Grötfrallor i långpanna

13 april, 2021

grötfrallor

Saftigt gott frukostbröd av gröt som du bakar enkelt i långpanna.

På mitt närmsta bageri, Delselius i Gamla Enskede har de världens godaste grötfrallor. Jag äter frukost där minst en gång i veckan och då väljer jag alltid en fralla på grötbröd. Ibland går jag dit på helgmorgonen och köper frallor och då extra många grötfrallor eftersom det är allas favorit här hemma. I helgen tog jag en löptur, extra lång och avslutade med att jag skulle köpa med mig frallor hem, och då var de SLUT! Då insåg jag att jag måste hitta en bra recept för att baka dem hemma.

grötfrallor

grötfrallor

Det finns ganska många recept på grötbröd och de flesta bygger på samma princip. Du kokar en gröt med havregryn och vatten eller mjölk. Sen blandar du den med jäst, mjöl, smör, salt och lite socker. Jag blandade lite olika mjölsorter som jag hade hemma. Jag ser alltid till att ha minst hälften vetemjöl, om man tar för mycket grovt mjöl så upplever jag att brödet blir kompakt och klibbigt, förmodligen för att det inte blivit tillräckligt med glutenutveckling.

Du kan välja att göra det här brödet med lite mer jäst och jäsa det direkt i någon timme. Eller så tar du lite mindre jäst och jäser det i kylen över natten. Om du gör det, låt det ändå stå framme någon halvtimme innan du bakar av det på morgonen.

grötfrallor

Så hur blev det då? Jättebra! Ganska när originalet som jag försökte efterlikna måste jag säga. Det blev mjukt och saftigt och jag hade också smörjt min form med smör vilket gav frallorna en krispig kant.  Jag kommer definitivt att baka det flera gånger, och kanske frysa in och ha hemma när suget sätter in.

Tips! Om man undrar när brödet är färdigt egentligen, så kan man ta ut det, stick in en termometer mitt i och om det når upp till 96-98 grader så är brödet färdigt!

Det går fint att dubbla receptet. Du behöver då en större form och lite längre gräddningstid.

Här hittar du mina knådfria kalljästa frukostfrallor om du kanske är sugen på dem istället.

grötfrallor

Grötfrallor

4.1/5(37)
Röster
Portioner: 8 frallor

Ingredienser:

75 g havregryn (2 dl)

400 g mjölk (4 dl)

1 tsk salt

20 g jäst (gäller jäsning direkt, om du vill jäsa över natten, ta då bara 10 g jäst)

180 g vetemjöl (3 dl)

120 g annat mjöl (2 dl) (ex rågsikt/dinkel/graham/rågmjöl/fullkorn)

1 msk ljus sirap

30 g rumstempererat smör

35 g havregryn till att strö över (1 dl)

Instruktioner:

1. Koka upp havregryn, mjölk och salt och sjud till en gröt. Låt gröten svalna till ca 30 grader.

2. Lägg gröten, jäst, allt mjöl och sirap i en köksmaskin och knåda degen i 5 minuter. Tillsätt smöret och knåda i 5 minuter till.

3. Smörj en form (20×30 cm), eller klä den med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen, blöt fingrarna med vatten så blir den lätt att trycka ut utan att det fastnar på dina fingrar. Sätt plastfolie över och låt jäsa i 60 minuter. Eller om du vill kalljäsa så sätter du den i kylen över natten och tar fram den mins 30 minuter innan den ska gräddas.
(jag gjorde faktisk ett tredje alternativ, den stod i kylen i 3 timmar, sen satte jag min ugn på lägsta temp (30 grader) och så fick den jäsa där i 45 minuter.) 

4. Sätt ugnen på 205 grader varmluft (225 grader vanlig ugn). Strö över havregryn på toppen. Ta en degskrapa och skär degen i 8 lika stora delar, alltså tryck skåror ner till botten av formen. Grädda sedan i ca 18-20 minuter. Mät gärna tempen på brödet enligt texten ovan.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg