När idén till de här kakorna kom till mig blev jag så exalterad att jag var tvungen att baka dem på en gång. Jag hade länge gått och tänkt på att göra brownies med vispad hallonpannacotta, men jag kände också att jag var lite less på choklad- och hallonkombinationen. Så vilka andra färger och smaker kunde jag göra med liknande textur och utseende som resultat? Blondie och blåbär såklart!
En Blondie är, precis som det kanske låter, en vit version av en brownie. Man gör den alltså likadant men med vit choklad istället för mörk. Jag smaksatte också min med citron för det tycker jag passar bra till blåbär. Dessutom så blir en blondie av förklarliga skäl lite sötare än en brownie och kan behöva något syrligt som bryter av.
Jag har inte testat att göra vispad pannacotta förut, men det är ju ett bra sätt att variera sin frosting/ganache/fluff/smörkräm/mousse.
RECEPT
9 st brownies
Citronblondie:
100 gram smör
100 gram vit choklad
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 citron (skalet och 2 msk saft)
1,5 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Klä en kvadratisk ugnsform (ca 20X20) med bakplåtspapper. Eller om du vill baka i en rund form, välj en som är dryg 20 cm i diameter och smörj den med smör innan.
3. Smält smöret i en medelstor kastrull.
4. Hacka chokladen och lägg den i det smälta smöret, rör tills det har smält.
5. Häll i socker och vaniljsocker i kastrullen.
6. Rör i ett ägg i taget.
7. Riv i citronen och citronsaften.
8. Vänd i mjölet och rör tills allt är blandat.
9. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara kladdig.
Blåbärspanncotta:
5 dl grädde
3 dl frusna blåbär
1 msk socker
3 st gelatinblad
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten
2. Häll grädde, blåbär och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter.
3. Mixa slät med stavmixer och sila sedan ned i en bunke.
4. Vrid ur gelatinbladen och lägg dem i den varma vätskan. Rör tills de är upplösta.
5. Ställ i kylen i minst 2 timmar.
Montera kakan:
1. Skär brownien i fyrkanter.
2. Vispa pannacottan med elvisp tills den får konstistensen av hårt vispad grädde.
3. Spritsa önskat mönster på kakan. Jag använde en St Honoré-tyll.
Hilda
Om man vill göra den som en tårta istället, hur gör man då med moussen?
Emma Brink Rask
Du kan inte göra den som en tårta i flera lager, det är botten för tung för och toppingen för lätt. Men du kan baka browninen i en rund form och spritsa den vispade pannacottan över.
Nathalie
Det ser helt fantastiskt gott ut! Hur förvarar man dessa på bästa sätt? Hur långt innan servering kan de förberedas?
emmabrink
Förvara dem i en tät burk. De klarar sig fint i någon dag i kylskåp innan servering.