Jordgubbstårta med vispad citronpannacotta

26 maj, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En ljuvligt somrig jordgubbstårta med ljusa mjuka och saftiga bottnar, vispad citronpannacotta och massor med smakrika svenska jordgubbar. 

Hur många gånger kan man som bakkreatör uppfinna hjulet och göra en ny jordgubbstårta? Jag vet inte, men man kan inte klandra mig för att jag inte har försökt. Här kan du se alla mina recept på jordgubbstårta. Det har blivit en del varianter genom åren.

När det kommer till midsommar (och kanske även 6:e juni) så är jag lite av en traditionalist. Jag vill ha ljusa bottnar, grädde och mycket färska bär. Inte massa krusiduller.

Men grädde kan ju vara lite trixigt på sommaren. Den tål inte så mycket hantering, blir lätt grynig eller rinner iväg. Här har jag istället gjort en vispad pannacotta, som blir en grädde som är lite sötad och förstärkt med gelatin. Du kan också använda gelésocker, men jag tycker själv att grädden blir lite för söt då samtidigt som den inte blir riktigt lika stabil och och tålig när den väl är uppvispad. Sen smaksatte jag pannacottan med citron för det blir så gott med jordgubbar.

Jag bakade botten i en springform på 20 cm, du hittar en sån här.

Fatet är från Lyckas med mat, det finns inte längre i beige men du hittar samma fat i vitt här. Det är 23,5 cm.

När du ska dekorera tårtan så blir det finast (tycker jag) men så små gubbar som möjligt, jag hittade väldigt små och söta. Det är finast att behålla det gröna på, och på de späda fina svenska jordgubbarna så går det fint att äta det också.

Jordgubbstårta med vispad citronpannacotta

4.2/5(33)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

4 ägg

180 g strösocker (2 dl)

2 msk neutral olja

3 msk filmjölk eller yoghurt

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

citronzest från 1 citron

150 g vetemjöl (2,5 dl)

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

Citronpannacotta

2 gelatinblad

6 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 tsk vaniljpasta

zest från 1 citron

3 msk pressad saft från citron

Övrigt

2 liter jordgubbar

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme. Fäst ett bakplåtspapper mellan botten och kanterna på en springform, 20 cm. Smörj inte kanterna, då reser sig smeten bättre och du får en högre botten.

2. Häll ägg och socker i en bunke och värm över ett vattenbad. Rör hela tiden och när det når 55-60 grader (eller att du känner att alla sockerkristaller har smält när du känner mellan fingertopparna) så häller du över det till en vispmaskin och vispar tills det är rumstemperat och väldigt fluffigt, nästan så att det blir toppar. Det tar minst 5 minuter.

3. Blanda filmjölk, olja, vanilj och citronzest och salt i en liten skål.

4. Blanda mjölet med bakpulvret.

5. Sikta ner hälften av mjölet och vänd runt försiktigt med en slickepott. Vänd sen ner de våra ingredienserna och till sist mjölet igen. Du ska fortsatt ha en väldigt tjock och fluffig smet.

6. Häll smeten i formen och grädda i ca 25-30 minuter tills en trästicka kommer ut torr när du känner.

7. Vänta ett par minuter, dra sedan runt kanten på formen med en kniv och stjälp upp kakan upp och ner på ett bakplåtspapper.  Låt den svalna helt.

Citronpannacotta

1. Lägg gelatinet i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp grädde, socker och vanilj. När det kokar tar du det från värmen och smälter ner gelatinet och rör ner citronzest och citronsaft.

3. Häll över i en bunke och sätt plastfilm tätt intill ytan. Sätt in i kylen för att bli helt kallt. Det är superviktigt. Du gör med fördel detta kvällen före du ska lägga ihop tårtan. Men minst 5-6 timmar.

Montera och servera

1. Dela tårtbotten i tre lika tjocka delar och lägg den som var överst på tårtan på fatet som du vill servera tårtan ifrån.

2. Vispa citronpannacottan till den blir tjock och krämig.

3. Välj ut de största jordgubbar och ta bort det gröna. Dela den sedan i små kuber om ca 0,5 cm i storlek. Du behöver ca 3 dl finhackade jordgubbskuber.

4. Ta knappt hälften av pannacottan och blanda med de skurna jordgubbskuberna. Rör om försiktigt tills det är ordentligt blandat. Fördela sedan röran mellan bottnarna. Lägg på den sista botten och använd resten av pannacottan för att stryka ett jämnt lager på och runt om hela tårtan.

5. Dela resten av jordgubbarna på hälften och sätt fast dem på sidorna och ovanpå tårtan.

Du kan göra klart hela tårtan förutom att fästa jordgubbarna dagen före. Men tänk på att det kan vara lite svårare att fästa dem om pannacottan har stelnat på tårtan.

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hur långt innan kan jag fästa jordgubbarna?
    Kan jag göra tårtan på morgonen & fästa jordgubbarna då & sedan äta den på kvällen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det går fint att göra så!Låt den gärna stå framme en stund innan du serverar den så att jordgubbarna inte är helt kylskåpskalla för det är inte så gott.

  • Hej,undrar om man frysa in tårtan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, jag skulle inte rekommendera det då jordgubbar blir väldigt vattniga när de har varit frysta.

  • Kan man spritsa citronpannacottan på tårtan? 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg