Franska fluffiga bakverk fyllda med vaniljkräm och rabarbercurd toppade med jordgubbsfrosting.
RECEPT
Ca 25 eclairs
Eclairs
150 ml
vatten
60 gram smör
1 msk socker
0,5 tsk
salt
80 gram vetemjöl
2 ägg, sammanvispade
1. Sätt ugnen på 200 grader, vanlig,
ej varmluft.
2. Häll vatten, smör,
socker och salt i en kastrull och koka upp.
3. Tag grytan från värmen och häll i mjölet, rör hela tiden
tills du får en elastisk deg. Ställ tillbaka på värmen och under
omrörning låt den ”rostas” i ett par minuter.
4. Lägg sedan smeten i en skål, vispa i nån minut
så att den svalnar lite. Tillsätt äggen lite i taget och vispa
tills du har en slät smet.
5. Häll
smeten på spritspåse med en stjärntyll och spritsa ca 10 cm långa
”korvar” på ett bakplåtspapper.
6. Baka
i 20-22 minuter tills de är gyllene men inte bruna. Öppna inte
ugnsluckan innan. Låt dem svalna helt.
Vaniljkräm
2 tsk
vaniljsocker
25 gram socker
20 gram majsstärkelse
2 dl mjölk
2 äggula
1. Rör samman vaniljsocker, socker
och majsstärkelse. Tillsätt 0,5 dl av mjölken och äggulorna och
vispa samman.
2. Koka upp resten av
mjölken och häll ner den tillsammans med ägguleblandningen, vispa
hela tiden.
3. Häll tillbaka allt i
grytan och låt den tjockna under konstant omrörning.
4. Kyl ner.
Rabarber-curd
250 gram rabarber
0,5 dl vatten
1,5 dl socker
1 helt ägg
2 äggulor
50 gram smör
Eventuellt lite rosa pastafärg om du inte är nöjd med färgen på
curden
1. Hacka rabarbern i småbitar, lägg den tillsammans
med vattnet i en kastrull och låt koka upp. Sjud i 5-6 minuter
tills rabarbern är helt mjuk. Mixa och sila. Du ska få ungefär 1 dl
”rabarbervätska” kvar.
2. Blanda rabarbervätskan med socker, ägg och äggulor i en skål
över ett vattenbad. Vispa eller rör hela tiden.
3. När curden blivit tjock tar du den från värmen och rör ner
smöret.
4. Låt curden svalna och häll den sedan över den stelnade moussen,
upp till kanten på formarna.
Jordgubbsfrosting
2 dl
vispgrädde
100 gram marscarponeost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mixade jordgubbar
1. Vispa allt utom jordgubbarna tills det blir krämigt.
2. Vänd försiktigt ner jordgubbarna, lite i
taget.
Montera
1. Blanda vaniljkräm och
curd, rör inte för mycket så det blir rinnigt utan vänd samman
dem.
2. Ta fram en spritspåse med en spetsig tyll och spritsa in krämen
i eclarsen från båda hållen, eller från undersidan. Man kan också
välja att skära av ett lock, spritsa i, och sen lägga på.
3. Spritsa jordgubbsfrosting på toppen.
Sara
Hejsan. Planerar att testa detta receptet men blir lite fundersam. Är det vaniljkrämen du menar att man ska hälla den avsvalnade curden på? Tack/ Sara