Knådfria kalljästa frukostfrallor

9 april, 2021

Enkla kalljästa frukostfrallor! Du rör ihop degen på kvällen och på morgonen bakar du ut frallor som smakar som sugdegsfrallor från bageri.

Jag älskar nybakat bröd på morgonen. Men det händer faktiskt oftare att jag går till ett bageri och köper än bakar egna, och då har jag ändå en rejäl promenad till ett bageri.

Men de här frallorna har jag gjort några gånger nu och jag älskar dem, de smakar nästan som från mitt lokala bageri. De blir tunga och känns som surdegsfrallor med krispig yta, stora hål i, och då kräver de ingen knådning alls!

Jag bara rör ihop degen på kvällen, det tar 5 minuter, rör med en slev, ingen knådning. Sen kan man låta den stå framme i någon timme innan man sätter in den i kylen, men det går också att sätta in i kylen direkt.

Kolla in mitt recept på knådfritt grytbröd. Och för allt de rabarbermarmeladen som jag har på mackan.

På morgonen sätter du på ugnen och sätter in plåten i ugnen, och stjälper ut degen på ett mjölat bord, den är fortfarande väldigt lös, du kommer inte att kunna rulla några bollar. Så jag brukar bara skära den i bitar, blöt eller mjöla kniven emellan och lägg dem sedan på ett bakplåtspapper.

Du kan variera den här degen hur mycket du vill. Färsk eller torr jäst. Med eller utan frön på. Vilka frön som helst. Frön i degen om du vill. Jag brukar hålla minst hälften vetemjöl, om man tar mer än hälften typ rågmjöl så blir de för kompakta. Men annars är det bara att ta vad man har. Vetemjöl, dinkel, rågmjöl, fullkornsmjöl, rågsikt.

Originalreceptet som jag från början har utgått ifrån kommer ifrån danska Anne au Chocolat.

Knådfria kalljästa frukostfrallor

3.7/5(165)
Röster
Portioner: 8-10 frallor

Ingredienser:

500 g vatten (kallt om du använder färsk jäst, ljummet om du använder torrjäst)

10 g färsk jäst (eller 0,5 tsk torrjäst)

8 g strösocker (2 tsk)

300 g vetemjöl (vanligt eller special) (5 dl)

200 g fullkornsdinkel (eller vad du har hemma) (3,3 dl)

6 g salt (1 tsk)

50 g havregryn (1,5 dl)

Sen kan du addera runt 1 dl solrolsfrön, linfrön, pumpakärnor, russin eller vad du känner för.

Vallmofrön eller andra frön till toppen

Instruktioner:

1. Häll vatten i en bunke. Rör ut jästen och sockret i vattnet.

2. Rör ner resten av ingredienserna och rör om ordentligt till en deg. Sätt plast eller lock på bunken och låt den stå framme i en timme innan du sätter in den i kylen över natten. Den kan även sättas in direkt i kylen.

3. Ta fram degen och stjälp upp den på en ordentligt mjölad yta. Sätt ugnen på 230 grader varmluft (250 grader vanlig ugn) och sätt in en plåt i ugnen.

4. Skär ut kvadrater av degen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över frön om du vill. Ta ut den varma plåten och dra på bakplåtspappret. Grädda i ugnen i 10-12 minuter tills de puffat upp och fått fin färg.
Om du vill få ännu krispigare yta så kan du sätta in en ugnsfast form med hett vatten på botten av ugnen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
12 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Ett fantastiskt recept! Bakar de här ofta, byter ut lite frön och mjöl efter vad skafferiet innehåller. Alla jag bjuder jublar😊 tack för ett mycket enkelt och gott recept!

 • Väger du bitarna? Tänker att de får olika gräddningstid annars. Typ hur många gram per bit, om du har frön i?

  • A
   Emma Brink Rask

   Nej, degen är för lös för det. Jag höftar så att de blir snarlikt lika stora.

 • Birgitta Hedin

  Provade dessa över natten och oj så goda och så lätt! Bor i USA så det är inte lätt att hitta gott bröd överallt. Hade i pumpakörnor och malda linsfrön, en halv deciliter av varje annars följde jag receptet till exakt.

 • Bia nilson

  Bakar dessa bröd ofta till allas förtjusning. Tusen tack att du delar med dig. Köpebröd är sällsynta här hemma nu för tiden 🍞dina inspirerade recept är en lycka att följa

 • Bia Nilson

  Du har fantastiska recept, bakar ofta och numer gärna kalljäst bröd. I pandemitider finns tid och lust. Tack för din inspiration 🤗

 • Hej. Ska definitivt göra dessa ikväll. En undran bara, ska bakplåtspappret med bröden på dras över till den förvärmda plåten?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg