Glutenfria äppel- och kanelcupcakes med brynt smör-frosting

17 februari, 2018

Goda och saftiga glutenfria äppelmuffins med en sagolik frosting med brynt smör. De är godast samma dag, sedan blir de lätt lite smuliga.

RECEPT
Receptet ger 14-16 normalstora muffins

Äpple- och kanelmuffins
235 gram rumsvarmt smör
250 gram socker
135 gram mandelmjöl
100 gram hasselnötsmjöl
75 gram rismjöl
1 msk maizena
5 ägg
30 ml grädde
1 tsk vaniljpulver
3 tsk kanel
1 stort äpple, rivet

1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en muffinsplåt med formar.
2. Vispa smöret i köksmaskin eller med elvisp i 5 minuter.
3. Tillsätt sockret och vispa i 5 minuter till.
4. Blanda mandelmjöl, hasselnötsmjöl, rismjöl och maizena i en skål och ställ åt sidan.
5. Tillsätt tre ägg och vispa in dem, men bara precis tills de gått in i smeten, tillsätt sedan de andra två äggen och gör på samma sätt. Övervispa inte!
6. Vänd ner de torra ingredienserna i smeten tills allt är blandat.
7. Tillsätt vanilj, grädde, kanel och rivet äpple och vänd försiktigt ner i smeten. Var noga med att inte blanda mer än vad som behövs.
8. Fyll smeten i formarna, nästan hela vägen upp till kanten. De reser sig inte supermycket i ugnen, eftersom vi inte har något bakpulver i smeten.
9. Baka i ca 20 minuter, känns med en sticka.
10. Ta ut muffinsen ur ugnen och sedan direkt ut ur muffinsplåten och låt dem svalna helt.

Frosting av brynt smör och cream cheese
200 gram smör
250 gram kall cream cheese
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

1. Lägg smöret i en kastrull och koka tills det börjar skumma och får färg, ta av det direkt från värmen då så att det inte bränns. Häll över i en bunke och ställ in i kylen tills det når ca rumstemperatur.
2. Vispa smöret i ca 5 minuter.
3. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa i 3 minuter.
4. Tillsätt cream cheese och vispa någon minut tills du har en krämig frosting.
5. Spritsa på muffinsen.
Brända mandlar till dekoration
1 dl mandlar, gärna torrostade salta
1 dl florsocker

1. Lägg mandel och socker i en stekpanna och värm tills sockret får en gyllenbrun färg.
2. Häll över på ett bakplåtspapper.
3. Låt svalna helt. Hacka sedan och strö över cupcakesen.

Testa gärna mina glutenfria muffins med citron och vallmo med marängfrosting.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg