Tartlett med vaniljkräm och pocherad rabarber

5 maj, 2020

Spröda mördegsskal fyllda med silkeslen vaniljkräm och sötsyrliga pocherade rabarber.

Att pochera rabarber blir så vackert. Men det gäller att inte koka dem för länge. Jag småsjuder dem i ca 5 minuter och sen drar jag kastrullen från värmen, även om de känns hårda. För de mjukar när de ligger kvar i vätskan. Så låter jag dem kallna så och då blir de perfekta. Jag brukar också se till att hitta så röda stjälkar som möjligt, mest för att det är vackert.

Du kan använda vilka tartlettformar du vill, eller för all del göra den till en större paj. Ta de formar du har hemma. De här små formarna har jag köpt för länge sen i en liten butik i Paris.

Tartlett med vaniljkräm och pocherad rabarber

4/5(7)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Mördeg

115 g smör

65 g florsocker (1 dl)

30 g mandelmjöl (0,5 dl)

165 g vetemjöl (2,75 dl)

1 litet ägg

Vaniljkräm

Pocherade rabarber

6-8 tunna rabarberstjälkar (om du har tjockare så går det fint att dela dem på längden så att de blir smalare)

45 g strösocker (0,5 dl)

Saften från en halv citron

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Till dekor

Grovt hackade pistagenötter

Instruktioner:

Mördeg

1. Se till att smöret är kylskåpskallt. Skär det i kuber och blanda med florsocker, mandelmjöl och vetemjöl i en mixer och kör tills det blir som en sandig deg. Samla degen då med ägget tills det blir en fin deg. Plasta in och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

2. Kavla ut och klä dina tartlettformar med degen. Sätt den i frysen i 15 minuter och baka sedan i 14-15 minuter på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) tills de fått fin färg.

3. Låt tartlettskalen bli helt kalla. Baka i omgångar om du inte har så många formar.

Pocherade rabarber

1. Skölj rabarbern och dela den i så långa stänger så att det passar dina tartlettformar.

2. Häll socker, citronsaft och vanilj i en kastrull eller en tjockbottnad panna. Lägg i rabarbern, de får inte ligga på varandra. Häll sedan vatten så att det precis täcker rabarbern.

3. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Ta sedan kastrullen från värmen och låt rabarbern ligga kvar tills den har kallnat.

Lägg ihop

1. Spritsa eller bred ut vaniljkräm i tartlettskalen.

2. Lägg rabarber i fina rader ovanpå.

3. Strö över grovt hackade pistagnötter.

Servera genast, eller i alla fall inom någon timme eller två.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej, om man bakar i en rund pajform med löstagbar botten vilken storlek på form är bäst att använda ex. 20 cm ø eller 23 cm ø?
    Kan man göra vaniljkräm, pocherad rabarber och pajdeg någon dag i förväg (grädda pajbotten samma dag som servering) och montera ihop strax innan serveringen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! 20 cm blir bäst.
      Så kan du absolut göra, du kan även baka pajskalet dagen före om du vill.

  • Räcker denna sats mördeg till en större form om 36×13 cm eller bör jag dubblera?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg