Jag har tidigare bakat en del glutenfritt och ofta med mandelmjöl, däremot så har jag inte riktigt testat att baka fluffiga muffins, utan det har snarare varit lite mer kompakta tårtbottnar och liknande.
Men de här blev en riktig fullträff! De är bakade med mandelmjöl, rismjöl och en gnutta maizena. De innehåller ganska mycket ägg och inget bakpulver alls. Jag blev inspirerad av ett recept hos Passion for Baking, och utgick från det som grund.
Citron och vallmo är en sån underbar kombination och tillsammans med denna söta frosting, som egentligen bara är en varmvispad maräng med vanilj i, så blev detta en cupcake man gärna vill sätta tänderna i, glutenintolerant eller ej.
RECEPT
Receptet ger 14-16 normalstora muffins
Citron- och vallmomuffins
235 gram rumsvarmt smör
250 gram socker
235 gram mandelmjöl
75 gram rismjöl
1 msk maizena
5 ägg
30 ml grädde
1 tsk vaniljpulver
1 citron, rivet skal och saft
0,5 dl svarta vallmofrön
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en muffinsplåt med formar.
2. Vispa smöret i köksmaskin eller med elvisp i 5 minuter.
3. Tillsätt sockret och vispa i 5 minuter till.
4. Blanda mandelmjöl, rismjöl och maizena i en skål och ställ åt sidan.
5. Tillsätt tre ägg och vispa in dem, men bara precis tills de gått in i smeten, tillsätt sedan de andra två äggen och gör på samma sätt. Övervispa inte!
6. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten tills allt är blandat.
7. Tillsätt vanilj, grädde, citronskal och saft och vallmofrön och vänd försiktigt ner i smeten. Var noga med att inte blanda mer än vad som behövs.
8. Fyll smeten i formarna, nästan hela vägen upp till kanten. De reser sig inte supermycket i ugnen, eftersom vi inte har något bakpulver i smeten.
9. Baka i ca 20 minuter, känns med en sticka.
10. Ta ut muffinsen ur ugnen och sedan direkt ut ur muffinsplåten och låt dem svalna helt.
Marängfrosting
100 gram äggvita (ca 3 st)
220 gram florsocker
2 tsk vaniljsocker
Lite gul pastafärg om man vill
Vallmofrön till dekoration
1. Värm äggvita och socker i en skål över ett vattenbad tills det når ca 60 grader.
2. Häll över i en vispskål och vispa tills marängen är kall.
3. Tillsätt vanilj och lite gul färg och vispa i 1 minut till.
4. Spritsa på muffinsen och strö över vallmofrön.