Finns det något godare än årets första rabarberpaj? Inga krusiduller. Bara rabarber och en enkel smet som du rör ihop i en kastrull med brynt smör, rostad mandel och så en god hemmagjord vaniljsås.
Temat för veckans recept var paj och eftersom vi är i slutet av maj så kändes det givet med en rabarberpaj. Men jag hade så många idéer om något lite mer avancerat, en lyxig tarte i flera steg. Men sen kände jag bara, nej, det man vill ha så här års är ju en riktigt moffig rabarberpaj. Inget vackert eller stilrent, bara gott gojs i en skål med syrliga rabarber, god deg med lite kolatoner och krisp och så en hemmagjord vaniljsås och gärna en kula vaniljglass.
Sagt och gjort. Men eftersom jag ändå gillar att förädla råvarorna något så brynte jag smöret och rostade mandelmjölet (eller helt ärligt så hade det varit överkurs att rosta 1 dl mandelmjöl, men jag rostar alltid två påsar mandelmjöl åt gången och har färdigrostat i en påse i frysen, så det var bara att ta 1 dl av det). Du kan självklart bara smälta smöret och ta vanligt mandelmjöl. Men OM du bara smälter smöret så räcker det med 100 g (när man bryner det så dunstar en stor del av smörets vätska bort).
Jag gjorde en råkräm, alltså en hemmagjord vaniljsås, det är så enkelt och så gott! Men jag älskar också att äta vaniljglass till lite ljummen glass. Och om du inte har provat att ha BÅDE vaniljsås och glass till paj så rekommenderar jag det verkligen för det är bara så gott!
Är du nyfiken på fler slags rabarberpaj som jag har bakat så kan jag rekommendera en med kolatäcke, alltså en rabarberpaj med typ kolasnittar ovanpå. Eller smulpajsrutor med rabarber och vaniljkräm.Här har jag bakat en smulpaj med rabarber och jordgubbar.
Och om du ändå var på jakt efter en lite flådigare rabarberpaj så har jag en tartlett med vaniljkräm och pocherad rabarber eller en rabarbertarte med vit chokladbavarois.
Här hittar du alla mina recept med rabarber >>>
Den fina pajformen har jag fått av Frida Anthin som har gjort den i kermik.