Citron- och lakritstårta

8 november, 2019

Vit chokladbrownie med en hint av lakrits gifter sig superbra med den syrliga citronmoussen och blåbärspannacottan på toppen.

Vit chokladbrownie, citronmousse, blåbärspannacotta och italiensk maräng, som en hel desserttallrik i en tårtbit. Som vanligt med den här typen av tårtor så kan ni bara välja och vraka vilka delar ni vill göra.

Snurran på toppen som jag har gjort pannacottan i heter Tourbillon och kommer från Silikomart. Det är viktigt att pannacottan är helt genomfrusen när man tar ut den ur formen och lägger den på kakan. Väl där tinar den på några minuter.

Citron- och lakritstårta med blåbärspannacotta

4.7/5(5)
Röster
Portioner: 8-10 personer

Ingredienser:

Vit chokladblondie med lakrits

100 gram smör

100 gram vit choklad

180 g strösocker (2 dl)

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

1,5 tsk lakritspulver

90 g vetemjöl (1,5 dl)

Citronmousse

3 gelatinblad

125 ml citronsaft

125 g socker (knappt 1,5 dl)

3 dl vispgrädde

100 g turkisk yoghurt

Blåbärspanncotta

1 st gelatinblad

1,5 dl grädde

1 dl frusna blåbär

0,5 msk socker

Italiensk maräng

65 g äggvita (ca 2 st)

25 g vatten

105 g strösocker (drygt 1 dl)

Instruktioner:

Vit chokladblondie med lakrits

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Smörj en rund form med löstagbar botten, ca 18 cm i diameter, eller baka i en lika stor silikonform.

3. Smält smöret i en medelstor kastrull.

4. Hacka chokladen och lägg den i det smälta smöret, rör tills det har smält.

5. Häll i socker och vaniljsocker i kastrullen.

6. Rör i ett ägg i taget.

7. Blanda lakritspulver och mjöl och rör tills allt är blandat.

8. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara kladdig.

10. Låt kakan svalna tills den är helt kall.

Citronmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.
2. Pressa citronsaften i en liten gryta tillsammans med sockret och låt det koka upp och sjuda i ett par minuter. Tag av från värmen och rör ut gelatinet i den varma vätskan. Låt den sedan svalna till ljummen.

3. Vispa grädden lätt, tillsätt yoghurten och vispa försiktigt tills det är blandat.

4. Tillsätt lite i taget av citronsyrupen till gräddblandningen.

5. Häll moussen över blondien och låt stelna i kylen i 4-5 timmar.

Blåbärspanncotta

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten

2. Häll grädde, blåbär och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter.

3. Mixa slät med stavmixer och sila sedan ned i en bunke.

4. Vrid ur gelatinbladen och lägg dem i den varma vätskan. Rör tills de är upplösta.

5. Låt pannacotta svalna till rumstemperatur. Häll den i en spiralform, och om du inte har en sån kan du hälla den direkt över citronmoussen, se bara till att den har stelnat innan. Låt sedan stelna i kylen i 2-3 timmar. Om du har hällt den på en spiralform eller annan silikonform så måste de djupfrysas innan du kan lägga dem på tårtan.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är rumstempererad.

4. Spritsa marängen på tårtan. Du kan om du vill skippa marängen och ta vispad grädde istället.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
11 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej
    Hur långt innan kan jag göra den italienska marängen och lägga den i spritspåse? Och hur långt innan kan jag spritsa marängen på tårtan?
    Tack för massor av inspiration och bra recept!
    Hälsningar
    Mari

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Marängen måste spritsas direkt när den är nyvispad, man ska inte ens vänta nån minut. Men du kan spritsa den på tårtan så långt som kvällen före servering.

  • Hej! Kan jag använda 20 cm tårtform med samma mängder i receptet? 🙂 Tack.

  • Hej! Jag hoppas du kan se min kommentar när detta inlägg är äldre 😀

    Men jag har nu valt att jag vill baka denna fina tårta i helgen. Kan jag använda 20 cm tårtform med samma mängder i receptet? 🙂 Tack så mycket

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, det borde gå fint, men tårtan kommer att bli tunnare. Du kan också ta receptet gånger 1,5 för att få lite höjd på den.

      • Tusen tack för snabbt svar 🥰 En annan fråga, kan jag göra tårtan med mousse kvällen innan?

  • Väldigt god och fin! Jag valde att ta i blåbärspulver i blondien samt göra små bakelser i Gem 100-formen och använde de små spiralerna. Gick superbra. Jag blev dock inte vän med receptet på den italienska marängen då den blev väldigt porös och luftig istället för len och krämig. Gjorde därför om den och tog en del äggvita och två delar socker samt lite mer vatten och då blev det blev precis som jag vill ha den.

  • Låter du spiralformen stelna i kylskåp eller frys innan du tar ur den ur formen?

    • A
      emmabrink

      Den måste vara helt djupfryst när man tar ut den ur formen.

  • Katarina Rehnström

    Skall det verkligen vara 5 DL grädde och bara 1 msk socker i blåbärspannakottan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja. Det är mycket sötma i bären. Men det går bra att addera mer om man vill.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg