Rabarberpaj med kolatäcke

15 juni, 2021

Underbar rabarberpaj där pajskalet är gjort av samma deg som kolasnittar.

Minns ni när jag bakade en äppelpaj och gjorde pajskalet av samma deg som jag gör kolakakor? Det var såklart en given hit! Nu ville jag testa det med rabarberpaj och det blev naturligtvis vansinnigt gott! Jag har även lite ingefära i degen vilket gifter sig enormt bra med rabarber.

Den här degen har lite mer socker i sig än vanlig mördeg, (hallå, varför tror du att den är så god?), vilket gör att den kan vara lite svårare att kavla och hantera. Man måste såklart inte kavla den, man kan trycka ut den i formen, och sen bara lägga fläckvis med deg på toppen. Lika gott!! Väljer man att kavla är det enklast att göra mellan två bakplåtspapper.

Rabarberpaj med kolatäcke

3.6/5(91)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Pajdeg

100 g kallt smör

45 g strösocker (0,5 dl)

40 g ljust muscovadosocker (0,5 dl)

2 msk ljus sirap

150 g vetemjöl (2,5 dl)

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära

Fyllning

400 g rabarber

45 g strösocker (o,5 dl)

1 msk potatismjöl

1 tsk kanel

Instruktioner:

Paj

1. Lägg alla ingredienserna till pajskalet i en matberedare och kör på högsta volym tills det precis går ihop till en deg.

2. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter, detta för att den ska bli enklare att kavla. Om du inte vill kavla degen utan trycka ut den för hand kan du skippa det här steget.

3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

4. Använd 2/3 av degen och kavla ut och lägg i en pajform med löstagbar botten. Eller tryck ut den med fingrarna om du hellre vill.

5. Dela rabarbern i ca cm-stora bitar, blanda med socker, kanel och potatismjöl och lägg på degen i formen.

6. Kavla ut resterande pajdeg och lägg som ett lock över rabarbern.

7. Sätt in i ugnen. Efter ca 10 minuter, sänk värmen till 100 grader varmluft (125 grader vanlig ugn) och grädda i 20 minuter till.

Servera gärna ljummen med glass, eller vaniljsås.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
12 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hittade hit av en slump men tack för magiskt recept! 😀

  • Det står 2,5 dl mjöl och sedan 180g (är väl 3 dl?!) Vilket gäller? Tänkte baka en blåbärspaj, nu när de små raringarna äntligen börjar mogna 🙂

  • Hej!
    Kan man använda farinsocker istället? Har inget muscovadosocker😅

  • Hej
    Kan man byta ut rabarbern till ngn annan frukt?

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut! Om det är väldigt vattniga bär så det behövas lite stärkelse i form av maizena eller potatismjöl.

  • Hemma hos mig blev pajen inte alls färdiggräddad när jag följde de gradantal och den tid som står angiven i receptet.. ska man höja gradantaket eller låta den stå längre än 30 min i ugnen ??

    • A
      Emma Brink Rask

      Då är inte din ugn lika effektiv som min, då måste du låta den stå inne längre. Alla ugnar är olika.

  • Vernesa

    Stämmer temperaturen i receptet, 125 grader?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det stämmer som det står. 175 grader först, sen efter 10 minuter sänker man till 125 och bakar klart.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg