Jag har länge velat testa att göra pajer med fina skal, även om jag i sanningens namn inte tycker att de är de godaste pajerna. Det är helt enkelt för lite socker i degen för min smak. Men det är enda sättet att kunna hantera den till den här typen av konst.
Det är svårt att förklara hur jag gjort de olika mönsterna. Ni får helt enkelt googla ”pie lattice” eller kolla in Youtubefilmer, det gjorde jag. Men som alltid med mördeg så är kylen och frysen din vän, släng hela tiden in degen där i en minut eller två för att kunna hantera degen om den blir för mjuk.
Innehållet i den här pajen är dock ”to die for” och den är inspirerad av den eminenta Linda Lomelino. Man låter liksom äpplena ligga och götta sig med kryddor, socker och citron och sen kokar man en kola på den saft de släpper i från sig som man sen vänder ner med äpplena igen. Alltså, drömgott.
RECEPT
1 stor paj eller 4 små
Pajdeg
400 gram mjöl
4 msk socker
1 tsk vaniljpulver
0,25 tsk salt
200 gram smör, kallt
2 msk kallt vatten
1. Mixa allt utom vattnet i en matberedare och tillsätt lite vatten i taget tills du ser att det går ihop till en fin deg.
2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 1 timme.
3. Kavla ut degen, ca 0,3 cm och klä en form, eller flera mindre med den. Spara deg till att lägga som lock.
Fyllning
8-10 äpplen
0,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
2 msk citronsaft
2 tsk kanel
1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver
25 gram smör
2 msk majsstärkelse
1 ägg att pensla med
1. Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Det dem i 1 cm stora kuber och lägg dem i en skål tillsammans med socker, farinsocker, citronsaft, kanel och vanilj och låt det stå framme i rumstemperatur i en timme. Rör om då och då.
2. Sila sedan av vätskan och lägg den i en liten kastrull tillsammans med smöret och låt den koka ihop tills den blivit tjock, det tar en kvart ungefär.
3. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft, eller 225 grader vanilj ugn).
4. Blanda äppelbitarna med majsstärkelsen och blanda sen med kolasåsen. Lägg alltsamman i pajskalet.
5. Kavla och skär remsor och lägg som lock på äpplena. Eller lägg ett helt lock om du vill, men skär då några luftfickor.
6. Pensla med uppvispat ägg och baka i 30-40 minuter. Sänk temperaturen om du märket att pajen får för mycket färg.
Nettan
Finns bara ett ord om detta : YAMMIE
Sidan får ligga uppe på datorn tills jag har städat klart 🙂