Nyfriterade minidonuts rullade i hallonsocker som serveras tillsammans med en krämig mjölkchokladglass och passionsfruktskräm med brynt smör.
Detta var desserten som jag serverade på nyårsafton när 2021 skulle bli 2022. Den var verkligen populär. Visst, du behöver fritera medan gästerna sitter vid bordet, något jag brukar försöka undvika, men å andra sidan så finns det få saker som går upp emot en riktigt nyfriterad donut.
Jag testade att göra en passionskräm, typ som en curd, men där jag först brynt smöret och låtit det stelna igen. Jag var lite rädd att det skulle göra krämen brun, men det gick fint. Och det var så gott! Ingen supertydlig smak av brynt smör men en lite mer kolaaktig ton som blev en perfekt match med den syrliga curden.
Både glassen och curden kan du göra flera dagar i förväg. Och donutsb0llarna gjorde jag dagen före och la på en plåt som jag täckte ordentligt med plastfolie så att de inte skulle torka och sedan förvarade i kylen fram till ca en timme innan jag skulle friterad dem. Den kristalliserade chokladen kan du också förbereda.
Sen strödde jag på lite chokladkexkulor för extra krisp.
Hallonpulvret kan du såklart byta ut mot vilket torkat bärpulver som helst. Blåbär eller lingon exempelvis. Det finns på bland annat Mathem.
Chokladglassen använde jag mig av mitt eget favoritrecept men jag bytte ut den mörka chokladen rakt av mot mjölkchoklad.
Mathilda
Kan man göra donutsen glutenfriq?
Emma Brink Rask
Jag skulle inte rekommendera det.