Den godaste tårtbotten

28 maj, 2020

Detta är min bästa tårtbotten till ljusa mjuka tårtor. Den är luftig och mjuk, men ändå saftig och hållbar. Passar perfekt till prinsesstårtor och gräddtårtor.

Här nedan kan du se hur jag gör när jag blandar smeten.

Den här botten är lite som en blandning av sockerkaka och tårtbotten. Många har bara ägg, mjöl och socker i sin tårtbotten. Men jag gillar den här som också innehåller mjölk, smör och lite bakpulver. Den blir lite tätare, lite tyngre och lite saftigare. Den andra varianten kan bli lite väl luftigt och lätt tycker jag. Jag brukar baka den här i en form som är 20 cm, då blir den helt perfekt att dela i 3 delar. Jag använder den till alla prinsesstårtor och sommartårtor med fyllningar som vaniljkräm, grädde och bär. Men den går också fint att använda med moussefyllning.

När jag bakat den låter jag den svalna ett par minuter i formen, sen vänder jag den upp och ner på ett bakplåtspapper. Då blir den helt perfekt rak och fin och man behöver inte skära bort något.

Receptet kommer ursprungligen från mina vänner på kagetid.dk

Den godaste tårtbotten

3.7/5(874)
Röster

Ingredienser:

180 g socker (2 dl)

3 ägg

1 tsk vaniljpasta

40 gram smör

1 dl mjölk

180 g vetemjöl (3 dl)

1,5 tsk bakpulver

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj 1 form, 18-20 cm i diameter.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen varvat i ett par omgångar med smörmjölken. Börja och sluta med mjölet.

5. Häll smeten i formen.

6. Grädda i 25-30 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.

7. Låt tårtbottnen svalna helt.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
30 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Helt klart bästa tårtbotten jag någonsin bakat när det ska vara bara vanlig vaniljbotten. Jag lyckas inte heller dela den i 3 delar, bara två, men den är ju så god och saftig så det gör ju inget att det blir lite mer botten i tårtan och jag får göra två omgångar kaka i stället.
    Tack för ett fullkomligt lysande recept!

  • Hej! När jag gjorde denna i en 18diameter springform tog det mycket längre tid än i receptet, närmare 1h om inte mer, efter 30 min var den som smet fortfarande, tog lång tid för mitten att bli klar. Kan ju vara min ugn men har aldrig haft problem med dina recept förut. Gräddade i mitten med över och undervärme. Kan det vara något annat som blivit tokigt?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Generellt så upplever jag att det tar längre tid med över- och undervärme än med varmluft. Sen tar det lite längre tid i en 18 cm form än i en 20. En annan faktor kan vara materialet på formen, min var i aluminium, det går lite fortare då än om man ex har en i plåt. Tid i ugnen är alltid enbart vägledande och kan skilja mycket från ugn till ugn och beroende på formar etc.
      En timme låter dock väldigt mycket för en sockerkaksbotten. Du råkade inte sätta över- och undervärme på 160 grader?

      • Hej! I receptet står det ”vanlig ugn”, det är alltså varmluftsugn? 160 grader varmluft?

        • A
          Emma Brink Rask

          Vanlig ugn är över- och undervärme.

          • Jag förstår inte! Min står också inne en evighet. Det står vanlig ugn 160 grader i receptet och det tolkar jag som över- och undervärme. Sen skriver du i kommentaren till Marisa:
            ”Du råkade inte sätta över- och undervärme på 160 grader?!
            Och när Linn frågar om vanlig ugn är varmluftsugn så skriver du:
            Vanlig ugn är över- och undervärme

            Och jag har 160 grader i över- och undervärme och det tar även mig nästan en timme 🙂

  • Hej Emma!
    När jag blandar detta blir det först fluffigt, men när mjölkblandningen ska i blir det som rinnande vatten typ. Vad gör jag för fel?
    Vänligen Jenny

    • A
      Emma Brink Rask

      Det kan underlätta att vända ner lite i taget växelvis med mjölet.

  • Hej. Jag skall testa och göra denna men tänker om den går bra att göra klar dagen innan men hur skall jag då förvara den som bäst så den håller sig färsk till nästa dag?

    • A
      Emma Brink Rask

      I en plastpåse på köksbänken eller i kylskåpet.

  • Hej, tack för allt, tycker dina recept är super! En fråga har bakat denna botten innan , men kan man använda den till att fylla med, hallonmousse & pannacotta eller blir det för tungt ?
    Tack!

  • Otroligt bra tårtbotten! Så gott att känna att det finns en botten i en tårta, som kan hålla fyllningar och inte bara försvinna. Kommer aldrig göra en ”vanlig”, fluffig igen.

  • Hej jag tänkte jag skulle baka din tårtbotten men jag har ingen vaniljpastan och jag läste i kommentarerna att det gick och använda vaniljpulver men jag undrar hur mycket. Ska det va samma mängd som vaniljpastan?
    Mvh judit

  • Matilda

    Har testat den här tårtbotten för att göra en prinsesstårta, och gud så bra den blir! Jag tycker samma att den andra sortens tårtbotten blir alldeles för lätt och försvinner nästan med all fyllning. Den här blir precis som du säger, mer kompakt men ändå luftig och saftig!

    Det enda som blev var att jag bakade min i en 20 cm form men aldrig att jag hade kunnat dela den i 3 delar, bara 2. Så jag bakade en till, så nästa gång dubblar jag kanske receptet och bakar i två formar! Men jag frös min också och det gick jättebra! Toppen recept, det här kommer vara mitt recept hädanefter!

  • Hej!
    Jag tänkte använda denna botten som grund för en bröllopstårta, men när jag provbakar den blir den platt och lite döbakt i botten. Jag har testat att vispa längre, låta den stå inne längre och att höja temperaturen i ugnen, men med samma resultat. Den blir inte direkt dålig, bara lite för kompakt, så går inte att dela i tre delar, möjligtvis två. Vad tror du kan vara fel? Alla idéer mottages tacksamt…

  • Kristina

    Hej!

    Jag undrar om det går bra att frysa denna tårtbotten? Tack för en rolig och inspirerande blogg!
    Mvh Stina

    Mvh Stin

  • Hur mycket kakao ska jag ha i om jag vill göra chokladbottnar? Ska jag ta bort del av mjölet då eller bara addera rakt av?

    • Kristina

      Hej!

      Jag undrar om det går bra att frysa denna tårtbotten? Tack för en rolig och inspirerande blogg!
      Mvh Stina

      Mvh Stin

    • A
      Emma Brink Rask

      Ett par msk, byt ut mot mjöl.

  • Michaela

    Om jag vill gör en tårta på bara 15 cm, kan jag använda samma recept men bara få en högre tårta?
    Om jag vill ha den luftigare, kan jag byta ut lite av vetemjölet mot potatismjöl?

  • Lena isik

    Om man vill göra tårtbotten till 24 cm i diameter, hur mycket ska man öka ingredienserna med?

  • Låter toppen! Skulle man kunna byta ut vaniljpastan mot tex vaniljpulver?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg