Saftigt gott frukostbröd av gröt som du bakar enkelt i långpanna.
På mitt närmsta bageri, Delselius i Gamla Enskede har de världens godaste grötfrallor. Jag äter frukost där minst en gång i veckan och då väljer jag alltid en fralla på grötbröd. Ibland går jag dit på helgmorgonen och köper frallor och då extra många grötfrallor eftersom det är allas favorit här hemma. I helgen tog jag en löptur, extra lång och avslutade med att jag skulle köpa med mig frallor hem, och då var de SLUT! Då insåg jag att jag måste hitta en bra recept för att baka dem hemma.
Det finns ganska många recept på grötbröd och de flesta bygger på samma princip. Du kokar en gröt med havregryn och vatten eller mjölk. Sen blandar du den med jäst, mjöl, smör, salt och lite socker. Jag blandade lite olika mjölsorter som jag hade hemma. Jag ser alltid till att ha minst hälften vetemjöl, om man tar för mycket grovt mjöl så upplever jag att brödet blir kompakt och klibbigt, förmodligen för att det inte blivit tillräckligt med glutenutveckling.
Du kan välja att göra det här brödet med lite mer jäst och jäsa det direkt i någon timme. Eller så tar du lite mindre jäst och jäser det i kylen över natten. Om du gör det, låt det ändå stå framme någon halvtimme innan du bakar av det på morgonen.
Så hur blev det då? Jättebra! Ganska när originalet som jag försökte efterlikna måste jag säga. Det blev mjukt och saftigt och jag hade också smörjt min form med smör vilket gav frallorna en krispig kant. Jag kommer definitivt att baka det flera gånger, och kanske frysa in och ha hemma när suget sätter in.
Tips! Om man undrar när brödet är färdigt egentligen, så kan man ta ut det, stick in en termometer mitt i och om det når upp till 96-98 grader så är brödet färdigt!
Det går fint att dubbla receptet. Du behöver då en större form och lite längre gräddningstid.
Här hittar du mina knådfria kalljästa frukostfrallor om du kanske är sugen på dem istället.