En ljuvligt somrig jordgubbstårta med ljusa mjuka och saftiga bottnar, vispad citronpannacotta och massor med smakrika svenska jordgubbar.
Hur många gånger kan man som bakkreatör uppfinna hjulet och göra en ny jordgubbstårta? Jag vet inte, men man kan inte klandra mig för att jag inte har försökt. Här kan du se alla mina recept på jordgubbstårta. Det har blivit en del varianter genom åren.
När det kommer till midsommar (och kanske även 6:e juni) så är jag lite av en traditionalist. Jag vill ha ljusa bottnar, grädde och mycket färska bär. Inte massa krusiduller.
Men grädde kan ju vara lite trixigt på sommaren. Den tål inte så mycket hantering, blir lätt grynig eller rinner iväg. Här har jag istället gjort en vispad pannacotta, som blir en grädde som är lite sötad och förstärkt med gelatin. Du kan också använda gelésocker, men jag tycker själv att grädden blir lite för söt då samtidigt som den inte blir riktigt lika stabil och och tålig när den väl är uppvispad. Sen smaksatte jag pannacottan med citron för det blir så gott med jordgubbar.
Jag bakade botten i en springform på 20 cm, du hittar en sån här.
Fatet är från Lyckas med mat, det finns inte längre i beige men du hittar samma fat i vitt här. Det är 23,5 cm.
När du ska dekorera tårtan så blir det finast (tycker jag) men så små gubbar som möjligt, jag hittade väldigt små och söta. Det är finast att behålla det gröna på, och på de späda fina svenska jordgubbarna så går det fint att äta det också.
Kajsa
Hur långt innan kan jag fästa jordgubbarna?
Kan jag göra tårtan på morgonen & fästa jordgubbarna då & sedan äta den på kvällen?
Emma Brink Rask
Hej! Det går fint att göra så!Låt den gärna stå framme en stund innan du serverar den så att jordgubbarna inte är helt kylskåpskalla för det är inte så gott.
Anjaly
Hej,undrar om man frysa in tårtan?
Emma Brink Rask
Hej, jag skulle inte rekommendera det då jordgubbar blir väldigt vattniga när de har varit frysta.
Roxana
Kan man spritsa citronpannacottan på tårtan? 🙂
Emma Brink Rask
Absolut! Men då får man kanske göra lite mer pannacotta.