Salted caramel biskvier

21 december, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Salted caramel biskvier, hur gott låter inte det? Mjuksega bottnar av rostad mandel, en kärna av seg kola, salt kolasmörkräm och doppade i karamellchoklad och så en gnutta flingsalt på toppen.

De här biskvierna är dels inspirerade av mina egna chokladbiskvier med salt kolagömma och med Café Mandeltårtans berömda Dulceybiskvier.

Här hittar du formerna som jag stöpte karamellkärnan.

Botten gör jag av en maräng med malda rostade mandlar. Mina var skalade, men du kan använda oskalade mandlar också, men hoppa inte över att rosta dem, det gör dem extra goda.

Karamellchoklad brukar kallar Dulcey (från Valrhona) eller Gold (från Callebaut) men den ska också finnas att köpa i vanliga butiker, både Odense och Ica har egna varianter.

Salted caramel biskvier

3.9/5(65)
Röster
Portioner: Ca 30 biskvier

Ingredienser:

Rostad mandelbotten

100 g mandel eller mandelmjöl ( 2 dl)

70 g äggvitor (ca 2 )

100 g florsocker (drygt 1,5 dl)

Kolakärna

90 g strösocker (1 dl)

70 g ljus sirap (0,5 dl)

50 g smör

1 tsk vaniljsocker

Salt kolasmörkräm

75 g äggvita (ca 2 st)

135 g strösocker (1,5 dl)

225 g smör

150 g karamellchoklad

1 tsk flingsalt

Övrigt

200 g karamellchoklad

Flingsalt

Instruktioner:

Mandelbottnar

1. Värm ugnen till 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

2. Rosta mandlarna på bakplåtspapper på en plåt i ca 10 minuter tills de fått färg. Låt svalna och mixa dem sedan till ett mjöl. Sänk ugnstemperaturen till 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn)
Du kan rosta mandelmjöl på samma sätt. Rör om i det lite då och då och låt det sedan svalna.

3. Blanda samman florsocker och mald mandel.

4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

5. Vänd försiktigt ner socker och nötter i äggskummet. Spritsa ut smeten på plåtar, ca 3-4 cm i diameter. Det blir ca 30 kakor.

6. Grädda kakorna i ugnen i 12-13 minuter tills de fått fin färg och känns färdiga på ytan. De ska kunna lossas från bakplåtspappret men gärna vara lite sega i mitten.

7. Låt kakorna svalna.

Kolakärnan

1. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och smält på låg- till medelvärme tills allt socker har smält. Höj temperaturen och koka upp och sjud i 2-3 minuter eller tills kolan når en temperatur på 120 grader. Häll upp den i silikonformarna och frys dem. Jag fick lite över i kastrullen och när den första batchen kolor stelnat tog jag ut dem och la dem på ett bakplåtspapper i frysen och fyllde resten av kolan i formarna, den är lite segare då men går att fördela.

Salt kolasmörkräm

1. Smält chokladen och ställ den åt sidan för att svalna.

2. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller tills alla sockerkristaller har smält när du känner mellan fingrarna.

3. Häll över i en vispskål och vispa tills marängen har svalnat till fingertemperatur.

4. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög visphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm.

5. Tillsätt den smälta chokladen medan du vispar och vispa i ett par minuter till. Om du upplever att krämen är för lös för att spritsa så sätt in den i kylen i 30 minuter, men den ska vara i samma konsistens som majonnäs när du spritsar den.

Montera biskvierna

1. Sätt en kola i mitten på varje botten. Fyll krämen i en  spritspåse med en rund tyll, så stor du har. Spritsa en boll så att smörkrämen går ner över kolan och gör en liten topp.

2. Temperera chokladen och doppa sedan biskvierna i den och strö över lite flingsalt. Om chokladen blir tjock efter ett tag, värm den i 5-10 sek till i mikron och fortsätt doppa.

Förvara biskvierna i kylen men servera dem rumstempererade.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Vad är karamellchocklad för något`? 🙂 Köper man det eller gör själv?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det får du svar på i texten, finns även länkar där du kan se mer.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg