Enkla kalljästa frukostfrallor! Du rör ihop degen på kvällen och på morgonen bakar du ut frallor som smakar som sugdegsfrallor från bageri.
Jag älskar nybakat bröd på morgonen. Men det händer faktiskt oftare att jag går till ett bageri och köper än bakar egna, och då har jag ändå en rejäl promenad till ett bageri.
Men de här frallorna har jag gjort några gånger nu och jag älskar dem, de smakar nästan som från mitt lokala bageri. De blir tunga och känns som surdegsfrallor med krispig yta, stora hål i, och då kräver de ingen knådning alls!
Jag bara rör ihop degen på kvällen, det tar 5 minuter, rör med en slev, ingen knådning. Sen kan man låta den stå framme i någon timme innan man sätter in den i kylen, men det går också att sätta in i kylen direkt.
Kolla in mitt recept på knådfritt grytbröd. Och för allt de rabarbermarmeladen som jag har på mackan.
På morgonen sätter du på ugnen och sätter in plåten i ugnen, och stjälper ut degen på ett mjölat bord, den är fortfarande väldigt lös, du kommer inte att kunna rulla några bollar. Så jag brukar bara skära den i bitar, blöt eller mjöla kniven emellan och lägg dem sedan på ett bakplåtspapper.
Du kan variera den här degen hur mycket du vill. Färsk eller torr jäst. Med eller utan frön på. Vilka frön som helst. Frön i degen om du vill. Jag brukar hålla minst hälften vetemjöl, om man tar mer än hälften typ rågmjöl så blir de för kompakta. Men annars är det bara att ta vad man har. Vetemjöl, dinkel, rågmjöl, fullkornsmjöl, rågsikt.
Originalreceptet som jag från början har utgått ifrån kommer ifrån danska Anne au Chocolat.
Ewa
Ett fantastiskt recept! Bakar de här ofta, byter ut lite frön och mjöl efter vad skafferiet innehåller. Alla jag bjuder jublar😊 tack för ett mycket enkelt och gott recept!
Emma Brink Rask
Härligt att höra!
Helene
Väger du bitarna? Tänker att de får olika gräddningstid annars. Typ hur många gram per bit, om du har frön i?
Emma Brink Rask
Nej, degen är för lös för det. Jag höftar så att de blir snarlikt lika stora.
Birgitta Hedin
Provade dessa över natten och oj så goda och så lätt! Bor i USA så det är inte lätt att hitta gott bröd överallt. Hade i pumpakörnor och malda linsfrön, en halv deciliter av varje annars följde jag receptet till exakt.
Emma Brink Rask
Härligt att höra!
Bia nilson
Bakar dessa bröd ofta till allas förtjusning. Tusen tack att du delar med dig. Köpebröd är sällsynta här hemma nu för tiden 🍞dina inspirerade recept är en lycka att följa
Emma Brink Rask
Vad roligt att höra, tack!
Bia Nilson
Du har fantastiska recept, bakar ofta och numer gärna kalljäst bröd. I pandemitider finns tid och lust. Tack för din inspiration 🤗
Emma Brink Rask
Vad roligt, tack!
Malin
Hej. Ska definitivt göra dessa ikväll. En undran bara, ska bakplåtspappret med bröden på dras över till den förvärmda plåten?
Emma Brink Rask
Precis så!