Friterade donutsbollar med mjölkchokladglass och passionskräm

14 januari, 2022

Nyfriterade minidonuts rullade i hallonsocker som serveras tillsammans med en krämig mjölkchokladglass och passionsfruktskräm med brynt smör.

Detta var desserten som jag serverade på nyårsafton när 2021 skulle bli 2022. Den var verkligen populär. Visst, du behöver fritera medan gästerna sitter vid bordet, något jag brukar försöka undvika, men å andra sidan så finns det få saker som går upp emot en riktigt nyfriterad donut.

Jag testade att göra en passionskräm, typ som en curd, men där jag först brynt smöret och låtit det stelna igen. Jag var lite rädd att det skulle göra krämen brun, men det gick fint. Och det var så gott! Ingen supertydlig smak av brynt smör men en lite mer kolaaktig ton som blev en perfekt match med den syrliga curden.

Både glassen och curden kan du göra flera dagar i förväg. Och donutsb0llarna gjorde jag dagen före och la på en plåt som jag täckte ordentligt med plastfolie så att de inte skulle torka och sedan förvarade i kylen fram till ca en  timme innan jag skulle friterad dem. Den kristalliserade chokladen kan du också förbereda.

Sen strödde jag på lite chokladkexkulor för extra krisp.

Hallonpulvret kan du såklart byta ut mot vilket torkat bärpulver som helst. Blåbär eller lingon exempelvis. Det finns på bland annat Mathem.

Chokladglassen använde jag mig av mitt eget favoritrecept men jag bytte ut den mörka chokladen rakt av mot mjölkchoklad.

Friterade donutsbollar med mjölkchokladglass och passionskräm

5/5(1)
Röster
Portioner: 8 portioner

Ingredienser:

Donutsbollar

1,25 dl rumstempererad mjölk

40 gram socker (2/3 dl)

1 msk vaniljsocker

15 gram jäst

60 gram rumstempererat smör

1 ägg

300 gram vetemjöl (5 dl)

0,5 tsk salt

Olja till fritering

1 dl florsocker + 3 tsk bärpulver att rulla dem i

Mjölkchokladglass

Detta receptet, men byt mörk choklad mot mjölkchoklad. Samma mängd. t

Passionskräm med brynt smör

75 g gram smör

90 g strösocker (1 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

1 dl juice från passionsfrukt (jag köper frusna  kuber som jag pressar genom en sil, ca 200 g behövs.)

Blad från oxalis

Instruktioner:

Donutbollar

1. Arbeta samman alla ingredienser i en köksmaskin med degkrok. Arbeta degen i ca 15 minuter tills den är elastiskt och fin.

2. Låt degen vila under handduk i 20 minuter.

3. Rulla små bollar av degen, ca 1,5-2 cm i diameter. Tänk att de blir dubbelt så stora efter att de jäst och friterats.

4. Lägg dem på en plåt på bakplåtspapper och låt dem jäsa under handduk i ca 2 timmar, tills de har jäst till dubbel storlek. Eller sätt plast på plåten och kalljäs dem i kylen över natten och ta fram 1 timme innan fritering.

5. Hetta upp oljan till 180 grader, jag rekommenderar verkligen att ha en fritös till detta, men det går också bra i en tjockbottnad kastrull med lite högre kant, som du har ett lock till. Fritera ca 10-15 bollar i taget, ca 2-3 minuter. Kanske behöver du se till att de snurras så att de får färg på alla sidor. Tag upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.

6. Rulla dem sedan i florsocker med bärpulver.

Passionskräm med brynt smör

1. Bryn smöret tills det är brunt och nötigt, men bränn inte. Häll över i en bunke och ställ in i kylen tills det stelnat igen.

2. Häll socker, ägg, äggulo och passionsjuice i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

3. När krämen tjocknat (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från värmen. Låt den svalna till ca 60 grader.

4. Lägg i det brynta smöret och mixa med en stavmixer i ca 2-3 minuter. Sätt plast på krämen och låt den bli helt kall i kylskåpet.

Lägg upp desserten

1. Strö ut lite kristallierad choklad och lägg en skopa glass där på. Bra om glassen stått framme på bänken i ca 30 minuter före uppläggning.

2. Lägg ut några donutsbollar. 5-6 per person blir lagom.

3. Lägg över passionskrämen på en spritspåse med en rund tyll. Rör inte om för mycket i den innan utan direkt från bunken ner i spritspåsen. Spritsa ut några bollar på tallriken.

4. Dekorera med oxalis och chokladkulor och servera genast.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg