Pistagekakor med granatäppelcurd och grädde

14 januari, 2019

Små smarriga financierer med pistagenötter och brynt smör kombineras med en syrlig curd av granatäpple och vispgrädde.

De här kakorna, en variant av financiers, är helt magiskt goda. Jag har tidigare bakat dem här och här. Men nu gjorde jag dem med pistagenötter och kombinerade med en curd på granatäpple och en klick grädde. Hur gott som helst!

Jag bakade mina i en silikonmatta med formar som ser ut lite som små donuts, men det går bra att göra dem som minimuffins eller i halvklotformade formar också.

Pistagekakor med granatäppelcurd och grädde

5/5(1)
Röster
Portioner: Ca 20 st

Ingredienser:

Pistagekakor

100 gram brynt smör

25 gram mörk sirap (drygt 1 msk)

100 gram florsocker (1 2/3)

100 gram äggvita (ca 3 st)

40 gram malda pistagenötter (knappt 1 dl)

40 gram vetemjöl (2/3 dl)

1 liten nypa bakpulver

1 liten nypa salt

Granatäpplecurd

90 g strösocker (1 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

0,5 dl saft från citron

0,5 dl saft från granatäpple (mixa kärnor och sila saften)

50 gram smör, skuret i mindre bitar

Dekoration

Vispad grädde

Frystorkat hallonpulver

Instruktioner:

Pistagekakor

1. Bryn smöret genom att smälta det i en tjockbottnad kastrull och sen låta det puttra tills det blir gyllenbrunt och får en nötig doft. När smöret börjar skumma så att du knappt ser färgen längre, då är det dags att börja bli uppmärksam, för härifrån går det snabbt. Och det bränner väldigt fort om man inte ser upp.

2. Blanda i sirapen i det brynt smöret och ställ åt sidan för att svalna.

3. Blanda ihop malda pistagenötter, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.

4. Vispa äggvitan tills den blir fluffig, tillsätt florsockret och vispa tills du har en fin maräng.

5. Sikta ner de torra ingredienserna i marängfluffet.

6. Tillsätt smörblandningen under vispning tills du har en jämn smet.

7. Fyll smeten i en spritspåse och låt den stå i kylen i 2 timmar.

8. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

9. Spritsa smeten i silikonformar eller små muffinsformar. Fyll max till tre fjärdedelar.

10. Baka i ugnen i ca 5 minuter, längre om du gör i större formar.

Granatäpplecurd

1.Häll socker, ägg, saften från citron och granatäpple i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från värmen.

3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.

4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.
(Jag tillsatte pyttelite rosa färg i min curd för jag tyckte att den blev lite för blek)

Lägg ihop kakorna

Spritsa en liten klick curd på kakan och ”stäng” in den med en klick grädde. Pudra med frystorkade hallon.

Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej, kan man baka dessa i tårtform? Har inte silikonform. Vad ska man tänka på? 😍
    Smörja och bröa formen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint, du behöver inte tänka på något särskilt mer än att du får grädda lite längre om du bakar i större form.

  • Hej, kan man baka dessa i tårtform? Har inte silikonform. Vad ska man tänka på? 😍

    • Hej, kan man baka pistagekakan dagen innan?

      • A
        Emma Brink Rask

        Absolut, förvara dem i en tät burk eller påse så att de inte torkar bara.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg