Äppelbullar med kanelsocker

2 september, 2020

Mjuka bullar med äppelmos och kanelsocker. Försök att inte slicka dig om munnen!

De här bullarna skulle nog bli ännu finare om man hade ett riktigt rött eller rosa mos, mitt var ganska blekt och då blir bullarna inte färggranna precis. Men så fort du satt tänderna i dem så slutar du bry dig om det. Att pensla bullar med smör och doppa i kanelsocker, dögott!

Äppelbullar med kanelsocker

4.1/5(15)
Röster
Portioner: 18-20 bullar

Ingredienser:

Vetedeg

Fördeg
250 g rumstempererad mjölk (2,5 dl) (kör 30 sekunder i micron om du har bråttom)

25 g jäst

250 g vetemjöl special (drygt 4 dl)

Deg
250 g vetemjöl special (drygt 4 dl)

4 g salt (0,75 tsk)

6 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (2 tsk)

100 g rumstempererat smör

100 g socker (drygt 1 dl)

Fyllning och dekor

3 dl äppelmos

180 g strösocker (2 dl)

2 tsk kanel

Instruktioner:

Fördeg
1. Blanda allt tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme.

Deg
2. Blanda ner alla resterande ingredienser i den jästa fördegen.

3. Arbeta i en köksmaskin i minst 10-15 minuter.

4. Låt degen vila övertäckt i 30-35 minuter. Ta sedan ut bollar (ca 60 g styck) och rulla dem runda och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt dem jäsa till ca dubbel storlek, det kan ta mellan 1-2 timmar beroende på hur varmt och fuktigt det är i ditt kök. Gör sedan en rejäl grop mitt i bullen, jag använde stöten till en mortel, som jag mjölade lite.

5. Fyll gropen med äppelmos. Grädda sedan på 200 grader varmluft (225 grader vanlig ugn) i ca 8-10 minuter tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna något.

6. Smält smöret och blanda kanel och socker. Pensla bullarna med smöret och doppa dem i kanelsockret.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • … undrar också om det går att göra dessa bullar på vanligt kärnvetemjöl istället för vetemjöl special? Behöver då mängder på någonting ändras?

  • Dessa blev jag nyfiken på att göra, kombon äpple och kanel är bara så gott!
    Dock tycker jag mer om när det är lite bitar och inte bara mos. Tror du man skulle kunna göra äpplekompotten du har till din äpple/kanel-prinsesstårta och använda istället för äpplemos?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg