Lakritsbrownie med lemon curd-mousse

24 mars, 2022

Glutenfri lakritsbrownie tillsammans med mousse på lemon curd och mjuk maräng. Den perfekta bakelsen till påsk eller desserten till nyårsfesten.

De här bakelserna gjorde jag för första gången till nyårsdessert och de blev en sån hit att jag bestämde mig för att göra dem igen när Tidningen Hembakat var här på besök.

De innehåller en del moment men är inte svåra, de går att göra väldigt fina och dessutom kan man enkelt göra dem glutenfria. Det har jag gjort i det här receptet. Men du kan också tillsätta ett par matskedar vetemjöl i brownien, då blir den lite mindre kladdig.

Jag har tidigare gjort detta receptet i en liten annan utformning. Och så kan du också göra om du inte har samma formar som mig. Då gräddar du brownien i en form, typ limpform, och häller sedan moussen över och sedan när allt stelnat så skär du bakelsestora bitar med en vass kniv. En sån här form funkar. 

Så här såg den ut då:

Här hittar du den lilla formen som jag bakat brownien i. Och här finns den större kvadratiska. Jag har spritsat med en st honorétyll. 

Jag har litet lakritsgranulat i marängen, därav de svarta prickarna. Det kan man skippa om man vill.

Kolla in mina andra recept med lemon curd här. 

Lakritsbrownie med lemoncurd-mousse

3.9/5(64)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Browniebotten

100 g strösocker (drygt 1 dl)

7 g lakritspulver (1 tsk)

100 g mörk choklad

50 g smör

2 ägg,  lätt uppvispade

Lemon curd

Mousse

2,5 gelatinblad

250 g vispgrädde (2,5 dl)

250 g lemoncurd (ca 2,5 dl)

Italiensk maräng

65 g äggvita (ca 2 st)

45 g vatten (0,45 dl)

125 g strösocker (knappt 1,5 dl)

2 tsk lakritsgranulat

Instruktioner:

Browniebotten

1.Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Blanda strösocker och lakritspulver i en liten skål.

3. Smält choklad och smör över vattenbad. Ta bort från värmen och rör ner sockerblandningen.

4. Rör ner äggen. (tillsätt 2 msk mjöl om du inte vill göra brownien glutenfri)

5. Fördela smeten i formarna. Eller häll smeten i en avlång form, 10 x 20 cm, med bakplåtspapper. Grädda i ca 20 min. Låt svalna. (brownien ska ha svällt upp och fått några sprickor på ytan innan den är färdig, men vara kladdig inuti).

Låt brownien bli helt kall. Om du bakar i småformar, sätt in den i frysen.

Mousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min.

2. Vispa vispgrädden löst.

2. Värm ca 1 dl  av lemon curden i en kastrull. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i kastrullen och rör om tills de har smält. Blanda sedan med resten av lemon curden.

3. Vänd försiktigt ner lite i taget av grädden i lemon curden tills du har en jämn mousse.

Montera kakan

Fördela moussen i de större formarna, skaka så att alla luftfickor försvinner. Lossa brownien från de mindre formarna och tryck ner i varje form med mousse. Se till att  du får en jämn yta. Sätt in i frysen i minst 5-6 timmar.

Om du bakar i större form: Lossa browniebottnen ur formen och klä samma form med plastfolie. Ta bort bakplåtspappret från brownien och lägg tillbaka den på plasten i formen. Bred citronmoussen över bottnen och jämna till. Täck med plastfolie och låt moussen stelna i minst 2 tim i kylen.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 115 grader, börja vispa äggvitan till ett skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på låg hastighet. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen är ljummen och med mjuka toppar. Vänd ner lakritsgranulat.

4. Lossa bakelserna från sina formar och spritsa marängen på dem. Bränn av med brännare. Lägg på fat och låt tina i 1-2 timmar.

Om du bakar i en form: Ta ut bakelserna ur kylen och skär i bitar. Spritsa marängen och bränn av den med en gasolbrännare.

Dela det här inlägget:
11 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Går det att göra i silikonformar? Har fått två TOR-formar (16&18) i present och skulle vilja använda dem..

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut, borde stämma rätt bra med mängden i receptet. Gör brownien i den lilla formen, djupfrys och ta loss. Häll moussen i den stora formen, tryck ner botten. Frys.

  • Miranda

    När du bakat dem i limpformen, har du fodrat formen med typ bakplåtspapper eller räcker det med att frysa den med moussen på för att kunna sedan få ut bakelsen snyggt?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det är bäst att fodra med bakplåtspapper. Sen brukar jag ta ut det och fodra formen med plastfolie innan jag lägger tillbaka brownien och häller på moussen.

  • Hej!
    Skulle det fungera att frysa in brownien (i en stor form) med mousse i några veckor? Jag antar att den behöver mer tid på sig att tina än de som är bakade i portionsbitar.
    Tack för alla fantastiska recept!

  • Tror du att det skulle fungera att utesluta lakritspulvret så det blir chokladbrownie med lemoncurdmousse?

  • Hej! Dessa ser fantastiska ut! Kan man ställa in den italienska marängen i kylen en stund eller måste man använda dem på en gång? Eller kan man spritsa dem, låta dem stå 2-3 timmar och sedan bränna av? Skulle vilja förbereda så mycket jag kan eftersom jag tänkte ta dem till jobbet.
    Hälsar Carrie i Australien 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Du måste spritsa när marängen är nyvispad, men när du väl spritsar den så håller den. Så de kan stå i kylen några timmar innan du bränner av. Helst inte över natten dock. Vet inte hur det är i Australien, men ju fuktigare det är i kylen, ju mer känslig är marängen.

      • Tusen tack Emma, de blev fantastisk goda. Jag gjorde två satser som räckte till 20 pers uppskurna i fyrkantiga bakelser. Alla älskade dem och sa att de var perfekt balanserade i smak!

Lämna ett svar till Emma Brink Rask (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg