Rabarberpaj med brynt smör och rostad mandel

21 maj, 2025

Finns det något godare än årets första rabarberpaj? Inga krusiduller. Bara rabarber och en enkel smet som du rör ihop i en kastrull med brynt smör, rostad mandel och så en god hemmagjord vaniljsås. 

Temat för veckans recept var paj och eftersom vi är i slutet av maj så kändes det givet med en rabarberpaj. Men jag hade så många idéer om något lite mer avancerat, en lyxig tarte i flera steg. Men sen kände jag bara, nej, det man vill ha så här års är ju en riktigt moffig rabarberpaj. Inget vackert eller stilrent, bara gott gojs i en skål med syrliga rabarber, god deg med lite kolatoner och krisp och så en hemmagjord vaniljsås och gärna en kula vaniljglass.

Sagt och gjort. Men eftersom jag ändå gillar att förädla råvarorna något så brynte jag smöret och rostade mandelmjölet (eller helt ärligt så hade det varit överkurs att rosta 1 dl mandelmjöl, men jag rostar alltid två påsar mandelmjöl åt gången och har färdigrostat i en påse i frysen, så det var bara att ta 1 dl av det). Du kan självklart bara smälta smöret och ta vanligt mandelmjöl. Men OM du bara smälter smöret så räcker det med 100 g (när man bryner det så dunstar en stor del av smörets vätska bort).

Jag gjorde en råkräm, alltså en hemmagjord vaniljsås, det är så enkelt och så gott! Men jag älskar också att äta vaniljglass till lite ljummen glass. Och om du inte har provat att ha BÅDE vaniljsås och glass till paj så rekommenderar jag det verkligen för det är bara så gott!

Är du nyfiken på fler slags rabarberpaj som jag har bakat så kan jag rekommendera en med kolatäcke, alltså en rabarberpaj med typ kolasnittar ovanpå. Eller smulpajsrutor med rabarber och vaniljkräm.Här har jag bakat en smulpaj med rabarber och jordgubbar.

Och om du ändå var på jakt efter en lite flådigare rabarberpaj så har jag en tartlett med vaniljkräm och pocherad rabarber eller en rabarbertarte med vit chokladbavarois.

Här hittar du alla mina recept med rabarber >>>

Den fina pajformen har jag fått av Frida Anthin som har gjort den i kermik.

Rabarberpaj med brynt smör och rostad mandel

3.8/5(19)
Röster
Portioner: ca 6 portioner

Ingredienser:

Rabarberpaj

400 g Rabarber

90 g syltsocker (1 dl)

1 tsk kanel

120 g  smör (att bryna)

90 g strösocker (1 dl)

2 msk ljus sirap

2 msk vispgrädde

120 g vetemjöl (2 dl)

50 g rostat mandelmjöl (1 dl)

1 tsk bakpulver

0,5 tsk flingsalt

Vaniljsås

Instruktioner:

Rabarberpaj

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- och undervärme).

2. Skölj rabarbern och skär den i mindre, lite olika stora bitar. Rör samman med syltsocker och kanel och ställ undan medan du gör pajdegen.

3. Bryn smöret tills det börjar bli lite gyllenbrunt och lukta nötigt. Ta bort från värmen och rör ner resten av ingredienserna. Lägg knappt hälften av degen i botten på en pajform, ca 20-22 cm i diameter, tryck till den något, den måste inte täcka hela botten. Bred ut rabarbern ovanpå och klicka ut resten av degen ovanpå. Jag tycker att det är fint om man ser lite rabarber emellan men du kan också täcka den helt om du vill.

4. Sätt in i ugnen och grädda i ca 30 minuter tills degen har fått fin färg och du ser att rabarbern bubblar. Ta ut och låt svalna till ljummen innan du serverar.

Du kan göra pajen i förväg om du vill. Värm sedan bara upp den till ljummen innan servering. 

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg