Den perfekta tårtbotten till alla gräddtårtor och sommarens bärtårtor. Mjuka och saftiga men ändå fluffiga. Precis som en tårtbotten ska vara.
Jag har i många år använt mitt recept på “den godaste tårtbotten”, men nu kan jag ha hittat en utmanare. Den är ett steg krångligare men resultatet blir perfekt.
Genom att vispa ägg och socker över ett vattenbad tills det når 55-60 grader innan man vispar upp det och tillsätter de torra ingredienserna så blir smeten väldigt tjock och härlig, nästan marängfluffig. Smeten blir mer stabil och behåller mer luft än om du bara kallvispar. Och då blir kakan mer fluffig även efter gräddning.
Många har inget fett alls i sina tårtbottnar, exempelvis om man gör ett “3 lika-recept”, men jag tycker ändå att lite fett hjälper bottnarna att bli mer flexibla och saftiga. Smör är ju gott, men kan också göra botten lite torr, och har du haft den i kylen så gör smöret i botten att den kan bli lite hård. Olja behåller sin saftighet även när den är kall och ger en väldigt saftig botten.
Jag gräddar i min favoritspringform från Heirol. Den är 20 cm. Om du använder en form på ex 22-24 cm så får du en lägre botten, du kan såklart också dubbla eller ta receptet gånger 1,5 för att passa din form. Här kan du enkelt se hur du omvandlar recept efter storleken på din form.
Min form är i aluminium och det gräddar väldigt fort. Om din
form är i ex plåt så kan den behöva längre tid i ugnen.
Läs mer här om hur
materialet på din form påverkar tiden i ugnen
>>
Sorry för tråkiga bilder men jag har bara screenshottat från en film. Den här filmen >>
Den här tårtan och den här har jag bakat med den här tårtbotten.
Lovar att ta finare bilder snart. 🙂
Monica
Jag undrar om denna ska gräddas mitt i eller i nedre delen av ugnen?
Anna
Hej! Låter smarrigt! Jag ska baka många tårtor inför ett bröllop. Går den här botten bra att frys in? Jag brukar frysa in hela och dela de när de nästan tinat helt, vad skulle du rekommendera här? /Anna
Emma Brink Rask
Det tror jag går utmärkt!
Karin B
Går detta recept bra att göra utan att först värma ägg och socker? (Tänker på att den skiljer sig åt från Den godaste tårtbotten i flera av ingredienserna.)
Emma Brink Rask
Hej! Det går fint, men då blir den inte lika fluffig och stabil, så att varmvispa är att rekommendera.
Det som skiljer sig från det andra receptet är främst olja istället för smör och så metoden att varmvispa.