Många blir förvånade när de får höra att det går utmärkt att frysa råa ägg. Här kommer några tips kring vad du ska tänka på.
Råa ägg går fint att frysa. Men du ska separera äggvita och äggula innan du fryser och gärna vispa upp dem lite med en gaffel. Häll dem sen i en plastpåse eller i en tät plastburk, gärna med plastfolie mot ytan, så håller de sig längst.
Äggulor
På grund av fettinnehållet är hållbarheten på äggulor i frysen
kortare än vitor. Trots att man vispar upp dem lite så “torkar” de
lätt ut på bara några veckor i frysen. Man kan avhjälpa detta genom
att tillsätta lite socker, ca 10% av äggulans vikt i gram, då
håller de längre. Kom bara ihåg att räkna av det sockret när du väl
ska baka med dem sen. Och då kanske du inte ska ha dem i en
omelett. Om du upplever att de har blivit lite väl tjocka när de
varit frusna så kan du också bara vispa eller mixa upp dem med
någon matsked vatten, eller av mjölken om du ska göra vaniljkräm
exempelvis, innan du använder dem. Dessa gulor går finfint att
använda i glass-baser, vaniljkräm eller curd tillexempel.
Äggulor kan du ha i frysen i 2-3 månader.
Äggvitor
Äggvitor håller mycket längre i frysen, i flera månader
faktiskt. Det händer att jag köper äggvita på dunk och väger sedan
upp 3 vitor, ca 100 g, i portionsförpackningar och fryser, så är
det bara att ta fram och tina när man behöver. De kan dock
svårare att vispa upp, även om det ska gå, men om du inte vill
chansa så använd dem till annat än just maräng om de varit frusna.
Jag har gjort maräng av frusna äggvitor massor av gånger, och
framförallt marängsmörkräm, men kanske använder
färska ägg om det står mycket på spel just den dagen.
Äggvitor kan du ha i frysen i upp till ett halvår.
Det finns alltså aldrig någon orsak att slänga överblivna äggulor eller äggvitor eller låta dem stå och bli gamla i kylen. In i frysen med dem.
Men om du undrar så klarar sig äggulor i kylskåp i upp till en vecka och äggvitorna i ett par veckor minst. Om de inte luktar illa eller har fått en konstig färg eller konsistens så är det bara att använda.