Tuile – franska flarn

26 februari, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Tunna söta flarn som är vackra att dekorera bakverk och desserter med. Du kan baka dem i silikonform eller bara breda ut dem på plåt.

Tulie är det franska ordet för kakel och de här flarnen har fått sitt namn efter det för att de liknar takpannor med sin lite böjda form. Man kan göra tuile både söta och salta, i alla möjliga färger, formar och smaker. Jag har gjort dem söta och de är så goda! De smakar som hemmagjorda glasstrutar.

Jag gräddar dem i silikonformar från Silikomart. Men det går också bra att bara klicka ut och breda ut dem tunnt på ett bakplåtspapper och grädda dem. Sen när man tar ut dem ur ugnen så har man bara några sekunder på sig att ta upp dem och böja dem lite lätt, innan de helt stelnar.

Till flarnen nedan har jag använt dessa formar och bara adderat saffran i smeten. Här hittar du receptet på desserten.

Du kan även byta ut lite av mjölet mot kakao. Här hittar du receptet på desserten nedan. 

Tuile - franska flarn

3.7/5(56)
Röster
Portioner: Ca 25 tunna flarn

Ingredienser:

50 g smör

45 g socker (0,5 dl)

35 g äggvita (ca 1 st)

20 g mjöl (1/3 dl)

0,5 tsk vaniljpulver

Instruktioner:

1. Smält smöret och låt det svalna något.

2. Rör samman äggvita, socker och vanilj. Du ska inte vispa in luft i äggvitan, utan bara rör ihop.

3. Rör ner smöret i äggvita och socker och till sist mjölet.

4. Sätt plast på bunken och låt den stå i kylen i minst 4 timmar. Men den kan stå längre.

5. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Bred ut lite smet i silikonformen och dra av så att den bara precis är fylld. Eller klicka ut ca 1 tsk stora klickar på ett bakplåtspapper och bred ut dem så runda och tunna du kan.

6. Grädda i ca 6 minuter. Ta ut dem och efter bara ett par sekunder lyft upp dem ur formarna, eller lyft dem med en stekspade om du gör utan form. Böj till dem lite lätt och låt dem stelna så.

7. Förvara dem torrt i en tät burk. De håller ett par veckor i rumstemperatur.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!

    Om man vill göra den saltare varianten, kan man utgå från detta recept och bara minska lite på sockret och addera salt eller ska man leta upp ett annat recept?

  • De ser väldigt fina ut. Av nyfikenhet, varför ska smeten vila minst 4 timmar?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg