De ser ut precis som frallorna du köper på bageriet, men dessa hemmabakade frallor är av ett mjukare slag. Mjuka och saftiga och de går såklart utmärkt att kalljäsa.
Men är det nåt som jag inte kalljäser längre? Nej men jag tror inte det. Det är så himla smidigt att sätta degen en dag och sen baka ut eller bara grädda dagen efter. Inte för att man egentligen sparar tid, jag brukar ändå låta det som stått i kylen över natten få stå framme ett par timmar innan jag gräddar det.
Ofta gör jag ett jässkåp av min ugn. Jag sätter den på 30 grader och sen sätter jag in plåtarna som stått i kylen över natten, sen sprayar jag in lite vatten med en sprayflaska och stänger luckan. Då blir det precis så varmt och fuktigt som degen älskar för att jäsa. Detta kan du göra även om inte du har kalljäst, men generellt så gillar jag inte att skynda på jäsning, för ju längre det får jäsa desto godare och saftigare blir det. Men om det då redan har stått och jäst i kylen över natten så kan man gott skynda på processen lite på morgonen. Detta passar extra bra med frallor och släta bullar. Om du gör det med smörfyllda bullar så kan nämligen smöret smälta och rinna ut ur bullen, och det vill man ju inte.
Om inte du kan sätta din ugn på så lite som 30 grader, då kan du istället låta ugnen vara avstängd men sätta en form på botten av ugnen, i formen häller du kokande vatten och sen sätter du in plåtarna och stänger luckan. På 30-60 minuter har det jäst fint och är redo att gräddas.
Jag brukar inte vilja pensla på jästa bullar, för då känns det som att man plattar till och gör inbuktningar i den fint jästa degen. Då kan man spraya med en vattenflaska på dem istället innan man strör över fröna, så att de fastnar.
Sen brukar jag alltid mäta innertemperaturen i mina frallor och bröd. Ett ljust bröd ska ha en temp mellan 95 och 100, då är de genombakade och klara att ta ut. Om du gör ett supergrovt bröd så ska det gärna ha nått över 98 grader innan du tar ut det ur ugnen. Här använder du en vanlig stektermometer.
Nu har jag ju glömt att berätta om dessa frallorna. Som sagt så ser det ut som de man köper på ett vanligt bageri, men där de har en frasig yta och ett segt inre är dessa frallor mjuka rakt igenom. Men så gott det är! Jag åt tre till frukost och tre till lunch samma dag som jag bakade dem. Nybakade frallor äter jag helst med ett tjockt lager smör, sen kaviar eller ost och marmelad. Till lunchfrallan drog jag på färskost, skinka och gurka.
Jag blandade lite olika mjölsorter som jag hade hemma, och sen gjorde jag runda bröd på 75 gram, på en plåt och in kylen över natten. Degen blir ganska kladdig, men om du tar lite olja på händerna när du ska baka ut den så går det bra.
Är du sugen på ett recept på knådfria frallor, då hittar du det här >>
Är rödbetsfrallor mer din grej? Kolla här >>
Och undrar du över den fiffiga plåten? Den har jag fått av min kompis Camilla Hamid och du hittar en sån här >>