Det här är egentligen en väldigt fantasilös tårta med en klassisk browniebotten, hallonmousse och chokladmousse. Eller fantasilös kanske är att ta i, men vi kan väl kalla den klassisk då. Den enda twisten är egentligen att den är sammansatt i en festlig silikonform som jag hittade online.
Jag byggde tårtan upp och ner. Alltså jag fyllde först halva formen med chokladmousse och lät den stelna något i frysen. Sen hällde jag på hallonmousse nästan hela vägen upp till kanten och lät den stelna något. Sen mätte jag ut och skar brownien så att den exakt passade att lägga på toppen (botten) av formen och lät sedan hela formen stelna upp och ner i frysen. När jag sen tog ut tårtan så var den så här fin. Jag la den på ett fat och lät den tina i kylen.
En sån här form är på inget sätt ett måste för att göra den här tårtan, som för övrigt smakade fantastiskt gott i all sin enkelhet.
Du kan välja att göra den i en springform med browniebotten i botten och mousserna över. Eller i någon annan form av silikonform om du vill.
RECEPT
Tårtan är 15×15 cm och räcker till 6-8 personer. Om du vill göra den i en rund form så välj en som är max 18 cm i diameter.
Browniebotten
80 gram smör
80 gram mörk choklad
100 gram socker
2 ägg
1 matsked vetemjöl
1.Sätt ugnen på 180 grader och lägg bakplåtspapper i en form.
2. Smält smöret i en skål över vattenbad.
3. Tillsätt chokladen och smält den med smöret.
4. Tag av skålen från värmen och tillsätt sockret.
5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
6. Blanda till sist i vetemjölet.
7. Häll smeten i formen och baka i ca 20 minuter i ugnen. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.
8. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall.
Chokladmousse
100 g mörk choklad
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.
2. Hacka chokladen och smält den i en skål över ett vattenbad.
3. Koka upp 0,5 dl av grädden och smält gelatinet i den. Häll den över chokladen och rör om till en jämn chokladsmet.
4. Vispa resten av grädden löst (för hårt vispad grädde ger en grynig mousse).
5. Vänd försiktigt ihop chokladröran och den vispade grädden.
6. Häll moussen i botten på din silikonform och ställ in i frysen.
Hallonmousse
100 gram frusna hallon
1 gelatinblad
35 gram socker
1 tsk vaniljsocker
1 matsked pressad citron
1 dl vispgrädde
50 gram grekisk yoghurt.
1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.
2. Lägg hallon, socker, vaniljsocker och citronsaft i en liten kastrull och värm tills det sjuder.
3. Sila hallonpurén genom en sil och smält gelatinet i purén. Låt den svalna till rumstemperatur.
4. Vispa grädden lätt och vänd ner yoghurten i den.
5. Blanda ner lite i taget av hallonen i grädde och yoghurt tills du har en len och jämn mousse.
6. Häll den över chokladmoussen och ställ tillbaka i frysen.
Lägg din brownie över hallonmoussen när den stelnat något. Skär till den till rätt storlek om den inte riktigt passar.
Frys tårtan helt och när den är helt frusen tar du ut den ur silikonformen och låter den tina i kylen.
Missa inte min guide till att lyckas med moussetårta!
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick bakom kulisserna
Karin
Hej!
Kan man använda vanlig yoghurt istället för grekisk?
Eller är det bättre att ta creme fraiche isåfall? Min butik har varken grekisk eller turkisk yoghurt tyvärr…
Med vänliga hälsningar Karin
Lena
Hej,
Jag misslyckas ofta när jag gör mousse. Jag undrar om inte gelatin-hallonblandningen hinner stelna om den ska svalna till rumstemperatur?
emmabrink
Nejdå, det tar flera timmar för den att stelna. Du kan sätta in den i kylen röra om lite då och då för att snabba på processen.
Maria
Hej jag såg att detta skulle vara en glutenfri tårta men när jag läste igenom receptet noggrannare så la jag märker till att det skulle vara 1 msk vetemjöl i botten. Stämmer detta?
Emma Brink Rask
Hej! Du kan helt utesluta mjölet.