Frusen cheesecake med björnbär

16 augusti, 2019

En krämig frusen cheesecake med björnbärscurd serverad med kall björnbärssås.

Det här receptet på frusen cheesecake är från min mammas ”svarta bok”. Så kallade vi den receptsamling som hon hade, och fortfarande har kvar från när jag växte upp. Där samlades alla favoritrecept från släktingar, vänner och grannar. Jag tycker att det är roligt att baka dem nu som vuxen, och sätta min egen prägel på dem.

Den här cheesecaken var en klassisk bjudefterrätt som mamma ofta serverade med rårörda jordgubbar. Jag tänkte att den nog skulle passa utmärkt med björnbär och gjorde en björnbärscurd som jag ringlade tillsammans med smeten. Utmärkt gott!

För att få prickarna i cheesecaken gjorde jag så att jag först hällde en tredjedel av smeten i formen, sen spritsade jag curden i en spiral från mitten och utåt, sen hällde jag på en tredjedel till av smeten och bredde försiktigt över den, noga att inte röra i min spiral. Sen upprepade jag proceduren med curden och till sist ett lager med smet. Och vill man ha den fina lila randen i kanten så ser man bara till att den yttersta delen av spiralen kommer kloss intill kanten av formen.

RECEPT
Cheesecaken är gjord i en form som är ca 22 cm och räcker till 8-10 personer

Björnbärscurd
150 gram mixade och silade björnbär (går bra med frysta). Det ska alltså vara 150 gram kvar när alla kärnor är bortsilade.
1 ägg
2 äggulor
1 dl socker
Saften från 1 lime
50 gram smör

1. Mixa björnbären och sila dem så att du får 1,5 dl björnbärspuré.
2. Blanda purén med ägg, äggulor, socker och saften från 1 lime i en bunke och ställ över ett vattenbad. Rör om under omrörning tills curden tjocknar.
3. Tag från värmen och tillsätt smöret.
4. Låt curden kallna helt.

Cheesecake
150 gram digestivekex (ett halvt paket)
3 dl grädde
2 tsk vaniljpasta (eller 4 tsk vaniljsocker)
3 ägg (uppdelade på vita och gula)
2 dl socker
250 gram cream cheese

1. Mixa kexen och lägg 2/3 i botten på en form med löstagbar botten. Jag fäste plastfolie i botten av formen och klädde kanterna med tårtplast, för att den skulle vara så fin som möjligt när jag lossade den från formen, det är inget måste.
2. Vispa grädden med vaniljen och ställ in i kylen.
3. Separera äggvitan och äggulan och lägg i olika bunkar.
4. Tillsätt socker och cream cheese till äggulorna och vispa i ett par minuter.
5. Vispa äggvitorna tills de blir styva.
6. Blanda samman äggulsblandningen med vispgrädden och vänd till sist ner äggvitan tills det inte är några klumpar kvar.
7. Häll lite av smeten på digestivekexen, swirla sen på lite björnbärscurd, häll på mer smet och sen mer björnbärscurd och till sist det sista av smeten. Avsluta med att strö på det sista kex-smulet.
8. Ställ in formen i frysen i minst 6 timmar. Ta fram den 30 minuter innan servering, lossa från formen och lägg på ett fat.
9. Dekorera med färska björnbär, björnbärscurden om det blev nåt över, och servera med björnbärscoulis

Björnbärscoulis
300 gram björnbär
1 dl vitt vin
1 dl socker

1. Blanda bären, vinet och sockret i en kastrull och låt koka upp. Låt det sedan sjuda i ca 15 minuter tills såsen tjocknat något, rör om ibland.
2. Mixa såsen och sila den sedan.
3. Lätt plastfilm tätt intill såsen och ställ in i kylskåpet.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder och bakom kulisserna-inblickar.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg