Goda och saftiga glutenfria äppelmuffins med en sagolik frosting med brynt smör. De är godast samma dag, sedan blir de lätt lite smuliga.
RECEPT
Receptet ger 14-16 normalstora
muffins
Äpple- och kanelmuffins
235 gram rumsvarmt
smör
250 gram socker
135 gram mandelmjöl
100 gram hasselnötsmjöl
75 gram rismjöl
1 msk maizena
5 ägg
30 ml grädde
1 tsk vaniljpulver
3 tsk kanel
1 stort äpple, rivet
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en muffinsplåt med
formar.
2. Vispa smöret i köksmaskin eller med elvisp i 5 minuter.
3. Tillsätt sockret och vispa i 5 minuter till.
4. Blanda mandelmjöl, hasselnötsmjöl, rismjöl och maizena i en skål
och ställ åt sidan.
5. Tillsätt tre ägg och vispa in dem, men bara precis tills de gått
in i smeten, tillsätt sedan de andra två äggen och gör på samma
sätt. Övervispa inte!
6. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten tills allt är
blandat.
7. Tillsätt vanilj, grädde, kanel och rivet äpple och vänd
försiktigt ner i smeten. Var noga med att inte blanda mer än vad
som behövs.
8. Fyll smeten i formarna, nästan hela vägen upp till kanten. De
reser sig inte supermycket i ugnen, eftersom vi inte har något
bakpulver i smeten.
9. Baka i ca 20 minuter, känns med en sticka.
10. Ta ut muffinsen ur ugnen och sedan direkt ut ur muffinsplåten
och låt dem svalna helt.
Frosting av brynt smör och cream cheese
200
gram smör
250 gram kall cream cheese
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1. Lägg smöret i en kastrull och koka tills det börjar skumma
och får färg, ta av det direkt från värmen då så att det inte
bränns. Häll över i en bunke och ställ in i kylen tills det når ca
rumstemperatur.
2. Vispa smöret i ca 5 minuter.
3. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa i 3 minuter.
4. Tillsätt cream cheese och vispa någon minut tills du har en
krämig frosting.
5. Spritsa på muffinsen.
Brända mandlar till dekoration
1 dl mandlar, gärna torrostade salta
1 dl florsocker
1. Lägg mandel och socker i en stekpanna och värm tills sockret
får en gyllenbrun färg.
2. Häll över på ett bakplåtspapper.
3. Låt svalna helt. Hacka sedan och strö över cupcakesen.
Testa gärna mina glutenfria muffins med citron och vallmo med marängfrosting.