Rabarbertarte med vit chokladbavarois

13 april, 2020

Syrliga rabarber i ett sprött pajskal toppad med en krämig bavarois av vit choklad. Jag lovar att varje tugga får det att dansa i munnen.

Ojoj, det här blev så gott! Jag hittade en påse rabarber i frysen, och frysta rabarber kan man inte göra så mycket fina bakverk med, utan mest paj, kräm eller saft. Men jag gjorde en krämig kompott/sylt och la i ett sprött pajskal. Jag slängde ner några frusna hallon också, jag brukar göra det för att få en finare röd färg.

På toppen finns en vit chokladbavarois som jag stöpt och frusit i en silikonform och sedan lagt på pajen. Både pajformen och silikomformen kommer från det danska märket By Ditte Julie, som dessvärre bara kan köpas i Danmark.

Vad är en bavarois då? Jo men det är som en vaniljkräm som man sedan vänder ihop med vispad grädde till en krämig mousse. Jag hade också vit choklad i vilket gav den en helt vansinnigt sammetslen konsistens.

Rabarbertarte med vit chokladbavarois

3.7/5(14)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Pajdeg

115 g smör

65 g florsocker (1 dl)

30 g mandelmjöl (0,5 dl)

165 g vetemjöl (2,75 dl)

1 litet ägg

Vit choklad att pensla skalet med.

Rabarberfyllning

300 g rabarber

Ca 10 frusna hallon

150 g syltsocker (ca 1,75 dl)

1 matsked juice från lime

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Vit chokladbavarois

75 g vit choklad

1 gelatinblad

150 g grädde (vispa)

40 g grädde

40 g mjölk

1 äggula

15 g socker (1 msk)

Dekor

Frystorkade hallon

Vita chokladdekorationer

Instruktioner:

Pajdeg

1. Se till att smöret är kylskåpskallt. Skär det i kuber och blanda med florsocker, mandelmjöl och vetemjöl i en mixer och kör tills det blir som en sandig deg. Samla degen då med ägget tills det blir en fin deg. Plasta in och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

2. Kavla ut och klä din pajform eller pajring med degen. Sätt den i frysen i 15 minuter och baka sedan i 14-15 minuter på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

3. Låt pajskalet kallna. Smält sedan den vita chokladen och pensla insidan av pajskalet. Detta är för att skalet ska hålla sig krispigt längre även efter att vi hällt en våt fyllning i.

Rabarberfyllning

1. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp, låt sjuda i 4-5 minuter tills det börjar tjockna.

2. Låt det bli rumstempererat och fyll sedan pajskalet och jämna ut.

3. Låt pajen sätta sig i kylen i ca 1 timme innan du lägger på bavaroisen.

Vit chokladbavarois

1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke.

2. Lägg gelatinet i vatten och låt det ligga där i minst 10  minuter.

3. Vispa grädden lätt och ställ åt sidan.

4. Koka upp grädde och mjölk.

5. Vispa samman äggulor och socker. Häll sedan den varma gräddmjölken i gulorna medan du vispar. Häll sedan tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning tills det tjocknar.

6. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinet.

7. Häll över den vita chokladen och rör om tills du har en jämn smet. Låt smeten svalna till 37 grader och vänd sedan ner den vispade grädden. Häll i formen och frys till djupfryst.

8. Ta sedan ut bavaroisen och lägg den på pajen. Dekorera med pulver från torkade hallon och vita chokladdekorationer.

Servera när bavaroisen har tinat, det tar ca 30 minuter.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Kristin

    Till hur många personer räcker tårtan till?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej!
      6-8 personer, som du ser under ”portioner” längst upp i recpetet. 🙂

  • Om man inte har en likadan pajform som din på bilden utan endast olika rundformade, vilken diameter på pajformen borde man välja i så fall?

    • A
      Emma Brink Rask

      Då skulle jag välja en som är mellan 16-28 cm.

      • Josefine

        Jag undrar hur lös bavaroisen är innan den stelnat? Går den att spritsa över rabarberfyllningen om man inte har någon bra form att gjuta den i? 😊

        • A
          Emma Brink Rask

          Den är som en flytande lätt vispad grädde, så den är inte spritsbar.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg