förstår hur jag menar? 🙂
Emma Brink Rask
Hej! Det beror på i vilken typ av form du bakar den. Om du gör den i en springform räcker det att du har den i kylen och lossar den från formen när den är kall. Om du gör den i silikonform så måste den vara frusen när du tar loss den. Du kan frysa den direkt, den måste inte stelna först.
Stina
Fantastisk blogg. Älskar dina recept och bilder. Så inspirerande! Planerar att baka den här till min födelsedag. Funderar på det där med den karamelliserade mjölken. Ska den vara förkokt, är det då den går från kondenserad till karamelliserad? Hoppas på svar i förvirringen.
Emma Brink Rask
Tack Stina! Japp, den karamelliserade är den som är förkokt. Så antingen köper du den färdig karamelliserad, eller så får du koka den kondenserade burken i 3-4 timmar. 🙂
Heidi
Kan man ha den här saltcolapannacottan ovanpå din oreokakbotten? Alltså ”Mjölkchokladcheesecaken” ☺️
Emma Brink Rask
Det går fint det!
Anna
Hej!
Receptet låter fantastiskt! Jag har försökt leta upp hård plastfilm som du nämner men utan framgång. Har du något tips på vart det kan finnas?
Tack!
Mvh
Anna
Emma Brink Rask
Googla ”tårtplast” så hittar du massor med återförsäljare.
Emelie
Kan man använda plastfolie?
Emma Brink Rask
Det kan man, det blir bara inte lika fint.
Evin
Ser fantastiskt god ut! Tänkte baka den men behöver isf byta ut hasselnötter pga allergi, vad skulle du byta ut mot?
Emma Brink Rask
Du kan byta mjölet mot mandelmjöl eller kokos exempelvis och de hackade nötterna kan du bara utesluta.
Caroline
Vilken fin tårta!!
Kollade receptet på dina macarons som du har på här, jag undrar om man kan baka dessa utan kaffepulvet? Och vad jag i så fall ska ersätta kaffet med? 🙂
Sen säger du att du sparade lite av den karamilserade mjölken, vispade du då upp 0.5dl med enbart den och spritsade på?
Fantastisk blogg ⭐️
Emma Brink Rask
Du behöver inte ersätta kaffepulvret med något, bara uteslut det. Jag vispade inte den, spritsade den bara som den är.
Sara
Varför ska man ta ur botten när den svalnat för att sedan sätta tillbaka den?
Emma Brink Rask
För att sätta plast under och runt sidorna så att du lätt kan ta loss tårtan sen.
Anna Sjölund
Åh den ser fantastisk ut! Vad är det mer du dekorerat med?
Emma Brink
Förutom macarons så är det pannacottan, som jag hällt i mindre runda silikonformar, sen är det den karamelliserade mjölken som jag spritsat, och så hackade rostade hasselnötter. Jag tog alltså undan lite av den karamelliserade mjölken innan jag hällde den i grädden, och sen lite av pannacottan innan jag hällde den över browninen,
Sara
Stämmer det att det bara ska vara 40g hasselnötsmjöl?
/Sara
Emma Brink
Hej Sara,
Ja det stämmer. Det är ca 1 dl.
camillalindecrantz
Ser fantastiskt ut! Tror du det fungerar att frysa den ca 1 vecka?
Emma Brink
Helt säkert! Jag frös min över natten. Den ser lite skrynklig utbpå ytan när den är fryst, men det rättar till sig när den tinat. Låt den gärna tina långsamt i kyl.
camillalindecrantz
Tack! Då ska det provbakas snart!