Så lyckas du med marängsmörkräm

8 augusti, 2018

Marängsmörkräm har fått ett oförtjänt rykte av att vara svårt, det behöver det inte vara. Här är mina tips!

Marängsmörkräm är en av de mest användbara och lätthanterliga smörkrämerna och den är utmärkt att spritsa och för tårtor som behöver stadga. Efter en natt i kylen kan en tårta med marängsmörkräm hanteras ganska ovarsamt och ändå hålla formen. Var bara noga med att låta tårtan stå framme i rumstemperatur ett par timmar innan den ska ätas, för det är inte gott med kall marängsmörkräm. Man kan ha marängsmörkräm både som fyllning och frosting på tårtor eller cupcakes, ju mer smörkräm du har i tårtan, desto längre behöver den stå framme innan du serverar den.

Marängsmörkräm kan också smaksättas på alla möjliga vis. Med choklad – mörk, ljus eller vit. Med bär, med essens, med citrus, ja på alla möjliga sätt. Det man måste tänka på när man tillsätter smak är att den ska vara samma temperatur som smörkrämen och att vätskor ska tillsättas lite lite i taget under vispning. Du kan även färga marängsmörkrämen med pastafärg eller karamellfärg.

Det GÅR att göra marängsmörkräm utan en köksmaskin, men jag rekommenderar det inte. Totalt kommer du att behöva vispa i runt 20-20 minuter, plus ha händer över för att tillsätta smör och smak.

Så varför säger folk att det är svårt att göra? Jo, den kan skära sig och den kan bli som en rinnig sås. Men vet ni, det går nästan ALLTID att rädda.

Om smörkrämen skär sig kan man ta ca 1 dl av den, mikra i 10-15 sekunder tills den blir flytande men slät, så tillsätter man den till den skurna smörkrämen under vispning, då brukar det reda upp sig. Denna process kan komma att behöva upprepas.

En flytande smörkräm brukar kunna reda upp sig om man bara låter den vispa i några minuter till. Om inte det hjälper kan man ställa in den i kylen i nån kvart och sen vispa igen.

Du kan frysa marängsmörkräm som blir över. Låt den sen bara tina till rumstemperatur och vispa igen så är den som ny!

Det är svårt att säga hur mycket receptet nedan räcker till, det beror på om du ska fylla tårtan med det, om du ska bara stryka på runt om, spritsa bara ovanpå tårta, eller även kanter och vilken tyll och mönster spelar också roll för hur mycket som går åt. Men receptet nedan räcker att fylla och lagom spritsa en tårta på 16 cm, eller bara fylla eller bara täcka en tårta på 18-20 cm.

Lyssna gärna på smörkrämsavsnittet av Bakpodden Tillåt Kakor.

Testa någon av de här smakerna på marängsmörkräm:

Med jordgubb

Med choklad

Med hallon

Med jordnötssmör

Med citron

Med lönnsirap

Med rabarber

Grundrecept marängsmörkräm

3.8/5(128)
Röster

Ingredienser:

170 g äggvita (ca 4-5 st eller 1,5 dl)

250 g socker (2,75 dl)

450 g rumstempererat smör

2 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker

Instruktioner:

1. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller tills alla sockerkristaller har smält när du känner mellan fingrarna.

2. Häll över i en vispskål och vispa tills marängen har svalnat till rumstemperatur, det tar minst 10 minuter.

3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög visphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm.

4. Tillsätt vaniljen och valfri smaksättning.

Dela det här inlägget:
21 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Hur ”spacklar” man få marängsmörkrämen på bästa sätt för att undvika luftbubblor?

  • Hej! Ska smöret vara osaltat eller normalsaltat?

    Tack för en fin sida!

  • Felicia

    Hej, går det att göra marängsmörkräm laktosfrii?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Absolut, använd laktosfritt smör eller margarin.

  • Ottilia

    Hej,
    När man spacklar tårtan dagen innan känns det som att smörkrämen lätt spricker och delar faller av. Jag tyckte inte att jag hade ett speciellt tjockt lager. Kan man motverka detta? Ska den stå i rumstemperatur istället för i kylskåp?

    • A
      Emma Brink Rask

      Bästa sättet att undvika det är att göra flera väldigt tunna lager. Och sen inte skära i tårtan förrän den är rumstemperatur.

  • Hej!
    Tack för ett fint recept!
    Jagg ska dekorera cupcakes med marängsmörkrämen. Skulle du rekommendera att man tar på krämen dagen innan och förvarar cupcakes i kylen eller i rumstemperatur?

    Med vänlig hälsning, Moa

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan ha dem i kylen men se till att de stått framme länge nog innan servering så att krämen är mjuk hela vägen igenom. Men de kan också stå framme i rumstemperatur en natt.

  • Hej,

    Skulle du rekommendera att man spacklar tårtan med smörkräm dagen innan kalas eller samma dag som kalaset är?

  • Jessica

    Kan jag göra marängsmörkrämen dagen innan den ska på tårtan och låta den stå i kylen över natten?

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, men om det bara är en natt så skulle jag låta den stå framme i rumstemperatur i stället.

      • Hur långt räcker denna satsen med smörkräm? Räcker det om jag gör dubbel sats om jag ska täcka tre runda tårtor med 24cm bottnar. Tack för svar!!

        • A
          Emma Brink Rask

          Hej, om du bara ska täcka. Alltså inte fylla eller spritsa så borde det räcka.

  • Om man spritsar marängsmörkräm i macarons, går de bra att frysa då och är fina när man tinar dem? 🙂

  • Finns det risk att krämen ”smälter” och att spritsning tappar sin form på tårtan om man låter den stå ute för länge innan man serverar? Är 2h tillräckligt för krämen att Tina och bli god?

    • A
      Emma Brink Rask

      Om den inte står i direkt sol eller 40 grader värme så är det ingen risk. 2 timmar kan räcka, det beror på hur tjockt du har spritsat.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg