Juldessert med smak av saffran, lingon och pepparkaka

16 december, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Saffransmousse, mjuk pepparkaka, mandelcrumble och lingoncurd på en platta av kardemummapannacotta. En juldessert som heter duga!

Helt ärligt så var detta en restfest. Det blir så ibland hos mig med massa olika grejer i skafferi och frys. Jag hade mjuk pepparkaka, några krossade saffransdrömmar och lingoncurd. Såklart tänkte jag att det skulle bli en perfekt dessert. Så jag gjorde en enkel saffransmousse i kupoler och sedan ett tunt lager kardemummapannacotta som allt kunde läggas upp fint på.

Det kan se avancerad ut men det är faktiskt en väldigt enkel dessert.

Här hittar du formen som jag gjorde pannacottan i. Och här finns formen som jag gjorde saffransmoussen i.

Jag lägger upp allt på en gång och sedan får det gärna stå framme i 30-60 minuter innan servering så att pannacottan och moussen hinner tina och bli mjuka och krämiga.

Här hittar du andra desserter som är upplagda på tallrik. 

Juldessert med smak av saffran, lingon och pepparkaka

3.9/5(8)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Mjuk pepparkaka

Här finns recept, du behöver 1-2 skivor till 6 desserter.

Mandelcrumble med saffran

1-2 saffransmusslor (du kan bara göra degen och baka av som smul i ugnen om du vill)

Lingoncurd

Här finns recept (du behöver ca 1-2 dl)

Kardemummapannacotta

1 gelatinblad

250 g vispgrädde (2,5 dl)

30 g strösocker (1/3 dl)

1 tsk vaniljpasta

1 tsk kardemumma

Saffransmousse

1/2 gelatinblad

50 vit choklad

0,5 g saffran (1 kuvert)

75 g vispgrädde (3/4 dl)

Dekoration

Frusna lingon

Vita chokladkulor

Blad från oxalis

Instruktioner:

Kardemummapannacotta

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.

2. Koka upp grädde, socker, vanilj och kardemumma. Smält gelatinet där i. Låt pannacottan svalna i rumstemperatur någon timme och fördela den sedan i formarna och frys dem tills de är djupfrysta.

Saffransmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.

2. Smält chokladen försiktigt.

3. Koka upp 0,25 dl av grädden tillsammans med saffran. Smält gelatinet där i och slå det sedan över chokladen. Rör om till en slät ganache. Låt den svalna till fingervarm.

4.Vispa resten av grädden luftig och vänd samman med ganachen till en mousse. Fördela den i formarna och ställ i frysen tills de är djupfrysta.

Uppläggning

Ta loss pannacottaplattorna från sin form och lägg dem på en tallrik.
Smula lite mandelsmul som du sedan lägger moussen på.
Spritsa lite lingoncurd på lite olika ställen.
Bryt av ett par bitar av mjuk pepparkaka och lägg ut.
Lägg ut lite större bitar av mandelsmulet.
Dekorera med frusna lingon, chokladkulor och oxalis.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg