Därför ska du använda våg när du bakar

13 januari, 2019

Jo, jag får en del frågor från er, inte så många som ni som hör av er tycks tro dock. Frågorna handlar om varför jag skriver ut enheter i vikt i de flesta av mina recept. Kan jag inte skriva ut volym istället?

Flera av er har ingen våg och då kan jag förstå att det är frustrerande med viktmått. Jag är ledsen om jag kommer att göra er besvikna, men snarare än att börja skriva ut recepten i volym så kommer jag ännu mer att pusha er att börja använda våg istället! Man måste verkligen inte vara proffsbakare för att baka med våg och jag lovar att när ni väl har börjat så kommer ni inte att vilja gå tillbaka till något annat.

En våg kan man få för en dryg hundralapp på många ställen, och även de billigaste funkar fint. Men nu ska jag berätta för er varför jag hellre vill lära er alla att baka med våg än att skriva ut volymmått.

  • Det allra viktigaste argumentet är såklart att det är mer exakt. Om jag skriver 100 gram och ni väger så vet jag att ni har de allra bästa förutsättningarna för att ert recept ska lyckas precis likadant som när jag gjorde skrev receptet. Om jag skriver 1 dl mjöl istället så kan det skilja upp till 20-30 gram per deciliter beroende hur hårt packat mjölet är. Om det då är ett recept som ska ha 5 dl mjöl så förstår ni att skillnaden mellan mitt resultat och ert kan bli stor.
    Eller om vi tar ägg, ett ägg kan vara hur stort eller litet som helst och fortfarande vara ett ägg. En äggvita till en maräng kan alltså skilja ganska mycket i vikt. Om jag istället skriver hur många gram äggvita ni behöver så vet ni exakt.
  • Jag bakar ofta ganska små satser och då är det ännu svårare att skriva ut volymmått och få dem exakta. 0,35 dl är inget särskilt exakt mått att baka efter. 35 gram är alltid 35 gram.
  • Jag sparar disk. Genom att sätta bunken på vågen och nolla, hälla i en ingrediens, sen nolla igen och hälla i nästa gör att du utöver bunken inte behöver några andra mått att diska. Du behöver inte ett mått för kakao, ett för mjölet och ett för oljan. Du behöver faktiskt inte något mått alls. Dock skriver jag oftast ut tsk i volym eftersom endast de mest exakta vågar klarar av att visa exakthet i så små mått.
  • Än så länge finns mina recept bara på svenska, men jag har ganska många internationella läsare som översätter recepten med google och då är gram mycket enklare för dem än dl och msk. På samma sätt som vi kan tycka att det är knepigt att baka från amerikanska recept som är utskrivna i cups eller ounces, om ett amerikanskt recept skriver ut i gram kan jag baka direkt utan att behöva räkna om något.

Så istället för att köpa en ny sockerkaksform eller muffinsplåt till nästa bak, skaffa dig en digitalvåg och häng med mig på bakrevolutionen!

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg