Hasselnötsbrownie med saltkolapannacotta

27 juli, 2019

hasselnötsbrownie-med-saltkolapannacotta-2

Glutenfri hasselnötsbrownie toppad med saltkolapannacotta med dulce de leche. Lättbakat och vansinnigt gott!

hasselnötsbrownie-med-saltkolapannacotta-5

Wow! Det här är verkligen en tårta i min smak. Kanske något av det godaste jag har bakat.
I botten har vi en glutenfri brownie med hasselnötsmjöl och rostade hasselnötter. Lager två är en saltkolapannacotta, som endast består av tre ingredienser (och salt).

hasselnötsbrownie-med-saltkolapannacotta-3

hasselnötsbrownie-med-saltkolapannacotta-1

hasselnötsbrownie-med-saltkolapannacotta-4

Jag har bakat den här kakan vid ett flertal tillfällen, så här kan den också se ut!

Hasselnötsbrownie med saltkolapannacotta

3.8/5(207)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Glutenfri hasselnötsbrownie

125 g smör

40 gram kakao (1 dl)

2 ägg

180 gram strösocker (2 dl)

1 krm salt

1 krm vaniljpulver

40 gram hasselnötsmjöl/malda hasselnötter  (knappt 1 dl)(finns bl a på Lidl. Annars kan man bara mixa hasselnötter i en matberedare)

1/2 tsk bakpulver

50 gram rostade hasselnötter, grovhackade (knappt 1 dl)

Saltkolapannacotta

3 gelatinblad

1 burk karamelliserad mjölk (397 gram)

5 dl grädde

0,5-1 tsk flingsalt (eller efter behag som Fabror Melker säger) 

Macarons till dekoration

Instruktioner:

Glutenfri hasselnötsbotten

1. Sätt ugnen  på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Sätt bakplåtspapper i botten och längs kanterna på en rund form, ca 20 cm i diameter.

3. Smält smöret och lägg i kakao och rör om.

4. Blanda samman ägg och socker i en skål.

5. Tillsätt  kakao och smör till ägg och socker.

6. Addera resten av ingrediensen och rör om till en jämn smet.

7. Baka i ca 20 minuter. Kakan ska ha stelnat i kanterna men vara lite ”gungig” i mitten.

8. Låt kakan svalna helt. Ta loss den ur formen.

Saltkolapannacotta

1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga i minst 10 min.

2. Värm upp grädden i en kastrull på spisen, och ta den från värmen precis när den börjat koka.

3. Rör ner den karamelliserade mjölken, och rör om med en visp tills den har löst sig. (Spara 0,5 dl till dekoration om du vill)

4. Rör ner gelatinbladen. Tillsätt sedan saltet och rör ut det.

5. Låt smeten stå i kylen tills den kallnat, men rör om var 10 minut så att den inte stelnar. 

Montera tårtan

1. Lägg tillbaka tårtan i formen igen, gärna med hård platsfilm runt om som sitter precis intill kanten. Om du inte har det, använd tunn plastfilm.

2. Tryck till kanterna på brownies så att den ligger helt intill kanterna (detta för att inte pannacottan ska rinna ner längs kanterna. Ställ in den i frysen i 30 minuter.

3. Häll sedan på den kalla och nu lite trögflytande pannacottasmeten på brownien. Häll lite i silikonformar också om du vill ha som dekoration.

4. Låt stå i kyl i minst 6 timmar.

Dekorera som du känner för , med macarons, spritsa karamelliserad mjölk, frusna kupoler av pannacottan, hackade hasselnötter, hallon eller citronmeliss.

Dela det här inlägget:
48 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Skulle man kunna göra denna i en silikonform uppochner? ska man då ha brownien i botten av formen och sen pannacottan, in i frysen och sen vända den när man tagit ut den? Eller är brownien för kladdig?

  • Hej, fantastiskt recept men det står att man ska spritsa macaronerna men är det så du har gjort verkligen? De är så släta?? Hur gör man i så fall? Det skulle ju vara toppen om du förklarar det. Med vänlig hälsning, Anne

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, Macarons spritsas med en rund tyll. Googla det så får du säkert upp filmer som visar hur det ser ut.

  • Hej! Jag undrar om det går att göra denna tårta som bakelser i muffinsformar? Liknande chokladcheesecake-bakelserna? Hälsningar, Linn

    • A
      Emma Brink Rask

      Nja, det kan du nog. Men fyllningen är mycket lösare så det kanske blir lite kladdigare.

  • Paulette

    Hej, fantastiskt god tårta. Bra balans mellan det söta o salta. När jag gräddade brownien hade jag bakplåtspapper både i botten o runt kanterna plus Jag använde tårtplast runt springformen innan jag hällde panacottan på brownien men Vill gärna ha tips på hur du flyttade tårtan (med kall botten o panacottan i) från springformen till tårtfatet. Satt fast nästan som ett berg i springformbotten. jag kan inte se att jag missat nåt i beskrivningen. Använde du nåt special verktyg för det?

  • Therese

    Hej! Funkar det att dekorera några timmar innan den ska ätas? Eller måste dekorationerna göras innan precis? Vill förbereda så mycket som möjligt och inte behöva stressa med spritspåsar och grejer under middagen pga baktummen mitt i handen så att säga. 🙂

  • Therese

    Hej! Funkar det att dekorera några timmar innan den ska ätas? Eller måste dekorationerna göras innan precis? Vill förbereda så mycket som möjligt och inte behöva stressa med spritspåsar och grejer under middagen pga baktummen mitt i handen så att säga.

  • Hej!
    Går den här pannacottan att vispa istället och spritsa på brownien?

    • A
      Emma Brink Rask

      Har inte testat att vispa just den här pannacottan, men det borde funka.

  • Carina Persson

    Fantastiskt god!! En av de godaste efterrätter jag ätit.

  • Ska servera denna kakan ikväll. Har gjort sådana ”halvkulor” av pannacottan i silikonform och fryst in. Själva kakan är i kylen. Kan jag lägga på halvkulorna som är frusna (annars får jag inte ur dem från formen) på den kylskåpskalla kakan? De sjunker inte ner eller? Hur gör man??

    • A
      Emma Brink Rask

      Precis så gör man!

      • Hej!

        Wow vad du är duktig på det du gör. Och ögat för dekoration är magiskt.
        Jag tänkte göra detta recept nästa helg. Behöver dock frakta den via bil i en timma. Tror du den klarar av det färdigdekorerad eller bör jag dekorera på plats. Ska jag frysa in dekorerad tårtan och så får den tina i bilen?

        Allt gott!

        • A
          Emma Brink Rask

          Hej! Tack snälla!
          Ja, det allra bästa är att dekorera den när den är frusen och låta den tina i bilen. Så gjorde jag med just denna tårtan, fraktade den från Stockholm till Skåne.

      • Så bra. Och tack för snabbt svar. Provbakade den till julen och den är sååå god!

  • Hej!
    Har du koll på mängder på veg. alternativ? Tänkte göra den på lördag med agar agar. Har letat igenom hela internet efter hur mängderna skall vara.

    • A
      Emma Brink Rask

      Det står på påsen med agar agar hur mycket det motsvarar i gelatin.

  • Hej!
    Går det bra att byta ut gelatinet mot något vegetariskt alternativ?

  • Hej! På första bilden (ech ett par längre ner) ser det ut som du har spritsat med någon form av kolasås. Har du något recept på den? 🙂

  • Caroline

    Låter supergott! Jag har tänkt baka denna idag för att bjuda på imorgonkväll. Hade du fryst in den eller låtit den stå i kylen till imorgon? Om jag ska frysa den, bör den frysas direkt efter montering eller borde den första stelna i kylen innan den fryses om du förstår hur jag menar? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det beror på i vilken typ av form du bakar den. Om du gör den i en springform räcker det att du har den i kylen och lossar den från formen när den är kall. Om du gör den i silikonform så måste den vara frusen när du tar loss den. Du kan frysa den direkt, den måste inte stelna först.

  • Fantastisk blogg. Älskar dina recept och bilder. Så inspirerande! Planerar att baka den här till min födelsedag. Funderar på det där med den karamelliserade mjölken. Ska den vara förkokt, är det då den går från kondenserad till karamelliserad? Hoppas på svar i förvirringen.

    • A
      Emma Brink Rask

      Tack Stina! Japp, den karamelliserade är den som är förkokt. Så antingen köper du den färdig karamelliserad, eller så får du koka den kondenserade burken i 3-4 timmar. 🙂

  • Kan man ha den här saltcolapannacottan ovanpå din oreokakbotten? Alltså ”Mjölkchokladcheesecaken” ☺️

  • Hej!
    Receptet låter fantastiskt! Jag har försökt leta upp hård plastfilm som du nämner men utan framgång. Har du något tips på vart det kan finnas?

    Tack!
    Mvh
    Anna

  • Ser fantastiskt god ut! Tänkte baka den men behöver isf byta ut hasselnötter pga allergi, vad skulle du byta ut mot?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan byta mjölet mot mandelmjöl eller kokos exempelvis och de hackade nötterna kan du bara utesluta.

  • Caroline

    Vilken fin tårta!!
    Kollade receptet på dina macarons som du har på här, jag undrar om man kan baka dessa utan kaffepulvet? Och vad jag i så fall ska ersätta kaffet med? 🙂
    Sen säger du att du sparade lite av den karamilserade mjölken, vispade du då upp 0.5dl med enbart den och spritsade på?
    Fantastisk blogg ⭐️

    • A
      Emma Brink Rask

      Du behöver inte ersätta kaffepulvret med något, bara uteslut det. Jag vispade inte den, spritsade den bara som den är.

  • Varför ska man ta ur botten när den svalnat för att sedan sätta tillbaka den?

    • A
      Emma Brink Rask

      För att sätta plast under och runt sidorna så att du lätt kan ta loss tårtan sen.

  • Anna Sjölund

    Åh den ser fantastisk ut! Vad är det mer du dekorerat med?

    • A

      Förutom macarons så är det pannacottan, som jag hällt i mindre runda silikonformar, sen är det den karamelliserade mjölken som jag spritsat, och så hackade rostade hasselnötter. Jag tog alltså undan lite av den karamelliserade mjölken innan jag hällde den i grädden, och sen lite av pannacottan innan jag hällde den över browninen,

  • Stämmer det att det bara ska vara 40g hasselnötsmjöl?
    /Sara

  • Ser fantastiskt ut! Tror du det fungerar att frysa den ca 1 vecka?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg