Pistagefinancierer med vit choklad

9 maj, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Pistagekakor med brynt smör som jag gräddat i madeleine-formar och sedan täckt med vit choklad i samma form.

Ja, man kan ju lätt tro att detta är madeleinekakor, men det är det inte, de är bara gräddade i en sån form. Jag har köpt min för längesen i Danmark, men du hittar en liknande här.

Financierer är supersaftiga mandelkakor. Jag gör dem gärna med brynt smör, här finns ett recept med rabarber. Här utgick jag från det recepetet men använde pistagekakor. Sedan ville jag doppa dem i vit choklad som jag vänt ner malda pistagenötter i. Men för att inte förstöra det fina mönstret från formarna så hällde jag chokladen i formen och tryckte ner de färdiggräddare kakorna i dem igen. Då får man ett superfint chokladskal. Bäst blir det om du tempererar chokladen.

Pistagefinancierer med vit choklad

4.1/5(4)
Röster
Portioner: Ca 12 kakor

Ingredienser:

Pistagefinancierer

125 gram smör

25 gram mörk sirap (drygt 1 msk)

100 gram florsocker (knappt 2 dl)

100 gram äggvita (ca 3 st)

40 gram mixade pistagenötter (knappt 1 dl)

40 gram vetemjöl (2/3 dl)

1 liten nypa bakpulver

1 liten nypa salt

Dekor

200 g vit choklad

40 g malda pistagenötter (knappt 1 dl)

Instruktioner:

1. Bryn smöret genom att smälta det i en tjockbottnad kastrull och sen låta det puttra tills det blir gyllenbrunt och får en nötig doft. När smöret börjar skumma så att du knappt ser färgen längre, då är det dags att börja bli uppmärksam, för härifrån går det snabbt. Och det bränner väldigt fort om man inte ser upp.

2. Blanda i sirapen i det brynta smöret och ställ åt sidan för att svalna.

3. Blanda ihop de malda pistagenötterna, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.

4. Vispa äggvitan tills den blir fluffig, tillsätt florsockret och vispa tills du har en fin maräng.

5. Sikta ner de torra ingredienserna i marängfluffet.

6. Tillsätt smörblandningen under vispning tills du har en jämn smet.

7. Fyll smeten i en spritspåse och låt den stå i kylen i 2 timmar. (den kan ligga längre än så).

8. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

9. Spritsa smeten i formarna (spritspåsen är alltså mest för enkelhetens skull, man kan lika gärna låta smeten stå i en skål och sen skeda upp den i formarna om man vill).Grädda i 12-14 minuter. Låt de svalna något och ploppa ut dem från formarna och låt dem svalna.

10. Temperera chokladen och rör ner pistagenötterna. Häll knappt en matsked i varje form (som du har diskat sen du gjorde kakorna). Bred ut chokladen så att den täcker hela formen och tryck sedan ner en kaka i varje. Tryck rejält så att chokladen trycks ut och att den sätter sig i hela kakan. Ställ in formen i frysen i 5 minuter och ploppa sedan ut kakorna.

Förvara kakorna i kylen. De håller i ca en vecka.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg